Kolorowa i lekka sałatka dla dbających o zdrowie

lekka sałatka

Rosnąca wśród konsumentów świadomość dotycząca zdrowego odżywiania skłania ich do rozważnego wybierania produktów i przemyślanego komponowania posiłków. Starają się unikać żywności przetworzonej, jednocześnie obawiając się, że ich menu na tym straci. Bardziej wartościowy jadłospis nie musi być jednak nudny.Ciekawą opcją i bardzo łatwą w przygotowaniu jest lekka sałatka, podstawę której stanowią kurczak, ciecierzyca oraz warzywa.  Dieta lekkostrawna potrafi pozytywnie zaskakiwać smakiem dań, a zarazem nie obciąża żołądka, co jest istotne dla osób zmagających się z problemami układ trawiennego.

Sałatka wspomagająca odchudzanie

Przepisy na lekką sałatkę nierzadko wymagają wycieczek po sklepach celem odnalezienia bardzo wyszukanych produktów, natomiast ta receptura pozwoli ograniczyć się do wizyty w jednym punkcie. Uzyskany efekt będzie zarówno atrakcyjny wizualnie, jak i korzystny dla organizmu. Lekka sałatka zawierać będzie bowiem moc witamin, bogatą w błonnik, białko oraz wspomagającą odchudzanie cieciorkę, a także chude mięso również będące źródłem białka. Dodatkowo całość wyglądać będzie niebywale apetycznie i barwnie. Paleta kolorów dla dobrego zdrowia.

Jakie składniki przygotować i jak zrobić sałatkę lekkostrawną?

Wszystkie komponenty dostać można w każdym markecie, a nawet i mniejszym sklepie osiedlowym:

  • pierś z kurczaka (opcjonalnie)
  • awokado
  • ciecierzyca
  • papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • bataty
  • sałata
  • kiełki rzodkiewki (bądź inne ulubione kiełki)
  • jogurt naturalny

O ciecierzycy trzeba pomyśleć wcześniej

Decydując się wcielić w życie ten przepis, należy pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu ciecierzycy. Warto dzień przed dokładnie ją opłukać, po czym zalać obficie wodą i pozostawić na kilkanaście godzin, najlepiej na noc, W tym czasie ciecierzyca nabierze objętości, zmięknie i będzie idealna do gotowania. Zanim jednak zostanie poddana obróbce cieplnej, trzeba odlać wodę i opłukać strączki. Następnie znów zalać dużą ilością wody i na proces gotowania poświęcić około półtorej godziny. Jest to najdłuższy etap przyrządzania tej lekkiej sałatki.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Kuchenka elektryczna vs indukcyjna: Czym się różnią i która jest lepsza dla Twojej kuchni?

Delikatne i smaczne mięso bez dodatku tłuszczu

Smażenie mięsa powoduje, że częściowo chłonie ono tłuszcz, natomiast gotowanie pozwala ograniczyć ilość przyjmowanych tłuszczów. Pierś z kurczaka należy pokroić drobno lub można nieco uprościć sobie tę fazę, kupując już gotowe paski z fileta. Wodę trzeba zagotować, a mięso wrzucić do garnka. Po paru minutach będzie gotowe. Aby zyskać pewność, że mięso jest w 100% ugotowane, warto wyjąć kawałek i przełamać – białe wewnątrz, jak i na zewnątrz oznacza, że można zdjąć naczynie z gazu.

Szereg składników chrupiących

Najprościej sprawy przedstawiają się w przypadku warzyw, które wystarczy pokroić według upodobań. Chrupiące komponenty stanowić będą znakomite dopełnienie miękkiego kurczaka oraz cieciorki. Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać i nie dodawać od razu żadnego sosu, ponieważ artykuły płynne skróciłyby czas przechowywania sałatki, przyspieszając jej psucie. Ewentualny sos jogurtowy należy dodawać dopiero bezpośrednio po nałożeniu na talerz.

Zapraszamy również do zapoznania się z naszą pyszną i zdrową sałatką nicejską:

lekka sałatka nicejska

Lekka sałatka z kurczakiem dobra o każdej porze

Powyższy przepis na lekką sałatkę sprawdzi się bez względu na porę dnia. Może stanowić pełnowartościowe śniadanie, ale też nie zaszkodzi, jeśli sięgnie się po nią w późniejszych godzinach. Lekka sałatka na kolację to idealne zwieńczenie dnia, ale też dobra metoda, by pozytywnie zaskoczyć gości w trakcie uroczystości rodzinnych bądź spotkań ze znajomymi. Z kolei podana jako danie na imprezę przygotowana może zostać w dwóch wariantach: z mięsem i bez, jeśli wśród uczestników zabawy znajdą się wegetarianie.

Lekka sałatka na szybko spisze się również jako obiad w pracy zarówno na zimno, jak i na ciepło. Wystarczy przez chwilę podgrzać w mikrofalówce, po czym solidny, pełen białka i witamin ciepły posiłek będzie gotowy do spożycia.

Jak długo można przechowywać sałatkę w lodówce?

Niekwestionowaną zaletą tej receptury jest czas przechowywania. Lekka sałatka z kurczakiem bez obaw może w lodówce przeleżeć 2-3 dni, co wynika z braku obecności w składzie produktów płynnych oraz tracących dużą ilość soków.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *