Jak się robi kompot z moreli? – poznaj 3 sprawdzone przepisy!

Owoce sezonowe warto poddawać obróbce, aby móc korzystać z nich jeszcze długo po sezonie. Morele to przepyszne owoce pestkowe, które są bogate w duże ilości substancji odżywczych. Kompot z moreli idealnie sprawdzi się zarówno latem, jak i zimą. Morele wspomagają regulację ciśnienia oraz opóźniają starzenie. Jedna szklanka soku z moreli zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, dzięki czemu wspiera odporność zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jak się robi kompot z moreli i jak długo można go przechowywać? Poznaj najlepszy przepis na kompot z moreli.
Kompot z moreli do słoików przepis
Jak się robi kompot z moreli? Kompot z moreli to pyszny i bardzo zdrowy napój, który świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Poza kompotem, owoce z kompotu można wykorzystać do przygotowania ciasta lub innego deseru.
Do przygotowania kompotu z moreli potrzebne są:
- 3 kg moreli przed drylowaniem
- 400 g cukru
- litr wody
- sok z cytryny
- 6 słoików
Sposób przygotowania:
- Morele należy umyć, przekroić na pół i usunąć z nich pestki.
- Owoce można układać od razu w wyparzonych słoikach.
- W międzyczasie można zagotować wodę z cukrem i dodać sok z cytryny do smaku.
- Powstałym syropem zalej owoce w słoikach i mocno zakręć wieczka.
Aby napój można było spożywać nawet do kilku miesięcy po przygotowaniu, kompot należy poddać pasteryzacji. Kompot z moreli bez pasteryzowania można przechowywać w lodówce jedynie kilka dni. Zaleca się, aby spożyć powstały kompot w przeciągu 3-5 dni.
Aby poddać słoiki pasteryzacji, należy:
Umieścić je w garnku z wodą. Przed przystąpieniem do pasteryzacji należy sprawdzić stan słoików. Jeśli któryś z nich jest uszkodzony lub posiada zardzewiałe wieczko, nie nadaje się do poddania pasteryzacji. Słoiki warto oddzielić ściereczką, aby się nie stykały. Następnie należy zagotować wodę i zmniejszyć ogień. Jak długo gotować słoiki z morelami? Zaleca się, aby słoiki pasteryzować przez 20 minut. Po tym czasie gorące słoiki warto postawić do góry dnem i nakryć ściereczką. Po wystygnięciu, słoiki można odłożyć w ciemne i suche miejsce. Pasteryzowany kompot z moreli zaleca się spożyć przed upływem 12 miesięcy.
Kompot z moreli i jabłek
Ciekawą alternatywą może być wykonanie kompotu z moreli i jabłek. Morele idealnie komponują się z jabłkami tworząc słodki, orzeźwiający napój, który można podawać z kostkami lodu. Jednak kompot z moreli i jabłek świetnie sprawdzi się również w formie ciepłej, na rozgrzanie w chłodniejszy dzień. Wówczas można dodać odrobinę cynamonu, który ma właściwości rozgrzewające.
Do przygotowania kompotu z moreli i jabłek potrzebne będą takie składniki jak:
- 6 moreli
- 3 nieduże jabłka
- 2 łyżki cukru
- 2 litry wody
- sok z cytryny
Owoce należy przekroić na pół, usunąć gniazda jabłek i pestki moreli. Jabłka można pokroić w ćwiartki. W garnku zagotować wodę, dodać owoce i cukier. Jak długo gotować kompot z moreli i jabłek? Całość należy gotować przez około 30 minut. Kompot najlepiej obserwować i po puszczeniu soku owoców napój będzie gotowy. W zależności od preferencji, gotowy kompot można doprawić dla smaku sokiem z cytryny.
Jeżeli chcesz poznać więcej przepisów z wykorzystaniem moreli zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na nalewkę z moreli.
Kompot z szuszonych moreli
Poza sezonem, warto korzystać z suszonych owoców. Przepis na kompot z moreli suszonych jest bardzo prosty, a jednak potrafi zachwycić smakiem i aromatem.
Aby go wykonać, potrzebne są takie składniki jak:
- 300 g suszonych moreli
- 1,2 litra wody
- 100 g cukru
- sok z cytryny
Suszone owoce należy umyć, a cukier zalać gorącą wodą i gotować. Do gorącego płynu dodać morele i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Kiedy owoce napęcznieją, kompot można doprawić sokiem z cytryny do smaku. Najlepiej podawać lekko schłodzony.
Dodaj komentarz