Gęsie pipki – dwa sposoby na tradycyjne danie z gęsiny

gęsie pipki

Gęsie pipki to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Przygotowywane w dwóch różnych wersjach, które łączy w zasadzie jedynie nazwa i rodzaj wykorzystanego mięsa. Gęsie pipki – co to jest, jak przygotować i w jaki sposób podawać? Poznaj sprawdzone przepisy na gęsie szyjki i żołądki!

Gęsie pipki – nazwa i pochodzenie potrawy

Gęsie pipki to tradycyjna potrwa kuchni żydowskiej. W XIX wieku często gościła na stołach nie tylko żydowskich rodzin, zarówno w Galicji, jak i na ziemiach zaboru rosyjskiego. Jednak potrawy te, noszące tę samą nazwę, były całkowicie odmienne. W zaborze austriackim gęsie pipki oznaczały esencjonalny gulasz z gęsich żołądków, z dużą ilością cebuli i czosnku. Na pozostałych obszarach natomiast były to nadziewane rozmaitymi farszami gęsie szyje.

Nazwa gęsi pipek pochodzi raczej od tej drugiej wersji dania. W języku jidysz pipek to po prostu rurka, więc tradycyjne gęsie pipki to nic innego jak rurki ze skóry z gęsich szyjek, gotowe na wypełnienia aromatycznym farszem.

Poznaj również przepis na wątróbkę z gęsi! 🙂

Jak przygotować gęsi pipek do nadziewania?

Jak się robi gęsie pipki z szyjek? Po pierwsze, konieczne jest zdobycie gęsich szyj ze skórą. Następnie:

  • Skórę z szyjek należy delikatnie zdjąć, uważając, aby jej nie porozrywać.
  • Uzyskane w tej sposób rurki trzeba oczyścić z ewentualnych pozostałości piór i nadmiaru smalcu.
  • Smalec można wykorzystać w dalszej części przygotowywania potrawy.
  • Przygotowane rurki z jednej strony zszywa się nicią bawełnianą, przygotowując gęsi pipek do nadziewania.
  • Po wypełnieniu szyjki farszem, całość zaszywa się również z drugiej strony i wstawia do pieczenia.

Jaki farsz do nadziewania gęsich szyjek?

Tradycyjne gęsie pipki nadziewane są farszem na bazie gęsich podrobów i kaszy jęczmiennej albo surowych ziemniaków z dodatkiem cebuli. W tej drugiej wersji gotowa potrawa przypomina nieco kiszkę ziemniaczaną. Szyjki nadziewane farszami mięsnymi są natomiast podawane zazwyczaj na zimno, po pokrojeniu w plastry, zastępując wędlinę.

Przepis na gęsie pipki nadziewane farszem ziemniaczanym

Aby przygotować gęsie szyjki nadziewane farszem z ziemniaków potrzebne będą:

  • 4 skórki z gęsich szyjek;
  • 4 średniej wielkości ziemniaki;
  • 2 średnie cebule;
  • 8 plastrów boczku;
  • gęsi tłuszcz do smażenia;
  • szklanka bulionu drobiowego;
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz, majeranek do smaku.

Gęsie pipki – sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o niedużych oczkach, odciskamy.
  2. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości gęsiego smalcu aż do wytopienia.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy do boczku i smażymy, aż zrobi się szklista.
  4. Łączymy ziemniaki z cebulą i boczkiem, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
  5. Nadziewamy szyjki farszem, zszywamy i wkładamy do naczynia do zapiekania. Podlewamy bulionem i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny.

Tak przygotowane gęsie pipki podajemy jako danie obiadowe z dodatkiem sosu chrzanowego i surówki z rzepy bądź buraczków.

Gęsie pipki – przepis oryginalny na gulasz z gęsich żołądków

W wersji galicyjskiej gęsie pipki to gulasz z żołądków. Do jego przygotowania potrzebne będą:

  • 1 kg gęsich żołądków;
  • 6 dużych cebul, pokrojonych w gruba kostkę;
  • ząbki z 1 główki czosnku, obrane i grubo posiekane;
  • gęsi smalec do smażenia;
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić żołądki z gęsi?

  1. W pierwszej kolejności żołądki myjemy, oczyszczamy z błon i gotujemy przez około pól godziny w wodzie. Następnie odcedzamy, płuczemy zimną wodą i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. W rondlu rozgrzewamy gęsi smalec i dodajemy do niego pokrojone żołądki, smażymy przez kilka minut.
  3. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy do czasu, aż zaczną się rumienić.
  4. Dolewamy wodę tak, by w całości przykrywała mięso i warzywa, doprawiamy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez co najmniej półtorej godziny.

Tak przygotowany gulasz świetnie smakuje z kaszą jęczmienną lub gryczaną albo ziemniakami z wody  i dodatkiem surówki z kiszonej kapusty. Pasować będą również kiszone ogórki lub zasmażane buraczki. Czasem podawany jest również z chałką, jako sycące danie jednogarnkowe. W wersji nieco uwspółcześnionej, gęsie pipki przygotowuje się z dodatkiem słodkiej śmietanki, doprawione curry. To również ciekawa propozycja dla miłośników kuchni żydowskiej w nieco mniej ortodoksyjnym wydaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *