Dżem truskawkowo agrestowy przepis

Dżem truskawkowo agrestowy przepis

Dżem truskawkowo agrestowy – ciekawe połączenie smaków, które warto wypróbować w swojej kuchni. Przepis znajdziesz na naszej stronie. Agrest i truskawa to owoce, z których każdy ma inny smak. Nie każdy wie, że łącząc je można uzyskać wiele przetworów, które smakują wyśmienicie. Jednym z nim jest na pewno dżem truskawkowo agrestowy. Jak go przyrządzić? Jak smakuje? Jakie ma właściwości? Czy warto go jeść? Na te pytania odpowiada poniższy artykuł.

Agrest – jakie ma właściwości?

Agrest to owoc, który rośnie na niewielkich krzewach. Może być koloru zielonego, żółtego lub czerwonego. Na skórce owoców pojawia się zazwyczaj delikatny meszek. Agrest jest uważany za jeden z owoców, które są bardzo zdrowe. Owoc ten pomaga przyspieszyć metabolizm oraz wspomaga pracę serca.

Agrest pomaga także w prawidłowej pracy układu pokarmowego. Jego właściwości to także: łagodzenie objawów stresy, odkwaszenie organizmu, a nawet zapobieganie nowotworom. Owoc ten ma w sobie mnóstwo witaminy C, witaminy z grupy B oraz witaminę A. W jego składzie znajdują się także kwasy organiczne: cytrynowy oraz jabłkowy, kwas foliowy, flawonoidy, żelazo, fosfor, potas, miedź i magnez. Agrest jest także niskokaloryczny, więc nie ma zbytnich ograniczeń w spożywaniu go.

Truskawka – właściwości

Truskawki to owoce, które mają szereg wartościowych składników i właściwości, które przyczyniają się do polepszenia zdrowia. Są pomocne w odkwaszeniu organizmu, obniżają ciśnienie krwi, pomagają w odchudzaniu, zmniejszają stany zapalne, zapewniają sprawność systemu odpornościowego, a nawet pomagają chronić przed nowotworami. Truskawki są bogate w witaminę C. Mają jej więcej niż cytrusy.

W ich składzie występują także witaminy z grupy B, a także witaminy A oraz E. Pojawia się w nich także fosfor, krzem, magnez, mangan, potas, cynk, wapń, żelazo oraz bromelina, fitocydy i antocyjany. Truskawki są niskokaloryczne, więc można ich jeść dość sporo.

Jak zrobić dżem z agrestu?

Popularnym przykładem przetworu przygotowywanego z agrestu jest dżem. Jak zrobić dżem z agrestu? Potrzebne będą następujące składniki:

  • kg agrestu
  • 190 ml wody (około 3/4 szklanki)
  • cukier
  • cytryna

Jak przygotować dżem z agrestu?

  1. Jak z powyższych składników przygotować dżem z agrestu?
  2. Po pierwsze należy usunąć szypułki z owoców i je przepłukać pod bieżącą wodą albo w sitku.
  3. Do wcześniej przygotowanego garnka należy wlać wodę, dosypać cukier i wymieszać. Ilość cukru zależy od tego jak słodki ma być dżem.
  4. Zawartość garnka zagotować.
  5. Często mieszać, żeby cukier nie uległ przypaleniu.
  6. Po zagotowaniu zawartości dodać agrest i sok z jednej cytryny.
  7. Przy smażeniu należy dość często mieszać, żeby dżem się nie przypalił.
  8. Po zagotowaniu smażyć około godziny. Przełożyć do słoików, wcześniej wyparzonych i wysuszonych. Mocno je zakręcić.

Słoiki można pasteryzować, a następnie wystudzić i odstawić w bezpieczne miejsce. Najlepiej do piwnicy albo spiżarni.

Dżem truskawkowo agrestowy

Jak zrobić dżem z truskawek?

Skoro już wiadomo jak zrobić dżem z agrestu to warto także poznać przepis na dżem z truskawek. Oto potrzebne składniki:

  • 2 kg truskawek
  • cukier wedle uznania
  •  limonka/cytryna

Jak przygotować dżem z truskawek?

  1. Na początek należy usunąć szypułki z truskawek. Można poprzekrawać owoce na mniejsze części.
  2. Umieścić truskawki w garnku i zasypać z cukrem.
  3. Do tego dodać sok z jednej cytryny lub limonki.
  4. Zawartość garnka należy zagotować pamiętając przy tym o częstym mieszaniu.
  5. Gotować 2,5 godziny.
  6. Gdy dżem jest gotowy przelać do wcześniej wyparzonych oraz osuszonych słoików i zakręcić.
  7. Słoiki pasteryzować.
  8. Po upływie około 15 minut wyciągnąć z wody i postawić do góry dnem.

Pozostawić aż wyschną. Gotowe słoiki z dżemem odstawić do spiżarni lub piwnicy.

Dżem truskawkowo agrestowy przepisy

Dżem truskawkowo agrestowy można zrobić na kilka sposobów. Do jednego z nich będą potrzebne następujące składniki:

  • 2,5 kg truskawek
  • 2,5 kg agrestu
  • cukier wedle uznania
  • 3-4 cytryny/limonki

Jak zrobić dżem z truskawek i agrestu?

  1. Do przygotowania dżemu truskawkowo agrestowego należy owoce oczyścić z szypułek.
  2. Następnie należy je umyć i usunąć z nich szypułki.
  3. Agrest można rozdrobnić przy użyciu blendera.
  4. Gdy agrest jest gotowy wrzucić go do garnka i zasypać cukrem.
  5. Następnie gotować przez 2 godziny.
  6. Ilość cukru jest uzależniona od tego jak bardzo słodki dżem ma powstać.
  7. Po upływie wyznaczonego czasu do garnka z agrestem i cukrem należy dodać sok z cytryny lub limonki.
  8. Całość zagotować.
  9. Od czasu zagotowania dżem powinien się smażyć jeszcze kilka minut.
  10. Warto mieszać, żeby się nie przypalił. Po tym czasie dodać truskawki.
  11. Smażyć na małym ogniu przez kolejną godzinę.

Gęstość dżemu zależy od tego jak długo będzie się smażył. Im dłużej tym dżem stanie się gęstszy.

Test zimnego talerzyka – co to takiego?

Test zimnego talerzyka polega na sprawdzeniu tego, jak gęsty powstał dżem, gdy ten jest jeszcze gorący. W tym celu używa się zimnego talerzyka, który wcześniej można schłodzić przez kilkanaście minut w zamrażalniku. Gdy próbka dżemu wyląduje na talerzyku wyzimnieje i pojawi się dżem o takiej gęstości jaki będzie w słoikach po ostygnięciu. Gdy dżem jest za rzadki można smażyć go dalej do uzyskania właściwej konsystencji.

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.