Jak ozdobić tort truskawkami? – dekoracje, które wprawiają w zachwyt

Jak ozdobic tort truskawkami

Jak prosto i szybko stworzyć tort, który wprawi w zachwyt? Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak ozdobić tort truskawkami, zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem 🙂

Ważne wydarzenia w naszym życiu to dobra okazja do świętowania w gronie najbliższej rodziny i przyjaciół. Żadna impreza nie może odbyć się bez słodkich przekąsek oraz pysznego tortu. Obecnie obok smaku coraz większą wagę przywiązuje się do dekoracji okolicznościowych wypieków. Piękna oprawa sprawia, że stają się one niemal dziełem, które podziwiają wszyscy zebrani goście. Niezwykłą popularnością cieszą się torty z wykorzystaniem sezonowych owoców. W okresie letnim najczęściej sięgamy po truskawki do dekoracji tortu. 

Tradycyjny tort truskawkowy

Wygląd truskawek sprawia, że bardzo często są one wybierane do dekoracji wszelkiego rodzaju tortów. Wiele osób nie ogranicza się jednak tylko do ozdoby, ale decyduje się na wypiek, którego smak w dużej mierze opiera się właśnie na truskawkach. Dodatek mascarpone czy śmietanki sprawiają, że tort wygląda bajecznie, a jego delikatny smak przełamany jest wyraźną truskawkową nutą.

Tort truskawkowy – przepis

Składniki potrzebne do wykonania tortu:

  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 5 średnich jaj,
  • łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie),
  • 500 gram serka mascarpone,
  • 350 gram śmietany 36%,
  • 80 gram cukru wanilinowego,
  • 600 gram truskawek,
  • słoiczek dżemu lub konfitury truskawkowej,
  • sok z 2 cytryn.

Wykonanie tortu krok po kroku:

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Powoli stopniowo dodawać cukier. Po całkowitym jego rozpuszczeniu dodawać stopniowo żółtka.
  2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia przez sitko i zmieszać z jajkami na małych obrotach miksera.
  3. Wlać masę do tortownicy i piec w temp 170 stopni około 50 minut.
  4. Wystudzony biszkopt pokroić na 3 równe blaty.
  5. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijać razem z cukrem wanilinowym. Gdy będzie już sztywna dodać mascarpone i wymieszać.
  6. Do tak przygotowanej masy dodać pokrojone na kawałki truskawki (około 300 gram) i wymieszać.
  7. Sok z cytryny połączyć z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki wody.
  8. Tak przygotowanym płynem nasączyć poszczególne blaty biszkopta.
  9. Nasączony blat posmarować dżemem truskawkowym, a następnie przełożyć przygotowanym kremem i przykryć kolejnym blatem.
  10. Czynności powtórzyć.
  11. Złożony tort posmarować pozostałym kremem.

Zachęcamy również do zapoznania się z naszym przepisem na dżem truskawkowy i truskawkowo-agrestowy

ciasto z truskawkami i borowkami

Jak ozdobić tort truskawkami? – prosto i klasycznie

Teraz pozostało już tylko ozdabianie tortu truskawkami. Można to zrobić na wiele sposobów i tak naprawdę dużo zależy od własnej inwencji. Często długo zastanawiamy się jak pokroić truskawki na tort, jednak niekiedy zupełnie niepotrzebnie. W przypadku tortu wypełnionego kremem z tymi pysznymi owocami wystarczy bowiem podzielenie ich na ćwiartki i ułożenie na górze wypieku. Połączenie intensywnego czerwonego koloru z bielą kremu przyciąga uwagę i zachęca do spróbowania tortu.

Jak pokroić truskawki do dekoracji – fantazyjne dekoracje

  • Truskawki to tak piękne i smaczne owoce, że z powodzeniem mogą stanowić dekorację tortów o wielu smakach. Jednym z podstawowych sposobów na ich krojenie są cienkie plastry.
  • Truskawki w takiej formie ułożyć można na brzegach tortu, tworząc piękna kolorową obwódkę.
  • Doskonałym sposobem jest również połączenie plastrów z bitą śmietaną. Oba elementy układać można naprzemiennie lub bardziej fantazyjnie tworząc kleks z bitej śmietany na każdym plasterku. Jest to nie tylko piękna ozdoba, ale również dobry sposób na wydzielenie porcji wypieku.
  • Wycięcie niewielkiego trójkąta u góry każdego plasterka sprawia, że bardzo szybko zamieniają się one w urocze serca. Sprawdzą się one jako ozdoba tortu dla ukochanej osoby. Wszelkiego rodzaju wypieki doskonale wyglądać będą ozdobione truskawkami w czekoladzie. Przekrojone na pół truskawki wbite w tort można również polać cienkim strumieniem czekolady, tworząc fantazyjne wzory.

Różyczki z truskawek

Doskonałym sposobem na ozdobę tortu są również truskawkowe różyczki. Choć początkowo ich zrobienie może wydawać się trudne, tak naprawdę wystarczy wykonać tylko kilka prostych cięć. Truskawkę trzymamy w miejscu zielonego ogonka, a następnie wykonujemy pionowe cięcie z 4 jej stron. Czynność powtarzamy także we wnętrzu owocu. W ten sposób powstają piękne płatki, ogonek stanowi natomiast liście róży. Tak przygotowane ozdoby można umieścić bezpośrednio na torcie lub połączyć z wykałaczkami tworząc piękny bukiet.

Jak udekorować tort truskawkami i borówkami

Truskawki to niezwykle piękne owoce, nic więc dziwnego, że chętnie używamy ich do dekoracji tortów. Niekiedy nie występują jednak same. Bardzo popularnym połączeniem, które często zdobi wszelkiego rodzaju wypieki jest duet truskawki z borówką. Samo naprzemienne ułożenie owoców wystarczy, by zachwycić gości. Takie połączenie daje jednak mnóstwo innych możliwości. Z truskawek i borówek tworzyć można fantazyjne kształty, a także napisy i liczby. Owoce doskonale komponują się z posiekaną czekoladą czy malutkimi ciasteczkami i bezikami. Skupiska posiekanych truskawek i pokrojonych na pół borówek rozłożone na torcie pięknie wyglądać będą również z listkiem mięty.

Dekoracja tortu owocami wcale nie musi być nudna. Fantazyjne krojenie truskawek czy borówek w połączeniu z czekoladą i innymi elementami pozwala stworzyć efekt, który zachwyca i zachęca do spróbowania wypieku.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *