Jak zrobić barszcz biały wielkanocny?

barszcz biały wielkanocny

Osoby planujące robić omawianą potrawę na święta bardzo często zastanawiają się, czy jest sprawdzony przepis na barszcz bialy wielkanocny. Obecnie można korzystać z ogromnej liczby przepisów. Koniecznie trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że najlepszy barszcz wielkanocny to ten, który zostanie przygotowany z serca z myślą o sprawieniu przyjemności członkom rodziny. Rekomendowane jest samodzielne zrobienie tej potrawy. Jak ugotować barszcz biały wielkanocny?

Barszcz wielkanocny przepis

Składniki:

Do przygotowania sześciu porcji omawianej potrawy potrzebne będą następujące składniki: 

  • 100 g wędzonki (kiełbasy lub boczku),
  • 1 włoszczyzna,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 duża cebula,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 500 g surowej białej kiełbasy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 2 kawałki suszonych borowików,
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%,
  •  1 i 1/2 łyżeczki soli,
  • 500 g mięsa wieprzowego z kością (żeberka, kości wieprzowe, łopatka).

Jak zrobić barszcz biały?

Wykonanie:
  1. Barszcz wielkanocny tradycyjny jest bardzo łatwy w przygotowaniu.
  2. W pierwszej kolejności do większego garnka wystarczy włożyć opłukane oraz dokładnie pokrojone w kawałki mięso.
  3. Kolejnym krokiem będzie wlanie 3 litrów zimnej wody, posolenie, a także gotowanie pod przykryciem około pół godziny.
  4. Później należy dodać opłukane i obrane warzywa z włoszczyzny, wędzonkę, nieobraną opłukaną cebulę, suszone borowiki, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz.
  5. Następnie po zagotowaniu można zszumować, zmniejszyć ogień, ponownie przykryć i gotować przez 60 minut.
  6. W tym momencie można zdecydować się na dodaniu opłukanej i podziurkowanej w kilku miejscach białej kiełbasy.
  7. Rekomendowane jest gotowanie na małym ogniu przynajmniej przez 20 minut.
  8. Kolejnym etapem będzie dodanie ząbków czosnku rozgniecionych końcem noża i chrzanu.
  9. Barszcz biały wielkanocny z chrzanem będzie doskonale smakował. Można odstawić na kwadrans, a później przecedzić przez sitko do umytego garnka.
  10. Jest to odpowiedni moment na dodanie zakwasu na biały barszcz i zagotowanie (można zaobserwować, że barszcz wielkanocny na zakwasie z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem) Zdecydowanie najlepszą opcją będzie gotowanie przez dwie minuty, nie można zapomnieć, by co chwilę mieszać.
  11. Należy mieć świadomość, że do wywaru można będzie dodać pokrojoną na plasterki kiełbasę, a także majeranek. Godny uwagi jest fakt, że jeżeli wspomniana kiełbasa była w naturalnej otoczce, nie ma konieczności jej zdejmowania. (Świetnym rozwiązaniem będzie barszcz biały na kiełbasie wędzonej. Warto zaznaczyć, że ogromną liczbą zwolenników może poszczycić się również barszcz wielkanocny na boczku)
  12. Kolejnym etapem będzie dodanie ugotowanych grzybów.
  13. W tym momencie można także podjąć decyzję o dodaniu pokrojonej na kawałeczki wędzonki czy kawałków mięsa wieprzowego.
  14. Zalecane jest doprawienie zupy świeżo zmielonym pieprzem i zaprawienie śmietaną. Warto wymieszać wspomnianą śmietaną z czterema łyżkami zimnej wody, a później z systematycznie dodawaną zupą. Dopiero wtedy może zostać dodana zaprawiona śmietana do garnka z zupą.

Barszcz biały na wielkanoc jest zatem znacznie prostszy w wykonaniu, niż mogłoby się wydawać. 

Sprawdź również jak zrobić zupę chrzanówkę na wielkanoc.

Jakich wartości odżywczych dostarcza barszcz wielkanocny?

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że barszcz biały wielkanocny, który będzie przygotowany na bazie wywaru z boczku będzie potrawą bardziej kaloryczną w porównaniu do odpowiednika zrobionego na wywarze mięsnym. Godny uwagi jest fakt, że dodatek jajek oraz białej kiełbasy przyczynią się do zwiększenia kaloryczności potrawy. W najprostszym możliwym ujęciu biały barszcz wielkanocny z jajkiem i kiełbasą dostarczą organizmowi około 350 kcal. Nie można jednak przejmować się pod zadnym pozorem wspomnianymi wartościami. Warto przynajmniej raz w roku spożyć z rodziną samodzielnie przygotowany barszcz wielkanocny biały.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *