Babka cytrynowa – przysmak, który zawsze się udaje

babka cytrynowa przepis

Babka cytrynowa to ciasto kojarzące się przede wszystkim ze świętami Wielkiej Nocy. Babka to szybkie do przygotowania ciasto, które praktycznie zawsze się udaje. Jej smak zachwyci wszystkich fanów słodkości. Wilgotna babka cytrynowa to doskonały dodatek do niedzielnej kawy w towarzystwie najbliższych.  

Najlepsza babka cytrynowa

Jeśli zastanawiacie się jak się robi babkę cytrynową, by była pyszna, miękka i puszysta, koniecznie zapoznajcie się z naszymi wskazówkami.

Wilgotna i puszysta babka cytrynowa – nasze wskazówki
  • Zadbaj aby wszystkie składniki były ogrzane do temperatury pokojowej.
  • Do ciasta dodaj odrobinę soku z cytryny.
  • Dobrze ubij pianę z białek, która nada babce puszystości.
Najłatwiejsza babka cytrynowa

Najłatwiejsza w przygotowaniu jest babka cytrynowa na oleju. Nie ma wtedy konieczności ubijania masła, które często jest problematyczne, szczególnie dla początkujących cukierniczek i cukierników. Dla stawiających pierwsze kroki w sztuce cukiernictwa polecana jest także babka jogurtowa cytrynowa.

Zapoznaj się również z naszym przepisem na pysznego mazurka 🙂

Babka cytrynowa – przepis, który zawsze się udaje

Szybka babka cytrynowa to przepis, który zawsze się udaje. Do przygotowania tego wypieku nie trzeba specjalnych narzędzi czy wyjątkowych umiejętności. Babkę z tego przepisu pieczemy w keksówce, nie trzeba używać specjalnej formy do babki. To doskonały przepis do wykonania razem z dziećmi.

Babka cytrynowa w keksówce – składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1/3 szklanki soku z cytryny,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 3 jajka w rozmiarze L,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie: 

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  3. Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i wymieszaj.
  4. W osobnej misce wymieszaj: mleko, sok z cytryny, skórkę cytrynową i jajka.
  5. Wymieszaj składniki suche z mokrymi.
  6. Cienką strużką wlej olej.
  7. Ciasto wyłóż do przygotowanej formy.
  8. Piecz ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub ozdób lukrem cytrynowym. Smacznego!

Babka cytrynowa – niezawodny przepis

W wielu domach ten przepis występuje pod nazwą babka wielkanocna cytrynowa. Ciasto to jest doskonałe w smaku, wilgotne i rozpływające się w ustach. Dzięki dodatkowi sporej ilości soku z cytryny długo utrzymuje świeżość.  Aby móc cieszyć się jej smakiem przed bardzo długi czas, po wystudzeniu wystarczy zawinąć ją w folię aluminiową lub w foliową reklamówkę.

babka cytrynowa

Babka cytrynowa – przepis na długo wilgotną babkę wielkanocną

Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeżeli chcesz przygotować babkę na szybko, jajka możesz ocieplić w misce z ciepłą wodą.

Składniki: 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka w rozmiarze L
  • 1 cała cytryna
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Przygotuj formę do pieczenia z kominem. Wysmaruj ją masłem i posyp bułką tartą
  2. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  3. Cytrynę sparz wrzątkiem. Otrzyj skórkę z całej cytryny i wyciśnij sok. Zadbaj o to, by w soku nie było pestek.
  4. Jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek. Białka wstaw do lodówki, a żółtka wrzuć do miski.
  5. Do miski z żółtkami dodaj miękkie masło. Ucieraj masło z żółtkami. Po chwili zacznij dodawać cukier – stopniowo: łyżka po łyżce.
  6. Miksuj około 10 minut, do całkowitego rozpuszczenia cukru i napuszenia masy.
  7. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski z napuszoną masą maślano – jajeczną.
  8. Do masy dodaj skórkę i sok z cytryny.
  9. Ubij białka na sztywną pianę.
  10. Dodaj do wcześniej przygotowanej masy na ciasto. Mieszaj delikatnie szpatułką. Nie miksuj!
  11. Przelej do wcześniej przygotowanej formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  12. Piecz przez około 45 minut do suchego patyczka, w piekarniku z grzałką: góra – dół.
  13. Gdy babka będzie gotowa, przestudź ją na kratce.

Tak przygotowana wilgotna babka cytrynowa może być ozdobiona lukrem malinowym, cukrem pudrem, a także polewą z białej czekolady. 

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *