Czebureki – przepis na przepyszne i chrupiące pierożki

Pierogi w przeróżnych wersjach bardzo często goszczą na talerzach Polaków. Gorące „ruskie” podane z dodatkiem smażonej cebulki czy chrupiących skwarek zachwycają smakiem i aromatem. Na tym jednak nie kończą się wariacje na temat pierogów. Warto spróbować również innych wersji tego pysznego dania. Doskonałym pomysłem na obiad są tradycyjne czebureki. Z czego są zrobione i jak je przyrządzić?
Czebureki – co to za potrawa?
Czebureki to oryginalna nazwa, jednak danie, które się pod nią kryje, jest dość łatwe i szybkie do wykonania. Najprościej mówiąc, są to bowiem pierogi z mięsem smażone na głębokim oleju. Dodatek octu do ciasta sprawia, że pierożki mają niezwykle złocistą i chrupiącą skórkę, która wzmacnia smak potrawy, a przy tym wcale nie nasiąka tłuszczem. Czebureki idealnie smakują z dodatkiem pysznego, gorącego rosołu.
Skąd pochodzą chrupiące pierożki zwane czeburekami?
Czebureki to tradycyjne danie krymskich Tatarów, jednak niezwykłą popularność zdobyło również u naszych południowo-wschodnich sąsiadów. Czebureki ukraińskie stały się daniem, które dostać możemy niemal w każdej budce z jedzeniem.
Czebureki – przepis i składniki potrzebne do wykonania pierożków
Ciasto na czebureki z mięsem raczej nie różni się od tego na tradycyjne pierogi, choć faktycznie znaleźć można kilka jego wersji. W niektórych występuje żółtko czy olej, jednak podstawowa wersja również zagwarantuje, że pierożki wyjdą smaczne i chrupiące.
Składniki na ciasto:
- 250 gram mąki,
- 125 mililitrów wrzątku,
- łyżka octu.
Przepis na czebureki – składniki na mięsny farsz:
- pół kilo mielonej wieprzowiny,
- 1 średnia cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- przyprawy: łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, szczypta mielonej papryki ostrej, pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki, łyżka majeranku,
- łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego, rosołu lub maślanki,
- olej do smażenia pierożków i cebulki.
Czebureki z mięsem – wykonanie krok po kroku:
- Wykonanie dania rozpocząć od przygotowania ciasta.
- W tym celu do miski wsypać mąkę, w środku zrobić dołek i wlać do niego wrzącą wodę.
- Wodę zasypać mąką, po czym dodać łyżkę octu.
- Następnie rozpocząć zagniatanie ciasta.
- Ciasto wyrabiać około 5 minut, aż będzie jednolite i gładkie.
- Z ciasta uformować kulę i odstawić pod przykryciem na około pół godziny.
- Cebulkę posiekać drobno i podsmażyć na łyżce oleju.
- Mięso przełożyć do miski, dodać zeszkloną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę (opcjonalnie) oraz pozostałe przyprawy.
- Po chwili dodać do mięsa jogurt (bądź rosół/wodę) i dokładnie wymieszać zawartość miski.
- W razie konieczności doprawić farsz.
- Ciasto rozwałkować i wycinać krążki nie grubsze niż 4,5 milimetrów.
- Na jednej części krążków ułożyć farsz, a następnie dokładnie zlepić brzegi.
- Gotowe czebureki smażyć na głębokim tłuszczu około 5 minut lub do momentu zarumienienia z obu stron.
Czebureki wegetariańskie
Czebureki z mięsem to prawdopodobnie najstarsza wersja tego pysznego dania, jednak z biegiem lat powstały inne, równie smaczne opcje. Niezwykle popularny stał się farsz serowy. Brak mięsa sprawia, że pierożki w takiej wersji z powodzeniem mogą jeść również wegetarianie. Jak przyrządzić czebureki z serem? Ciasto robi się dokładnie tak samo, zmianie nie ulega również sposób smażenia. Jedyną różnicę stanowi nadzienie.
Czebureki z serem – składniki potrzebne do przygotowania nadzienia:
- 200 gram twarogu tłustego lub półtłustego,
- 100 gram ulubionego żółtego sera,
- 200 gram sera feta lub mozzarelli,
- 2 średnie jajka,
- przyprawy: 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, odrobina soli i czarnego pieprzu, łyżeczka czosnku granulowanego.
Taka wersja pierożków z pewnością zachwyci miłośników wszelkiego rodzaju serów. Dobrą opcją będą również czebureki z warzywami. Farsz można przygotować z ulubionych warzyw, jak chociażby papryka, suszone pomidorki, cebula, cukinia czy bakłażan. Taka mieszanka z dodatkiem przypraw doskonale komponować się będzie z chrupiącym ciastem.
Czebureki w dowolnej wersji dobrze sprawdzą się jako danie obiadowe, ale również przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia. Dodatek ulubionych sosów sprawi, że pierożki szybko znikną z talerza.
Poznaj również przepis na pyszne pierogi wileńskie.
Życzymy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz