Sos bearneński – ciekawostki i przepisy
Sos bearneński – pyszny i aromatyczny dodatek do mięs, warzyw i jajek. Wszelkiego rodzaju sosy cieszą się dużą popularnością, ponieważ potrawy z ich dodatkiem charakteryzują się zupełnie innym smakiem i zapachem. Do różnych rodzajów mięs, a także sezonowych warzyw doskonale nadaje się sos holenderski. Nie wszyscy jednak wiedzą, że na jego bazie powstaje sos bearneński. Dodatek estragonu sprawia, że jest on niezwykle pyszny i aromatyczny. Do czego podać sos berneński?
Sos bearneński – historia
Pierwsza myśl, jaka przychodzi do głowy po usłyszeniu nazwy sosu to to, że pochodzi z Bearn, miasta położonego na południu Francji. Nie jest to jednak prawda. Sos bearneński został pierwszy raz przyrządzony w 1837 roku w rejonie paryskim i to zupełnie przypadkowo. Skąd więc pomysł na nazwę? Została ona nadana na cześć Henryka IV, który od 1555 roku tytułowany był księciem Bearn.
Jak zrobić sos do steków? – aromatyczny sos bearneński
Sos berneński dzięki swojej wyrazistości idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju mięs (zwłaszcza steków wołowych czy befsztyków) oraz wielu rodzajów ryb. Dużo ludzi myli go z nieco popularniejszym sosem holenderskim. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ w rzeczywistości oba sosy są do siebie bardzo podobne. Można wręcz powiedzieć, że bazą sosu berneńskiego jest właśnie holenderski odpowiednik.
Jak zrobić sos holenderski? Aby go wykonać, trzeba ubić żółtka z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a następnie dodawać gorące, rozpuszczone masło klarowane. Proces klarowania masła nie jest trudny. Wystarczy rozpuścić je w garnku, aż do powstania na górze białej piany, którą należy dokładnie zebrać. Dodając do tak przygotowanej bazy kilka innych składników, w prosty sposób uzyskać można pyszny i niezwykle aromatyczny sos bearneński.
Sos bearneński – przepisy
Sos holenderski sam w sobie jest niezwykle pyszny, jednak kilka dodatkowych składników sprawia, że sos bearneński jeszcze bardziej zachwyca smakiem, a raz skosztowany powoduje, że chce się go przyrządzać niezwykle często. Jak się robi sos berneński?
Sos bearneński – przepis numer I
Składniki potrzebne do wykonania sosu bearneńskiego:
- 3 żółtka jaj,
- 2 łyżki bardzo drobno posiekanej szalotki,
- 2 łyżki estragonu,
- sok wyciśnięty z połówki średniej cytryny,
- 200 gram masła co najmniej 82% (1 kostka),
- pół szklanki białego octu winnego,
- pół łyżeczki soli.
Wykonanie sosu bearneńskiego krok po kroku:
- Do wykonania sosu trzeba zaopatrzyć się w garnek o grubym dnie, tak by składniki nie przywierały do niego.
- Do garnka wsypać estragon oraz drobno posiekaną szalotkę i dokładnie wymieszać.
- Dodać ocet winny i gotować przez kilka minut (maksymalnie 10).
- Przygotowany płyn odcedzić na sitku o bardzo drobnych oczkach (tak, aby był czysty i klarowny).
- Do miski z sosem dodać żółtka, sok wyciśnięty z połówki cytryny i sól.
- Składniki zblendować na gładką masę.
- Masło dokładnie rozpuścić w garnku i dodać do niego pozostałe składniki.
- Zawartość garnka dokładnie wymieszać.
Sos bearneński – przepis numer II
Składniki potrzebne do wykonania sosu bearneńskiego:
- 2 żółtka jaj,
- pół cebuli szalotki posiekanej w drobną kostkę,
- 2 łyżki świeżego posiekanego estragonu,
- 3 ziarenka pieprzu czarnego,
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki octu winnego czerwonego,
- 50 gram masła klarowanego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pół łyżeczki soli.
Wykonanie sosu bearneńskiego krok po kroku:
- Do garnka o grubym dnie wlać białe wino oraz czerwony ocet.
- Do płynu wsypać drobno posiekaną szalotkę oraz estragon, a także 3 ziarenka czarnego pieprzu.
- Składniki gotować na małym ogniu, aż do zmniejszenia objętości płynu o połowę.
- Tak przygotowany płyn przecedzić przez sitko o drobnych oczkach.
- Masło klarowane rozpuścić w garnku, jednak nie gotować.
- Żółtka jaj wlać do miski i dokładnie roztrzepać.
- Do żółtek dodać sok z cytryny i sól i wymieszać (najlepiej mikserem na wysokich obrotach, by składniki dobrze się połączyły).
- Zmniejszyć obroty miksera i powoli cienkim strumieniem wlewać rozpuszczone masło.
- Po połączeniu składników dolać do misy wywar zrobiony na początku i jeszcze chwilę miksować.
Jak widać przepisy na sos bearneński, różnią się nieco między sobą zarówno ilością, jak i występowaniem niektórych składników. Dodanie białego wina nie jest konieczne. Użyty ocet winny może być zarówno biały, jak i czerwony. Główny produkt, który nadaje wyraźny smak i nie może zostać pominięty to estragon.
Sos bearneński – doskonałe uzupełnienie dania
Niezależnie od tego, z którego przepisu skorzystamy, sos bearneński z pewnością podbije nasze kubki smakowe. Można wykonać go zarówno do śniadania, jak i obiadu, czy kolacji. Doskonale smakuje jako dressing do jajek w koszulce. Sosu koniecznie muszą spróbować również miłośnicy szparagów. Sezonowe warzywa podsmażone na odrobinie tłuszczu, posypane dużą ilością czosnku i polane sosem zachwycą smakiem. Sos bearneński sprawdzi się również w okresie świątecznym (można polać nim filety rybne pieczone w piekarniku bądź smażone na patelni) oraz jako dressing na różnego rodzaju wydarzeniach i imprezach okolicznościowych.
Sos bearneński – pyszny i aromatyczny dodatek do mięs, jajek, ryb i warzyw.
Dodaj komentarz