Pierożki od Tatarów- pieremiacze

Pieremiacze- skąd pochodzą?
Pieremiacze- co to takiego? Pieremiacze, po tatarsku „beremecze”, to wytrawne drożdżowe pierożki pochodzące z kuchni Tatarów, tradycyjne danie, które często gości na stołach w południowo- wschodniej Polsce (regiony Podlasia zamieszkałe są przez mniejszość tatarską). Historia tej potrawy głęboko związana jest z historią Polski- wszak Tatarzy, zamieszkujący już do XVII wieku głównie tereny ówczesnej gminy Terespol- nieraz wspominani są na kanwach wielu ksiąg i legend. Obecnie tradycje tatarskiej kuchni są coraz częściej odtwarzane, Pieremiacze są jednym z dań popisowych gospodyń ze wsi Łobaczew Mały- zgrabne pieczone pierożki, o dość charakterystycznym i ciekawym dla oka kształcie, są idealnymi wyrobami do prezentacji na lokalnych wystawach i targach.
Pieremiacze- jak wyglądają?
Pieremiacze, swoim wyglądem przypominające małą sakiewkę o owalnym kształcie i złocistym kolorze. Ich wymiary to mniej więcej 3 do 4 cm wysokości i około 1 do 2 cm średnicy; są jednak zwolennicy przygotowywania nieco mniej tradycyjnych i mniej czasochłonnych pierożków o większych wymiarach. 15 października 2020 roku pieremiacze zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii gotowe dania i potrawy.
Jeżeli jesteś zainteresowany kuchnią tatarską poznaj więcej przepisów takich jak kołduny tatarskie.
Pieremiacze- jak przyrządzić?
Tradycyjna kuchnia tatarska jest dosyć prosta i szybka w przygotowaniu, dania są treściwe i wysokokaloryczne, małe objętosciowo, a jednocześnie sycące. Nie obfitują w nadmiar przypraw, w ich przyrządzaniu zastosowanie mają głównie składniki bardzo dobrze znane, w które łatwo można było się zaopatrzyć.
Do przygotowania pieremiaczy będą nam zatem potrzebne:
na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej,
- 1 kostka (około 200 gram) masła,
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
- odrobina mleka
- szczypta soli,
a na farsz:
- 1 kg mięsa wołowego lub drobiowego,
- 3 średniej wielkości cebule żółte,
- sól,
- pieprz,
- oraz olej, gdyż pieremiacze smażone są tradycyjnie w głębokim tłuszczu.
Pieremiacze- przepis
- Mięso na farsz należy posiekać drobno, dodać poszatkowaną cebulę oraz przyprawy. Wymieszać i odłożyć, aby farsz się „przegryzł”.
- W międzyczasie mąkę posiekać z masłem, dodać sól oraz sodę. Ciasto powinno uzyskać konsystencję ciasta pierogowego, można dolać do niego niewielką ilość mleka.
- Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać krążki, na które następnie należy nakładać po łyżce przygotowanego farszu.
- Tak przygotowane wziąć w rękę i zawinąć w formę sakiewki, dokładnie zalepiając górną część, aby farsz nie wydostał się podczas smażenia.
- Pieremiacze wrzucać do garnka lub głębokiej patelni z rozgrzanym olejem i smażyć do uzyskania złocistej barwy.
Tatarskie pierożki można również przyrządzić w werji bardziej dietetycznej- wówczas zamiast smażenia na głębokim tłuszczu- pieremiacze wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 200 stponi piekarnika- również do uzyskania przez nie złotego koloru.
Z czym jeść pieremiacze?
Pieremiacze są chętnie zjadane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Same w sobie mogą stanowić danie główne, świetnie komponują się z przetworami mlecznymi, jak kefir, jogurt naturalny lub zsiadłe mleko. Idealnie współgrają z sosami, np. z sosem jogurtowo- czosnkowym, niektórzy jadają je w towarzystwie keczupu.
Smacznego!
Dodaj komentarz