Ciasto jogurtowe z truskawkami – pyszny i aromatyczny, a przy tym szybki do zrobienia deser

ciasto jogurtowe z truskawkami

Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami – deser do zrobienia w mgnieniu oka

Każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść coś słodkiego. Ciasta sprzedawane w cukierni nie zawsze spełniają jednak nasze oczekiwania, a myśl o godzinach spędzonych w kuchni na przygotowaniu wymyślnych deserów skutecznie zniechęca i sprawia, że często dopada nas rezygnacja. W takich sytuacjach dobrze jest postawić na proste i sprawdzone ciasta, które są niezwykle aromatyczne, rozpływają się w ustach, a ich przyrządzenie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Doskonałym przykładem jest ciasto jogurtowe z truskawkami. Miękkość i puszystość ciasta przełamana wilgotnymi owocami zachwyci każde podniebienie.

Wilgotne ciasto jogurtowe z owocami – różne warianty wypieku

Większość z nas słyszała o ciastach jogurtowych, a każdy, kto ich próbował, z pewnością zachwycił się ich cudownym smakiem, aromatem i delikatnością. Tego rodzaju wypieki mają naprawdę wiele zalet, a jedną z nich jest możliwość modyfikacji przepisu oraz składników. Ciasto jogurtowe z owocami, które zawsze wychodzi, doskonale smakuje zarówno z truskawkami, jak i borówkami czy śliwkami. Możliwe są również kombinacje i mieszanie owoców oraz użycie ich w mrożonych wersji. Ciasto jogurtowe z truskawkami mrożonymi smakuje równie pysznie co to z użyciem świeżych owoców. Niezależnie od wyboru, wypiek jest puszysty oraz niezwykle kremowy, co zawdzięcza dodatkowi jogurtu naturalnego.

Ciasto jogurtowe – jaki jogurt wybrać?

Czytając przepis na wilgotne ciasto jogurtowe z owocami, wiele osób zastanawia się, co dokładnie kryje się pod pojęciem jogurt naturalny. Na rynku jest bowiem szeroki wybór produktów, które znacznie się od siebie różnią. Często automatycznie sięgamy po jogurt o najwyższej gęstości, myśląc, że jego użycie zagwarantuje nam puszystość i miękkość wypieku. Tymczasem wcale nie jest to prawda. Takie jogurty często są bowiem za ciężkie i znacznie zwiększają ryzyko powstania zakalca. Najlepiej zdecydować się więc na produkt o średniej gęstości oraz jak najkrótszym składzie, a więc bez dodatku cukru czy mleka w proszku. Ważną wskazówką dotyczącą tego, jak upiec ciasto jogurtowe jest też to, aby przed przystąpieniem do pracy jogurt miał temperaturę pokojową. 

Poznaj również nasz przepis na szybki i pyszny sernik gotowany.

Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami na dużą blachę zachwyci wszystkich członków rodziny i stanowić będzie doskonały dodatek do kawy czy herbaty. Posypane cukrem pudrem nabierze jeszcze więcej słodyczy. Mając więcej czasu, można przygotować również wersję z kruszonką czy nawet polewą czekoladową.

Błyskawiczne ciasto jogurtowe z truskawkami – potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru do wypieków (drobnego),
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 średniej wielkości jajka,
  • 50 gram masła lub oleju,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego o średniej gęstości,
  • 300 gram truskawek,
  • cukier puder do posypania ciasta.

Składniki na kruszonkę – opcjonalnie:

  • 100 gram mąki pszennej,
  • 80 gram masła,
  • 4 duże łyżki drobnego cukru.

ciasto jogurtowe z truskawkami przepis

Jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami? – wykonanie krok po kroku:

  1. Składniki potrzebne do przyrządzenia ciasta wyciągnąć z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
  2. W wersji z kruszonką należy zacząć właśnie od niej: do miski wsypać mąkę, zimne masło starte na tarce o grubych oczkach oraz cukier i dokładnie rozetrzeć składniki rękami, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na około godzinę.
  3. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do miski.
  4. W innym naczyniu ubić jajka z cukrem wanilinowym i drobnym na puszystą, jasnożółtą masę.
  5. Do masy z jaj i cukru dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę i proszek do pieczenia. Składniki miksować jedynie do połączenia.
  6. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch ułożyć pokrojone na pół truskawki oraz opcjonalnie posypać rozdrobnioną kruszonką.
  7. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
  8. Wystudzony wypiek posypać cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowe z truskawkami i borówkami – urozmaicenie smaku

Proste ciasto jogurtowe z truskawkami smakuje doskonale, jednak od czasu do czasu warto nieco go urozmaicić. Owocami, które doskonale przełamują słodki smak truskawek oraz nadają wypiekom nieco innego charakteru, są borówki. Jeśli więc przepadamy za ich smakiem, warto spróbować jogurtowego ciasta również z ich dodatkiem.

Niezależnie od użytych kombinacji owoców oraz sposobu wykończenia wypieku, ciasto jogurtowe sprosta wymaganiom każdego, kto je spróbuje.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *