Sałatka nicejska – pyszny i zdrowy posiłek na każdą okazję

lekka sałatka francuska

Sałatki to doskonały sposób na uświetnienie każdej imprezy, ale również pomysł na podwieczorek czy kolację. Za popularnością tego typu dań przemawia prostota wykonania oraz możliwość improwizacji i tworzenia ciekawych połączeń smakowych. Wśród niecodziennych propozycji znajduje się sałatka nicejska. Jakie składniki potrzebne są do przyrządzenia jej w oryginalnej, a jakie w nieco zmienionej wersji?

Sałatka nicejska oryginalna – z czego się składa?

Sałatka nicejska w pierwotnej wersji powinna przypaść do gustu miłośnikom ryb morskich. Zawiera bowiem spore ilości tuńczyka. Obok niego w misce znajdują się również jajka, oliwki czy warzywa. Wszystko to sprawia, że potrawa jest niezwykle kolorowa i smaczna.

Sałatka nicejska – przepis

Ta barwna sałatka zostawia nieco pola do improwizacji, tuńczyka bowiem można przygotować w kilku wersjach. Doskonale sprawdzi się ryba z puszki we własnej zalewie, ale również w oliwie. Smaku i aromatu doda również świeży tuńczyk w pieczonej lub grillowanej wersji. Wybór zależy od indywidualnych preferencji. W przepisie mogą znaleźć się również gotowane ziemniaki i pomidorki koktajlowe, choć nie jest to konieczne. Jak dokładnie wygląda lista składników?

Składniki potrzebne do wykonania sałatki nicejskiej:

  • 150 gram tuńczyka w dowolnej wersji,
  • 2 jajka,
  • 80 gram zielonej fasolki szparagowej,
  • 1 średnia czerwona cebula,
  • 5 filecików anchois,
  • 7 liści sałaty rzymskiej,
  • około 10 czarnych oliwek,
  • sól, pieprz czarny mielony,
  • opcjonalnie: 100 gram pomidorków koktajlowych i 200 gram młodych ziemniaczków.

Wykonanie sałatki krok po kroku:

  1. Tuńczyka przygotować według własnego uznania.
  2. Młode ziemniaki umyć, gotować w mundurkach w całości, aż będą miękkie.
  3. Gotowe ziemniaki ostudzić i pokroić w kostkę.
  4. Fasolkę szparagową gotować około 10 minut.
  5. Jajka ugotować na twardo.
  6. Oliwki i pomidorki przeciąć na pół.
  7. Cebulę pokroić w piórka.
  8. Na talerzu położyć liście sałaty rzymskiej, fasolkę przekrojoną na pół, cebulkę, ziemniaczki i pomidorki koktajlowe. Składniki lekko wymieszać. Na wierzch położyć jajka przekrojone wzdłuż oraz fileciki anchois. Wierzch posypać oliwkami, a na nie położyć tuńczyka.

Sałatka nicejska – sos

Tak przygotowane produkty wymagają jeszcze doprawienia. W tym celu przyrządza się aromatyczny i pyszny dressing.

Jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, wystarczy bowiem umieścić w naczyniu, a następnie zamieszać następujące składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.

Sałatka nicejska – fit posiłek na każdą okazję

Sałatka nicejskajest nie tylko pysznym, ale również bardzo zdrowym, bogatym w białko posiłkiem. Tuńczyk to chuda i delikatna ryba, którą warto włączyć do swojej diety. Składniki można nieco modyfikować, dodając chociażby prażony słonecznik, orzechy czy pestki dyni.

Sałatka nicejska – kcal

Kolorowa i aromatyczna sałatka nicejska doskonale nadaje się również jako posiłek dla osób odchudzających się, w 100 gramach ma bowiem tylko około 160-170 kalorii.

Oczywiście wartości te nieco różnią się w zależności od użytych składników, jednak wciąż jest to zdrowa i pyszna opcja. Sprawdza się dobrze jako danie po treningu, szybko uzupełniając utracone przez organizm składniki odżywcze. Mimo wielu zalet sporo osób ma obawy przed spróbowaniem dania. Wynikają one głównie z obecności ryb, za którymi nie każdy przepada. W takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem jest sałatka nicejska z kurczakiem. Robi się ją podobnie. Jedyna różnica polega właśnie na zamianie ryby na kurczaka. Mięso należy przyprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek.

Niezależnie od wersji sałatka nicejska to doskonała i zdrowa opcja posiłku na każdą okazję.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *