Czulent – co to za potrawa i w jakie formie można ją przygotować?

czulent

Czulent to tradycyjne danie kuchni żydowskiej, które ma wielu zwolenników. Jak się je przyrządza? Jakie składniki są potrzebne do zrobienia tej potrawy? Ile trwa zrobienie czulentu i jak najlepiej go podawać?

Skąd pochodzi czulent i z czego powstaje?

Czulent jest tradycyjnym daniem kuchni żydowskiej. Jest to forma gulaszu, który jest wolno gotowany.

Co należy do głównych składników czulentu? Podstawowe składniki tego gulaszu to:

  • mięso koszerne,
  • kasza jaglana albo jęczmienna
  • fasola lub ciecierzyca.

W niektórych przepisach dodawane są jeszcze knedle, gotowane jajka albo ziemniaki.

Jeżeli interesuje Cię więcej przepisów kuchni żydowskiej zapraszamy do zapoznania się z przepisem na bułkę szabasową

Czulent ciekawostki

Czulent jest daniem kuchni żydowskiej, które tradycyjnie było spożywane przez Żydów w szabat. Zaczyna się je robić jeszcze w piątek, dlatego, że zgodnie z tradycją żydowską nie wolno gotować na ogniu w szabat. Danie trzyma się przez całą noc w rozgrzanym piecu, aż do soboty, czyli dnia szabatu. Kuchnia żydowska opiera się na dużej ilości czosnku i cebuli, dlatego w tradycyjnym przepisie jest sporo tych składników. Czulent powinien być robiony z wołowiny. 

Czulent przepis oryginalny

Czulent można przygotować na różne sposoby. Jest kilka składników, które mogą się zmieniać. Przepis na czulent w oryginale wygląda następująco:

  • 0,5 kg mostka wołowego
  • 10 dg moczonej przez całą noc fasoli
  • jedna duża cebula albo dwie mniejsze
  • olej
  • 3 łyżki kaszy pęczak
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Z tych składników powstaje prosty i szybki czulent, który można podawać na obiad. 

Czulent najlepszy przepis

Jak zrobić czulent z powyższych składników?

  1. Najpierw należy przygotować duży garnek.
  2. Kolejno przygotować składniki. Należy pokroić mięso i ziemniaki (najlepiej w plastry).
  3. Czosnek posiekać.
  4. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju do uzyskania złotego koloru.
  5. Powyższe składniki razem z kaszą i fasolą ułożyć warstwowo w garnku.
  6. Powinno to wyglądać w ten sposób: najpierw fasola, mięso i cebula, czosnek, kasza oraz plastry ziemniaków.
  7. Należy pamiętać, żeby każdą warstwę przyprawić odpowiednio pieprzem i solą.
  8. Tak przygotowane składniki należy zalać wrzącą wodą do ostatniej warstwy.
  9. Potrawę należy doprowadzić do wrzenia.

czulent fasola

Jak przyrządzić czulent – dalsze kroki

Gdy potrawa zostanie doprowadzona do wrzenia należy zmniejszyć ogień i gotować danie na małym ogniu przez około 3,5 do 4 godzin. Garnek powinien być przykryty pokrywką i folią aluminiową. Można również piec danie w piekarniku w około 150°C.W trakcie gotowania można kilka razy wstrząsnąć garnkiem. Należy pamiętać, żeby nie mieszać składników. Danie najlepiej podawać na gorąco. Można posypać świeżym koperkiem lub pietruszką.

Czulent – jak jeszcze można przyrządzić tę potrawę?

Czulent w oryginalnej wersji ma w składzie mięso wołowe, ale obecnie występuje również wiele wersji, które nie zawierają tego składnika. Czulent może powstać również w wersji wegetariańskiej. Z jakich składników przygotować czulent wegetariański? Do przyrządzenia tej potrawy można użyć następujących produktów:

  • 1,5 szklanki kaszy pęczak
  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 5 garści fasoli
  • 4 garści soczewicy czerwonej
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego
  • 5 ząbków czosnku

Jak przygotować czulent wegetariański?

  1. Na początek należy obrać ziemniaki i pokroić w plastry, a cebulę obrać i pokroić w piórka.
  2. Następnie należy posiekać czosnek, a fasolę odsączyć z zalewy.
  3. Fasolę najlepiej zalać dzień wcześniej i zostawić na noc.
  4. W międzyczasie przygotować żaroodporne naczynie i ułożyć warstwy poszczególnych składników.
  5. Na dnia naczynia ułożyć warstwę cebuli. Następnie położyć pokrojone ziemniaki i posypać przyprawami i czosnkiem.
  6. Następnie należy dosypać kaszę pęczak i dodać soczewicę oraz fasolę.
  7. Wszystkie składniki układać warstwowo do wyczerpania składników, układając w tej samej kolejności.
  8. Całe danie należy zalać bulionem warzywnym i przykryć folią aluminiową.
  9. Należy piec w piekarniku przy 180st. Celsjusza. Najlepiej przez około 2 godziny.
  10. Co jakiś czas warto wymieszać wszystkie składniki. Można również dolać wody i dodatkowo doprawić potrawę.

Życzymy smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *