Dania z kurek – ciekawe propozycje

dania z kurek

Nadszedł sezon na kurki? Zastanawiasz się jakie przyrządzić dania z kurek? Podpowiadamy! Pieprzniki jadalne to jedne z najbardziej smakowitych i najładniejszych grzybów, w jakie obfitują polskie lasy. Posiadają one wiele nazw, również regionalnych, a wśród nich jest: kurka, stągiewka jadalna, lisiec, kurka żółta, lisica, lisiczka oraz pieprznik gąska. Te pomarańczowe grzyby o falowanych jak kurzy grzebień (stąd też najpopularniejsza nazwa) mają lekko pieprzny smak oraz owocowo-korzenny zapach. Pieprznik jadalny nadaje się do zup, sosów oraz nawet sałatek. Jak zatem go przyrządzić, aby był smakowity?

Dania z kurek – z czym najlepiej je zrobić?

Z całą pewnością z kurkami najbardziej kojarzy się śmietanowy sos. Słodkawy smak śmietanki jest bowiem w stanie doskonale dopełnić lekko pieprzne grzyby i uwypuklić ich charakterystyczny posmak. Pieprznik jadalny nada się także jako dodatek do risotto lub kaszotto (zamiast tradycyjnych, suszonych podgrzybków i prawdziwków). Te pomarańczowe owocniki o pofałdowanych brzegach mogą także z powodzeniem posłużyć jako dodatek do rozmaitych zup czy makaronu tagliatelle.

Jak zrobić kurki na patelni?

Kurki wprost z patelni to absolutny klasyk, jeśli chodzi o dania, które można z tego grzyba. Dodatkowo, przepis ten odpowiada na pytanie z czym najlepiej zrobić kurki.

Potrzebne będą: 

  • 250 gram świeżych kurek
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 większy lub 2 mniejsze ząbki czosnku

Przygotowanie: 

  1. Dokładnie oczyścić kurki (należy się przyłożyć do tego procesu, gdyż pomiędzy blaszkami grzybów bardzo chętnie gromadzi się piasek i inne zanieczyszczenia, które mogą wpływać na całokształt dania).
  2. Czosnek i pietruszkę drobno posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać przygotowane klarowane masło.
  4. Dorzucić grzyby (nie należy ich solić w trakcie smażenia, gdyż puszczą wodę, którą może być trudno odparować).
  5. Pod koniec smażenia dodać posiekaną pietruszkę wraz z czosnkiem. Takie kurki wspaniale nadają się jako dodatek do zapiekanych grzanek, na które dodatkowo można dołożyć ulubiony tarty ser.

Jak zrobić danie z kurek żeby sos nie był gorzki? 

Goryczkowaty posmak zazwyczaj występuje w przypadku kurek, które poddane zostały procesowi zamrażania. Aby temu zapobiec należy krótko je zblanszować przed zamrożeniem. Jeśli zaś zależy na tym, aby sos, do którego przyrządzenia użyte mają zostać pieprzniki jadalne nie stał się gorzki, warto dorzucić świeżej cebuli lub śmietany, które naturalnie posiadają lekko słodkawy smak.

Jeżeli jesteś ciekawy jakie zrobić przetwory z grzybów – zapraszamy!

kurki

Jak zrobić dobry sos kurkowy?

Sos kurkowy poza byciem absolutnie klasyczną opcją dania z kurek jest dodatkowo z całą pewnością jednym z najprostszych do wykonania sosów grzybowych.

Do jego przygotowania potrzebne będzie:

  • 200 gram kurek
  • 4 sporej wielkości ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 cebula (najlepiej cukrowa)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki masła mała garść oregano i tymianku, sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

  1. Dokładnie umyć grzyby pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Obrać czosnek oraz cebulę cukrową, po czym posiekać (czosnek w plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę).
  3. Na dobrze rozgrzanej patelni roztopić masło i podsmażyć posiekane wcześniej warzywa.
  4. Dodać zioła i kurki i smażyć około siedem minut na średnim ogniu.
  5. Po upływie tego czasu dodać sok z cytryny, pieprz oraz sól.
  6. Zmniejszyć płomień pod patelnią na minimalny i dolać śmietankę.
  7. Całość dusić jeszcze około minuty.

Reasumując, kurki to wyjątkowo wdzięczne grzyby. Ich smak jest trudny do pomylenia z innym, a zarazem wyszukany i delikatny z małym pieprznym twistem. Kurki wspaniale nadadzą się do takich dań jak: 
– sosy
– zupy
– sałatki (po uprzednim ugotowaniu). 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *