Baranina na obiad – jak podać, jak przyrządzić?

Baranina to mięso kojarzone z polską kuchnią góralską. To właśnie na Podhalu produkuje się i spożywa największą ilość mięsa pochodzącego od owiec. Baranina cieszy się bardzo dużą popularnością w krajach muzułmańskich, gdzie zakazane jest spożywanie mięsa wieprzowego. Ten rodzaj mięsa jest bardzo rzadko spotykany w sklepach mięsnych. Często dostępny jest tylko na specjalne zamówienie klienta. Należy do produktów delikatesowych – jej cena jest zdecydowanie wyższa niż wieprzowiny, wołowiny, czy nawet cielęciny. Odpowiednie przyrządzenie baraniny może zaskoczyć wyjątkowym smakiem i aromatem.
Co można przyrządzić z baraniny by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem?
Dania z baraniny mogą być przygotowywane na przeróżne sposoby. Mięso to sprawdza się doskonale w formie pieczonej czy jako danie jednogarnkowe (gulasz lub tradycyjny kociołek). Comber barani doskonale nada się zarówno do duszenia, pieczenia i smażenia.
W krajach muzułmańskich baranina podawana jest najczęściej w postaci mielonej. W krajach arabskich baranina jest podstawą kebabów.
Czy baranina jest zdrowa?
Baranina to bardzo zdrowe mięso, jest bogate w wiele cennych składników odżywczych. Posiada duże ilości potasu, fosforu, magnezu, a także cynku, żelaza i siarki. Jest doskonała na początek rozszerzania diety, dla małych dzieci, a także dla osób w podeszłym wieku.
Jak przyprawić baranie mięso?
Aby móc cieszyć się pełnym smakiem i aromatem potraw, warto zadbać o odpowiednio długie marynowanie baraniny. Nie można zapomnieć także o przyprawach. Kmin rzymski dodany do marynaty pozwoli wydobyć naturalny smak mięsa. Oprócz tego, warto dodać także tymianek, rozmaryn, sok z cytryny, a także tradycyjnie: sól i pieprz.
Charakterystyczny zapach baraniny – co zrobić żeby baranina nie śmierdziała?
Często można spotkać się z zarzutem, że baranina charakteryzuje się nieładnym zapachem. Zapach ten jest typowy dla mięsa z baraniny. Na szczęście można się go pozbyć. Wystarczy namoczyć mleko w occie, mleku lub w specjalnie przygotowanej marynacie.
Jak przygotować marynatę do baraniny?
Marynowanie baraniny jest konieczne by pozbyć się jej zapachu. Jeśli zdecydujemy się użyć jagnięciny (mięso z młodych owiec), możemy zrezygnować z tego procesu. Zapraszamy również do zapoznania się z naszym przepisem na jagnięcine.
Marynata – składniki:
- 1 litr mleka (na ok 1 kg mięsa)
- cebula
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso poporcjować. Zalać zimnym mlekiem i zasypać pokrojoną w pióra cebulą. Posolić i popieprzyć według uznania. Wstawić do lodówki.
Baranina duszona z ziołami – przepis
Duszona baranina to danie, które będzie idealne do zaserwowania na świąteczny obiad. Świetnie odnajdzie się w towarzystwie delikatnych kluseczek ziemniaczanych i gotowanych buraków.
Baranina: przepis i składniki
Do przygotowania tego przepisu najlepiej sprawdzi się mięso z udźca baraniego, który najlepiej wymoczyć w mleku/occie przez minimum 24h. Mięso można moczyć w marynacie przez maksymalnie 3dni.
Składniki:
- 1 kg baraniny (udziec lub łopatka),
- 1/4 kostki smalcu,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- woda lub bulion (ok 1 szklankę),
- zioła: kmin rzymski, tymianek, rozmaryn (po pół łyżeczki),
- sól i pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
- Mięso pokroić w większą kostkę.
- Smalec rozpuścić w rondlu z grubym dnie.
- Obsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor.
- Zdjąć mięso i w tym samym naczyniu zeszklić cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Mięso dorzucić do obsmażonej cebuli.
- Wszystko zalać wodą lub bulionem. Zasypać ziołami i wymieszać.
- Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Dodaj komentarz