Sernik z rosą – ponadczasowy klasyk

sernik z rosą

Tradycyjny sernik z rosą to ponadczasowe ciasto. Podstawowy przepis możesz dowolnie modyfikować, zamieniając kruche ciasto na herbatniki bądź dekorując dodatkowo bezową warstwę płatkami migdałów czy też płynną czekoladą. Ważne, aby do wykonania ciasta wybierać wysokiej jakości twaróg z wiaderka, bądź własnoręcznie przemielić tradycyjny twaróg półtłusty w kostce. Poniższy przepis pomoże Ci z łatwością wyczarować popularny deser, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję.

Sernik z rosą przepis

Aby wyczarować sernik z bezą i rosą potrzebujesz kilku niezbędnych produktów. Przygotowanie zajmuje chwilę, a po ostudzeniu na bezie pojawiają się sławne kropelki rosy.

Lista produktów:
  • 1 kg twarogu sernikowego dobrej jakości bądź cztery kostki po 250 g klasycznego twarogu do dwukrotnego mielenia,
  • kostka masła,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 8 jajek,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • dwie szklanki cukru,
  • dwa budynie bez cukru, śmietankowe bądź waniliowe,
  • dwie szklanki mąki,
  • dwie szklanki mleka,
  • pół szklanki oleju.
Wykonanie
  1. Jajka, mleko i twaróg wyjmij trochę wcześniej z lodówki, aby produkty nabrały pokojowej temperatury.
  2. W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto na spód.
  3. W misce umieść pokrojone zimne masło, pół szklanki cukru pudru, proszek do pieczenia, mąkę, jedno całe jajko i dwa żółtka.
  4. Wszystko zagnieć na jednolitą kulę i schłodź w lodówce przez minimum godzinę. Pamiętaj, ab zbyt długo nie zagniatać masy, jedynie do połączenia się wszystkich składników.

Przepis na sernik z rosą jest bardzo łatwy, wystarczy przestrzegać podstawowych zasad. Masa sernikowa powinna wyjść dość rzadka.

  1. W misie miksera umieść sześć żółtek i szklankę cukru.
  2. Gdy masa jajeczna będzie ubita dodawaj stopniowo po łyżce twarogu, następnie budynie, olej i mleko.
  3. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie wylep kruche ciasto i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
  4. Na podpieczony spód wylej masę twarogową i wstaw ponownie do piekarnika na 45 minut. Gdy sernik zacznie brązowieć przygotuj bezę.
  5.  Białka dobrze jest schłodzić kilkanaście minut w lodówce, gdyż wtedy szybciej ubiją się na sztywną masę.
  6. W misce umieść wszystkie białka, szczyptę soli i powoli dodawaj cukier.
  7. Sztywne, ubite białka wyłóż równomiernie na ciasto i piecz przez około 15 minut w 150 stopniach.
  8. Wyłożone białka możesz wyrównać przy pomocy widelca, który pomoże stworzyć efektowny wzór na wierzchu ciasta.
  9. Po upieczeniu ciasto od razu wyjmij na kratę do ostudzenia.

Pozostawienie gotowego ciasta zbyt długo w nagrzanym piekarniku może spowodować nadmierne wyschnięcie warstwy bezowej.

Dlaczego nie wychodzi rosa na serniku?

Gdy beza za bardzo się zetnie rosa na serniku może się wcale nie pojawić. Przed wszystkim zwróć uwagę w jakiej temperaturze piec sernik. Temperatura piekarnika nie powinna przekroczyć 150 stopni, gdyż w zbyt wysokiej beza nie ususzy się, jedynie uzyska ciemny, brązowy kolor i będzie miękka. Pierwsze krople rosy pojawiają się na wierzchu ciasta już na etapie studzenia. Po całkowitym wystudzeniu na górze ciasta widnieją wszystkie złote krople.

Poznaj również nasze przepisy na pyszne ciasta z dynią.

Jak długo piec sernik?

Jeżeli nie wiesz, ile piec sernik obserwuj kolor masy serowej a następnie bezy w czasie pieczenia.

Optymalny czas to godzina, gdyż zbyt długie pieczenie może spowodować spalenie kruchego spodu w cieście. Gdy piekarnik nadmiernie się nagrzewa skróć odpowiednio czas pieczenia. Ważne, aby przed włożeniem ciasta był on dobrze nagrzany. Pamiętaj również, aby ustawić go na grzanie góra i dół.

Sernik z rosą bez spodu to bardzo szybki przepis.

Pomijając kruche ciasto oszczędzasz sporo czasu. W takiej sytuacji gotową masę twarogową wylewasz na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Sernik z rosą na herbatnikach to również dobry pomysł. Klasyczne herbatniki świetnie komponują się  z masą serową. Wybierając wersję z herbatnikami pomijasz podpiekanie spodu. Przepis na sernik z rosą możesz zrealizować także w okrągłej blaszce. W takiej sytuacji warto pominąć dodatek kruchego spodu bądź wybrać tradycyjne herbatniki.

Życzymy smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *