Najlepsze domowe pączki zrobisz w kilka chwil – 2 przepisy

pączki

Pączki ze względu na swoją wyjątkową formę i niepowtarzalny smak mają wielu wielbicieli wśród osób w każdym wieku. Świeże drożdżowe ciasto, słodkie nadzienie i aromatyczny lukier to idealne połączenie. Wiele osób zastanawia się jaki przepis na pączki jest niezawodny i świetnie wyjdzie nawet przy niewielkim nakładzie pracy.

Pączki jak zrobić najlepsze?

Przepisów na ten wyjątkowy deser jest naprawdę wiele, jednak na początku warto skorzystać z prostej receptury, która w kilka chwil pozwoli wyczarować efektowną słodką przekąskę. Szybkie domowe pączki przygotujesz z kilku podstawowych składników.

Niezbędne produkty:

  • pół kostki świeżych drożdży,
  • cztery łyżki cukru,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 250 ml ulubionej marmolady lub czekolady,
  • cukier puder,
  • olejek migdałowy,
  • pół kostki masła,
  • 2 całe jajka,
  • opcjonalnie kandyzowana skórka pomarańczy bądź płatki migdałowe.

Sposób przygotowania:

  1. W ciepłym mleku należy rozrobić drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Zaczyn po kilkunastu minutach zacznie się pienić.
  2. W kolejnym kroku w misce umieszczamy mąkę, cukier, jajka, szczyptę soli, roztopione masło oraz rozczyn.
  3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą oraz kilka minut wyrabiamy ręcznie aż ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję.

Do wyrabiania ciasta świetnie sprawdzają się również haki miksera do ciasta drożdżowego.

Formowanie pączków

Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na kilkadziesiąt minut w ciepłe miejsce. Na stolnicy rozwałkowujemy placek o grubości 2 cm i wykrawamy kółka przy użyciu szklanki. Każdy okrąg bierzemy w dłonie, na środku umieszczamy łyżkę dowolnego nadzienia, zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. Każdego pączka wrzucamy na gorący olej i smażymy do uzyskania złotego koloru. Upieczone pączki pozostaje polukrować bądź obsypać cukrem pudrem.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Sprawdzony przepis na karpatkę krok po kroku

Jakie nadzienie do pączków?

Nadzienie do pączków może być naprawdę dowolne. Doskonale sprawdzi się domowa konfitura, krem czekoladowy lub słony karmel. Dla wielbicieli innych smaków dobrym wyborem może być adwokat, budyń lub dowolne owoce w postaci świeżej lub mrożonej.

mini pączki domowe

Miniaturowe pączki

Gdy chodzi o tradycyjne pączki przepis jest niezwykle łatwo dostępny na różnych blogach kulinarnych oraz w tradycyjnych książkach kucharskich. Mini pączki również zaskakują swoim smakiem, a łatwość przygotowania to ich niewątpliwa zaleta. Małe pączki można w kilka chwil przygotować korzystając z poniższej listy produktów.

Składniki na małe pączki:

  • 250 g serka homogenizowanego,
  • dwie szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ulubiony aromat.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  2. W rondelku bądź głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
  3. Łyżką formujemy kulkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Mini pączki są gotowe w kilka minut.

Pączki z serka homogenizowanego są niesamowicie lekkie i smaczne. W czasie pieczenia doskonale wyrastają i równomiernie się wypiekają.

Polecamy również zapoznać się z przepisem na placki na sodzie, które można robić na słodko z dodatkiem owoców 🙂

Pączki tylko od święta?

Gdy chodzi o pączki tradycja mówi że powinny być one jedzone w tłusty czwartek. Według tradycji niezjedzenie ani jednego pączka w tym wyjątkowym dniu niepomyślnie wróży na cały rozpoczynający się rok kalendarzowy.

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *