Babka ziemniaczana z boczkiem

Babka ziemniaczana z boczkiem

Babka ziemniaczana z boczkiem to wyjątkowa, tradycyjna i regionalna potrawa, szczególnie znana we wschodnich częściach polski. Z poniższego przepisu dowiesz się, jak w kilka chwil odtworzyć przepis z wykorzystaniem kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Poniższy przepis pozwoli przygotować smakowite danie dla co najmniej czterech osób.

Babka ziemniaczana z boczkiem przepis

Babka kartoflana z boczkiem to bardzo sycące i smaczne danie. Z pewnością przypadnie ono do gustu Twoim domownikom, gościom oraz najmłodszym smakoszom. Przygotowanie jej nie wymaga specjalnych umiejętności i zajmuje zaledwie kilka chwil. To również świetna propozycja na szybki obiad po długim dniu.

Składniki:
  • kilogram ziemniaków, najlepiej o odmianie mączystej,
  • pół łyżeczki soli i szczypta pierzu,
  • średniej wielkości cebula, dobrze sprawdzi się również cebula czerwona,
  • dwa jajka,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • pół kilograma boczku wędzonego w kawałku bądź plastrach.
Przygotowanie:

W pierwszym kroku obieramy ziemniaki ze skóry i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Utarte ziemniaki dobrze jest na chwilę odstawić, a następnie odlać połowę soku, który powstanie. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju do zarumienienia i wytopienia się tłuszczu. Zeszkloną cebulkę oraz boczek dodajemy do ziemniaków. Ciasto doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy dwa jajka i wsypujemy mąkę. Całość mieszamy do połączenia się składników silikonową łopatką lub łyżką. Foremkę smarujemy odrobiną oleju i wylewamy całą masę. Wierzch wyrównujemy przy pomocy łopatki lub widelca.

Babka ziemniaczana ile piec?

To w jakiej temperaturze piec babkę ziemniaczaną, zależy od mocy piekarnika. Jeśli nie nagrzewa się on zbyt mocno czas pieczenia warto przedłużyć o kilkanaście minut, aż do zarumienienia się wierzchu babki. Standardowy czas pieczenia babki ziemniaczanej z boczkiem to 45 minut w temperaturze 180 stopni. Unikaj ustawiania termoobiegu, gdyż ciasto może się równomiernie nie upiec a w niektórych miejscach nadmiernie wyschnąć. Przepis na babke ziemniaczana z boczkiem jest prosty, a większość składników zawsze znajdziesz w kuchni.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  5 pomysłów na udekorowanie tortu na komunię dla chłopca - spraw, by ten dzień był wyjątkowy!

Babka ziemniaczana z czym podawać?

Odpowiednie dodatki mają ogromny wpływ na smak i ostateczny wygląd dania. Babka ziemniaczana z boczkiem i cebulą doskonale komponuje się z delikatnym sosem jogurtowym, nieco ostrzejszym dipem czosnkowym oraz różnymi surówkami. Z pewnością doskonale sprawdzą się takie dodatki jak:

  • surówka z kiszonej kapusty,
  • surówka z marchewki,
  • surówka z pora,
  • buraczki zasmażane,
  • szklanka maślanki lub kefiru,
  • kremowy sos koperkowy,
  • ogórki konserwowe,
  • sałatka szwedzka,
  • kapusta zasmażana,
  • mieszanka sałat z suszonymi pomidorami i aromatycznym sosem winegret,
  • marchewka z groszkiem, doprawiona masłem i mąką.

Babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą

Powyższy przepis możesz nieco zmodyfikować i oprócz boczku z cebulką dodać do masy również podpieczoną kiełbasę dobrej jakości. Większa ilość dodatków mięsnych wpłynie na smak, dlatego ogranicz nadmierne przyprawianie ciasta. Kiełbasa, która sprawdzi się w babce to między innymi:

  • kiełbasa śląska,
  • kiełbasa podwawelska,
  • kiełbasa chorizo,
  • kiełbasa drobiowa,
  • kabanosy,
  • kiełbasa wiejska.

Babka ziemniaczana może być daniem odpowiednim dla wegetarian, jeśli tylko pominiesz dodanie boczku oraz kiełbasy.  Brak tych dodatków znacząco obniży również kaloryczność potrawy. 

Babka ziemniaczana z podlasia gości na stołach osób w różnych regionach kraju. Stanowi ona doskonałą przekąskę na domówce, a ułożona na półmisku i odpowiednio udekorowana będzie świetną propozycją sycącej kolacji na rodzinnej uroczystości.

Podstawowy przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem i cebulą możesz dowolnie modyfikować, dodając do masy więcej warzyw, na przykład startą marchewkę, pietruszkę czy różyczki brokułu. Dla wyrazistszego smaku pod koniec pieczenia babkę możesz posypać startym żółtym serem. Świetnie sprawdzi się taki gatunek jak gouda, radamer bądź ementaler. Odrobinę sera możesz dodać również do ciasta przed upieczeniem.

 Życzymy smacznego! 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *