Święconka wielkanocna – skład koszyczka wielkanocnego

Święconka to nieodłączny symbol świąt wielkanocnych. W zależności od regionu poszczególne elementy koszyczka wielkanocnego różnią się od siebie. Ale z czego składa się tradycyjna święconka wielkanocna? Jakie potrawy serwuje się na Wielkanoc?

Skład koszyczka wielkanocnego

W skład tradycyjnej święconki wielkanocnej wchodzą pokarmy mięsne oraz jarskie. Wśród nich z pewnością nie powinno zabraknąć również warzyw oraz pieczywa. Co więc powinno znajdować się w koszyczku wielkanocnym?

  • Biała kiełbasa – najlepiej parzona i wykonana według świątecznej receptury
  • Kromka białego chleba/mały chlebek/bułka – w koszyczku zazwyczaj umieszcza się pieczywo pszenne, ale w zależności od regionu rodzaj chleba jest różny.
  • Zielona gałązka borówki/ bukiecik – jest niezbędna. Symbolizuje ona nadzieję oraz odrodzenie życia. Jest ona pozostałością po dawnych uroczystościach słowiańskich, w tej chwili ściśle powiązana z religią chrześcijańską.
  • Jajka – pomalowane na różne kolory. Obecnie jajka maluje się sztucznymi farbkami, dawniej barwiono jaja naturalnie, gotując je w zależności od pożądanego koloru w roślinach barwiących lub korze.
  • Warzywa – tradycyjne takie tak cebula, czosnek czy ziemniaki mogą znajdować się w święconce. Zupa na Wielkanoc można z nich przyrządzić to żurek.
  • Chrzan – najlepiej naturalny, utarty samodzielnie.
  • Sól oraz pieprz  

Przepis na święconkę. Czyli czym naturalnie barwić jajka na święta?

Jeżeli chcemy aby nasza święconka wielkanocna wyróżniała się naturalnością warto zastosować naturalne składniki roślinne do koloryzacji jajek.

  • Kolor zielony – można uzyskać go gotując jajka z barwinkiem pospolitym. Jest to roślina kwitnąca na wiosnę na fioletowo, bardzo popularna w przydomowych ogródkach. Należy pamiętać jednak, że jest ona toksyczna nie nie należy przechowywać jej obok pokarmów w koszyczku.
  • Kolor żółty/brązowy– uzyskuje się gotując jajka z łuskami cebuli. Jest to skuteczna metoda, aby uzyskać ładną złocistą barwę skorupki.
  • Kolor czarny – można otrzymać go przez gotowanie jajek z korą dębu. Barwa nie jest bardzo wyrazista, raczej lekko czarna.
  • Kolor czerwony/różowy – barwę taką można uzyskać gotując jajka w soku z buraków.

Jak przygotować świąteczny żurek według tradycji?

Składniki:

  • Zakwas żytni
  • Śmietana 18%
  • Cebula
  • Ziemniaki – 4 sztuki
  • Marchew
  • Czosnek
  • Litr wody
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • Jajka gotowane
  • Pięć łyżek smalcu że skwarkami

Przygotowanie:

Przygotowanie żurku najlepiej zacząć od zrobienia zakwasu żytniego. Jest to podstawa kwaśnego smaku tej potrawy.

  1. Do dużego garnka wlewamy litr wody i gotujemy. Następnie należy obrać cztery ziemniaki oraz cebulę (opcjonalnie również jedną marchew). Ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, kiedy woda się zagotuje. Tak samo postępujemy z marchewką.
  2. Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy na nim cebulę, do momentu aż się zeszkli.
  3. Teraz doprawiamy zupę. Dodajemy kolejno sól, pieprz, majeranek, liść laurowy oraz ziele angielskie.
  4. Po około 30 minutach gotowania można wlać zakwas do zupy. Wlewamy go powoli cały czas mieszając.
  5. Kroimy cztery ząbki czosnku i wrzucamy na sam koniec do zupy.
  6. Śmietanę dolewamy po lekkim przestudzeniu zupy, aby nie utworzyły się grudki.
  7. Na koniec dodajemy przekrojone na pół ugotowane jajka.

Żurek można podawać z pieczywem. Do przyrządzania zupy można użyć pożywienia że święconki wielkanocnej. W podobny sposób, można przygotować żurek świąteczny na serwatce.

Przepis na zakwas

Należy zagotować wodę i lekko ostudzić. Teraz do wysokiego naczynia wsypujemy szklankę mąki. W międzyczasie kroimy drobno czosnek. Na koniec wrzucamy go do mąki i zalewamy połową szklanki ciepłej wody. Po trzech do czterech dniach zakwas jest gotowy.

Kiedy je się święconkę?

Przyrządzanie święconki wielkanocnej jest tradycją chrześcijańską, która ma korzenie pogańskie. Podczas pradawnych świąt składano bóstwom dary postaci pożywienia, w późniejszych czasach, kiedy Polska przyjęła chrześcijaństwo tradycję tą przejęto łącząc ze święceniem pokarmów. Pochodzenie koszyczka wielkanocnego jest więc bardzo stare. Święconkę przyrządza się na wiosnę podczas świąt Wielkanocy, które nie mają określonej daty. W zależności od roku są obchodzone one w marcu lub kwietniu.

Mamy nadzieję, że skorzystasz z naszej listy i Twoja święconka wielkanocna będzie obfitowała we wszystkie tradycyjne składniki, zachęcamy także do skorzystania z wielkanocnych przepisów, smacznego! 🙂

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *