Hekele – śledziowa pasta zachwycająca smakiem

Hekele

Śledzie to ryby, które często goszczą na stołach w polskich domach. Mało kto wyobraża sobie święta bez śledziowej sałatki bądź płatów marynowanych w różnych zalewach. Ryby te można wykorzystać jednak również na inne sposoby. Doskonale smakują tradycyjne hekele, a więc aromatyczna i pyszna śledziowa pasta. 

Hekele – co to jest?

Hekele ze śledzia to śląska potrawa zaliczająca się jednocześnie do dań postnych oraz codziennych. Oznacza to więc, że stanowi doskonały codzienny posiłek (dawniej podawana była zwłaszcza jako niedzielna kolacja), ale idealnie nadaje się również w dni, kiedy należy zachować dyspensę od mięsa. Aby śledź był mocno wyczuwalny podczas jedzenia, podkreśla się go przyprawami. Dodatki w postaci kiszonych ogórków, musztardy i jajek sprawiają zaś, że cała sałatka nie tylko pięknie wygląda, ale również wybornie smakuje. Hekele przyrządzić można w dwóch wersjach. Pierwsza z nich polega na pokrojeniu wymoczonych płatów śledziowych i dodatków w drobną kostkę i podaniu na przykład z ziemniakami. Drugi sposób to przeciśnięcie płatów przez maszynkę, dzięki czemu potrawa przybiera postać pasty idealnie nadającej się również jako smarowidło do chleba.

W grudniu 2017 roku śledzie hekele wpisane zostały na Listę produktów tradycyjnych, jako potrawa z województwa śląskiego.

Hekele – śląska sałatka śledziowa krok po kroku

Przepis na hekele jest prosty, wymaga jednak czasu bowiem przed przyrządzeniem potrawy śledzie należy wymoczyć. Jeśli więc chcemy przygotować sałatkę czy pastę na specjalną okazję, nie należy zostawiać tego na ostatnią chwilę.

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:
  • 3 solone płaty śledziowe (matiasy),
  • 3 średnie jajka,
  • około 250 mililitrów mleka,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • 1 mała cebula,
  • łyżka musztardy Dijon,
  • czarny pieprz do smaku.
Wykonanie dania krok po kroku:
  1. Płaty śledziowe dokładnie wymoczyć w mleku. Czas moczenia zależy od smaku, jaki chcemy uzyskać, warto więc dobrać go pod siebie.
  2. Po wymoczeniu śledzie opłukać pod wodą i dokładnie odsączyć, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  3. Jajka gotować około 8-10 minut, aby mieć pewność, że będą twarde.
  4. Chcąc uzyskać hekele w formie sałatki, należy pokroić śledzie, jajka, cebulkę oraz ogórka w drobną kostkę i przełożyć do miski. Następnie jej zawartość doprawić musztardą i pieprzem w zależności od preferencji smakowych. Tak przyrządzoną sałatkę schłodzić w lodówce.
  5. Chcąc uzyskać hekele w formie gładszej pasty, należy śledzie razem z jajkami, ogórkiem i cebulą przecisnąć przez maszynkę, a następnie doprawić i schłodzić w lodówce.

Tak przygotowane hekele ze śledzi doskonale nadaje się jako dodatek do obiadu, ale również samodzielny posiłek. Pasta dobrze smakuje zwłaszcza ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

Hekele z makreli

Hekele ze śledzia podobnie jak wiele innych potraw doczekało się sporo modyfikacji. W niektórych przepisach pojawił się boczek, słonina, a nawet… jabłko. Jeden przepis dość nietypowo modyfikuje jednak główny składnik sałatki, a więc śledzie, wymieniając je na makrelę. Hekele z makreli to niezwykle aromatyczne i pyszne danie, głównie za sprawą użycia ryby wędzonej. Jak przyrządzić tą śląską potrawę w tej wersji?

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

  • 1 spora makrela wędzona,
  • 2 duże jajka,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • 1 mała cebula
  • łyżka musztardy Dijon,
  • sól i pieprz według potrzeb.

Wykonanie dania krok po kroku:

  1. Makrelę przepołowić, wyjąć szkielet oraz dokładnie obrać z ości.
  2. Jajka ugotować na twardo.
  3. Ostudzone jajka obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Ogórki i cebulę również pokroić w drobną kostkę.
  5. Wszystkie składniki przełożyć do miski oraz dokładnie wymieszać (najlepiej robić to widelcem, wtedy można dobrze zgnieść makrelę).
  6. Do wymieszanych składników dodać musztardę, sól oraz pieprz według smaku i jeszcze raz zamieszać.

Hekele z makreli z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tej ryby oraz wszystkim fanom ryb wędzonych. Pasta doskonale nadaje się na kanapki, grzanki czy wafle ryżowe.

Poznaj również przepis na naszą pyszną sałatkę śledziową.

Życzymy smacznego! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *