Czebureki – przepis na przepyszne i chrupiące pierożki

czebureki

Pierogi w przeróżnych wersjach bardzo często goszczą na talerzach Polaków. Gorące „ruskie” podane z dodatkiem smażonej cebulki czy chrupiących skwarek zachwycają smakiem i aromatem. Na tym jednak nie kończą się wariacje na temat pierogów. Warto spróbować również innych wersji tego pysznego dania. Doskonałym pomysłem na obiad są tradycyjne czebureki. Z czego są zrobione i jak je przyrządzić?

Czebureki – co to za potrawa?

Czebureki to oryginalna nazwa, jednak danie, które się pod nią kryje, jest dość łatwe i szybkie do wykonania. Najprościej mówiąc, są to bowiem pierogi z mięsem smażone na głębokim oleju. Dodatek octu do ciasta sprawia, że pierożki mają niezwykle złocistą i chrupiącą skórkę, która wzmacnia smak potrawy, a przy tym wcale nie nasiąka tłuszczem. Czebureki idealnie smakują z dodatkiem pysznego, gorącego rosołu.

Skąd pochodzą chrupiące pierożki zwane czeburekami?

Czebureki to tradycyjne danie krymskich Tatarów, jednak niezwykłą popularność zdobyło również u naszych południowo-wschodnich sąsiadów. Czebureki ukraińskie stały się daniem, które dostać możemy niemal w każdej budce z jedzeniem.

Czebureki – przepis i składniki potrzebne do wykonania pierożków

Ciasto na czebureki z mięsem raczej nie różni się od tego na tradycyjne pierogi, choć faktycznie znaleźć można kilka jego wersji. W niektórych występuje żółtko czy olej, jednak podstawowa wersja również zagwarantuje, że pierożki wyjdą smaczne i chrupiące.

 Składniki na ciasto:
  • 250 gram mąki,
  • 125 mililitrów wrzątku,
  • łyżka octu.
Przepis na czebureki – składniki na mięsny farsz:
  • pół kilo mielonej wieprzowiny,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, szczypta mielonej papryki ostrej, pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki, łyżka majeranku,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego, rosołu lub maślanki,
  • olej do smażenia pierożków i cebulki.

Czebureki z mięsem – wykonanie krok po kroku:

  1. Wykonanie dania rozpocząć od przygotowania ciasta.
  2. W tym celu do miski wsypać mąkę, w środku zrobić dołek i wlać do niego wrzącą wodę.
  3. Wodę zasypać mąką, po czym dodać łyżkę octu.
  4. Następnie rozpocząć zagniatanie ciasta.
  5. Ciasto wyrabiać około 5 minut, aż będzie jednolite i gładkie.
  6. Z ciasta uformować kulę i odstawić pod przykryciem na około pół godziny.
  7. Cebulkę posiekać drobno i podsmażyć na łyżce oleju.
  8. Mięso przełożyć do miski, dodać zeszkloną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę (opcjonalnie) oraz pozostałe przyprawy.
  9. Po chwili dodać do mięsa jogurt (bądź rosół/wodę) i dokładnie wymieszać zawartość miski.
  10. W razie konieczności doprawić farsz.
  11. Ciasto rozwałkować i wycinać krążki nie grubsze niż 4,5 milimetrów.
  12. Na jednej części krążków ułożyć farsz, a następnie dokładnie zlepić brzegi.
  13. Gotowe czebureki smażyć na głębokim tłuszczu około 5 minut lub do momentu zarumienienia z obu stron.

Czebureki wegetariańskie

Czebureki z mięsem to prawdopodobnie najstarsza wersja tego pysznego dania, jednak z biegiem lat powstały inne, równie smaczne opcje. Niezwykle popularny stał się farsz serowy. Brak mięsa sprawia, że pierożki w takiej wersji z powodzeniem mogą jeść również wegetarianie. Jak przyrządzić czebureki z serem? Ciasto robi się dokładnie tak samo, zmianie nie ulega również sposób smażenia. Jedyną różnicę stanowi nadzienie.

Czebureki z serem – składniki potrzebne do przygotowania nadzienia:

  • 200 gram twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 100 gram ulubionego żółtego sera,
  • 200 gram sera feta lub mozzarelli,
  • 2 średnie jajka,
  • przyprawy: 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, odrobina soli i czarnego pieprzu, łyżeczka czosnku granulowanego.

Taka wersja pierożków z pewnością zachwyci miłośników wszelkiego rodzaju serów. Dobrą opcją będą również czebureki z warzywami. Farsz można przygotować z ulubionych warzyw, jak chociażby papryka, suszone pomidorki, cebula, cukinia czy bakłażan. Taka mieszanka z dodatkiem przypraw doskonale komponować się będzie z chrupiącym ciastem.

Czebureki w dowolnej wersji dobrze sprawdzą się jako danie obiadowe, ale również przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia. Dodatek ulubionych sosów sprawi, że pierożki szybko znikną z talerza.

Poznaj również przepis na pyszne pierogi wileńskie.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *