Ciasta na Boże Narodzenie – 4 sprawdzone przepisy

ciasta na Boże Narodzenie

Zastanawiasz się jakie są najlepsze ciasta na Boże Narodzenie? Chcesz upiec nie tylko tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie, ale także zaskoczyć czymś rodzinę? Oto najlepsze przepisy na ciasta na Boże Narodzenie.

Jakie ciasta na Boże Narodzenie? – klasyczny, świąteczny piernik

Piernik to świetne ciasto na święta dla początkujących, gdyż nie wymaga dużych umiejętności. Dzięki niemu w całym domu zapachnie świętami.

Składniki:
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 200 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozpuść masło i dodaj kakao, miód oraz przyprawę piernikową do garnka. Po wymieszaniu zdejmij z ognia, dolej mleko i dodaj 3 jajka. Starannie wymieszaj.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną po czym dodaj masę z garnka. Wymieszaj używając miksera na najmniejszych obrotach.
  3. Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i wstaw do piekarnika na około 30 minut.
  4. Gdy ciasto ostygnie możesz przygotować polewę roztapiając masło z kostkami czekolady. Na koniec udekoruj piernika posypką lub orzechami.

Pyszne ciasta na Boże Narodzenie – makowiec

Możesz przestać wpisywać w wyszukiwarkę ,,ciasta na boże narodzenie przepisy” czy ,,boże narodzenie ciasta„, bo ten makowiec przekroczy twoje najśmielsze oczekiwania!

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 1 puszka masy makowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
Przygotowanie:
  1. Utrzyj pocięte na mniejsze części masło z cukrem w misce
  2. Stopniowo miksując dodawaj po jednym jajku
  3. Do masy wsyp mąkę i proszek do pieczenia, miksuj do uzyskania gładkiej masy
  4. Wysmaruj formę masłem i przelej większość ciasta (około 3/4)
  5. Na pierwszą warstwę wyłóż masę makową i starannie rozprowadź
  6. do reszty ciasta dodaj mleko i wyłóż masę na warstwę makową
  7. Piecz ciasto przez około 60 minut w 180 stopniach C
  8. Możesz ozdobić ciasto lukrem i bakaliami lub posypać cukrem pudrem

szarlotka na boże narodzenie

Ciasta na Boże Narodzenie – szarlotka

Jakie ciasta na święta Bożego Narodzenia? W poszukiwaniu najlepszych ciast nie można zapomnieć o tradycyjnej szarlotce. Mimo że wymaga więcej pracy niż na przykład sernik, to naprawdę warto!

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 duże jajko
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
  1.  Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, dodaj jajko i pocięte w mniejsze kostki masło.
  2. Zagnieć ciasto i uformuj kulę
  3. Wstaw ciasto do lodówki
  4. Umyj jabłka i pozbądź się gniazd nasiennych
  5. Pokrój umyte jabłka  w dość drobną kostkę, dodaj 2 łyżki cukru i podsmaż. Gdy konsystencja będzie przypominać mus, dodaj cynamon i pozostaw do ostygnięcia
  6. Wyłóż formę papierem do pieczenia
  7. Wyłóż połowę ciasta na dno formy
  8. Na warstwę ciasta wyłóż mus jabłkowy
  9. Przykryj mus jabłkowy pozostałą częścią ciasta ( najlepiej dzielić je na małe kawałki i układać aż warstwa jabłek nie będzie widoczna
  10. Piecz ciasto przez około 60 minut w 180 stopniach C
  11. Gdy ciasto ostygnie możesz posypać je cukrem pudrem

ciasto marchewkowe na święta

Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie – ciasto marchewkowe

Jeśli znudziły ci się tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie, to ciasto marchewkowe będzie miłą odmianą. Dodając do niego cynamon nie zatracisz świątecznego klimatu. Dodatkowo pomarańczowy kolor przekona dzieci, które nie zorientują się, że ciasto jest zrobione z warzywa.

Składniki:
  • 4 średnie jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki jogurtu
  • łyżka cynamonu
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
  1. Zetrzyj umytą marchewkę na tarce ( na dużych oczkach)
  2. Do miski wbij jajka i dodaj cukier
  3. Miksuj przez około minutę
  4. Dodaj jogurt, olej, mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon
  5. Zmiksuj całość i dodaj startą marchewkę
  6. Piecz ciasto przez około 40 minut w 180 stopniach C.
  7. Po ostygnięciu ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem

Poznaj również przepis na sernik z rosą 🙂

Życzymy smacznych i udanych świąt!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *