Pierożki od Tatarów- pieremiacze

pieremiacze

Pieremiacze- skąd pochodzą?

Pieremiacze- co to takiego? Pieremiacze, po tatarsku „beremecze”, to wytrawne drożdżowe pierożki pochodzące z kuchni Tatarów, tradycyjne danie, które często gości na stołach w południowo- wschodniej Polsce (regiony Podlasia zamieszkałe są przez mniejszość tatarską). Historia tej potrawy głęboko związana jest z historią Polski- wszak Tatarzy, zamieszkujący już do XVII wieku głównie tereny ówczesnej gminy Terespol- nieraz wspominani są na kanwach wielu ksiąg i legend. Obecnie tradycje tatarskiej kuchni są coraz częściej odtwarzane, Pieremiacze są jednym z dań popisowych gospodyń ze wsi Łobaczew Mały- zgrabne pieczone pierożki, o dość charakterystycznym i ciekawym dla oka kształcie, są idealnymi wyrobami do prezentacji na lokalnych wystawach i targach.

Pieremiacze- jak wyglądają?

Pieremiacze, swoim wyglądem przypominające małą sakiewkę o owalnym kształcie i złocistym kolorze. Ich wymiary to mniej więcej 3 do 4 cm wysokości i około 1 do 2 cm średnicy; są jednak zwolennicy przygotowywania nieco mniej tradycyjnych i mniej czasochłonnych pierożków o większych wymiarach. 15 października 2020 roku pieremiacze zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii gotowe dania i potrawy.

Jeżeli jesteś zainteresowany kuchnią tatarską poznaj więcej przepisów takich jak kołduny tatarskie.

Pieremiacze- jak przyrządzić?

Tradycyjna kuchnia tatarska jest dosyć prosta i szybka w przygotowaniu, dania są treściwe i wysokokaloryczne, małe objętosciowo, a jednocześnie sycące. Nie obfitują w nadmiar przypraw, w ich przyrządzaniu zastosowanie mają głównie składniki bardzo dobrze znane, w które łatwo można było się zaopatrzyć.

Do przygotowania pieremiaczy będą nam zatem potrzebne:

na ciasto:

  •  1 kg mąki pszennej,
  •  1 kostka (około 200 gram) masła,
  •  2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  •  odrobina mleka
  •  szczypta soli,

a na farsz:

  •  1 kg mięsa wołowego lub drobiowego,
  •  3 średniej wielkości cebule żółte,
  •  sól,
  •  pieprz,
  • oraz olej, gdyż pieremiacze smażone są tradycyjnie w głębokim tłuszczu.

Pieremiacze- przepis

  1. Mięso na farsz należy posiekać drobno, dodać poszatkowaną cebulę oraz przyprawy. Wymieszać i odłożyć, aby farsz się „przegryzł”.
  2. W międzyczasie mąkę posiekać z masłem, dodać sól oraz sodę. Ciasto powinno uzyskać konsystencję ciasta pierogowego, można dolać do niego niewielką ilość mleka.
  3. Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać krążki, na które następnie należy nakładać po łyżce przygotowanego farszu.
  4. Tak przygotowane wziąć w rękę i zawinąć w formę sakiewki, dokładnie zalepiając górną część, aby farsz nie wydostał się podczas smażenia.
  5. Pieremiacze wrzucać do garnka lub głębokiej patelni z rozgrzanym olejem i smażyć do uzyskania złocistej barwy.

Tatarskie pierożki można również przyrządzić w werji bardziej dietetycznej- wówczas zamiast smażenia na głębokim tłuszczu- pieremiacze wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 200 stponi piekarnika- również do uzyskania przez nie złotego koloru.

Z czym jeść pieremiacze?

Pieremiacze są chętnie zjadane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Same w sobie mogą stanowić danie główne, świetnie komponują się z przetworami mlecznymi, jak kefir, jogurt naturalny lub zsiadłe mleko. Idealnie współgrają z sosami, np. z sosem jogurtowo- czosnkowym, niektórzy jadają je w towarzystwie keczupu.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *