Śląskie potrawy – przepisy i ciekawostki

Śląskie potrawy

Śląskie potrawy – a szerzej kuchnia śląska obfituje w oryginalne, typowe dla regionu potrawy, które warto poznać nie tylko ze względu na niesamowity smak jak i wyjątkowość jaką się wyróżniają. Tradycyjne dania śląskie są bardzo różnorodne, a ich przygotowanie oraz spożywanie wiąże się zazwyczaj z obrzędami oraz wieczerzami świątecznymi. Jakie są najpopularniejsze potrawy śląskie? W jaki sposób je przyrządzić?

Najsmaczniejsze śląskie potrawy

Wśród najsmaczniejszych śląskich potraw znajdują się zarówno wypieki, dania obiadowe jak i przystawki. Są to zazwyczaj dania bardzo tłuste oraz mało złożowe, a często również łatwe w przygotowaniu. Ze względu na wszystkie zalety kuchni tego regionu warto poznać kilka sprawdzonych przepisów na śląskie potrawy.

Śląskie potrawy – Murzin

Jest to danie pochodzące z okolic Śląska Cieszyńskiego tradycyjnie wypiekana na święta Wielkanocne. Na innych obszarach regionu potrawa miewa również inne nazwy m. in. ,,szczoder”, ,,szołder” lub ,,soder”. Czym jest murzin? To bochenek chleba wewnątrz, którego są zapieczone fragmenty wędlin oraz kiełbasy. Tradycyjnie wypiek powinien mieć  twardą, ciemną skórkę, a skrawki mięsa powinny tworzyć wewnątrz zwartą masę z ciastem. Według starych przepisów murzin wypieka się z ciemnej mąki, w piecu opalanym drewnem. Jak przygotować danie w domowych warunkach?

Składniki:
  • szklanka przegotowanej wody w letniej temperaturze
  • jajko
  • pół kilograma mąki pszennej typ 650 (można zastosować w połowie domieszkę wyższego typu)
  • pół kilograma wędliny, kiełbasy, szynki (najlepiej wybrać dość tłuste skrawki)
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • pięć łyżek oleju rzepakowego lub roztopionego masła
Sposób przygotowania:
  1. Najpierw należy naszykować dość dużą miskę oraz przesiać do niej mąkę.
  2. W osobnym naczyniu przygotowujemy zaczyn drożdżowy.
  3. Rozrabiamy drożdże z połową wody, łyżką mąki oraz cukrem.
  4. Pozostawiamy masę do wyrośnięcia na około kwadrans, a następnie dodajemy do mąki.
  5. Jajko myjemy oraz wbijamy do ciasta, dodajemy roztopione masło lub olej, a także sól.
  6. Zagniatamy i dokładnie wyrabiamy ciasto przez około piętnaście minut.
  7. Formujemy masę w kulę i odkładamy do miski przykrytej czystą ściereczką na około godzinę aż do wyrośnięcia.
  8. W międzyczasie kroimy skrawki wędlin i kiełbas w drobną kostkę. Kiedy ciasto wyrośnie oprószamy blat mąką i wykładamy lekko natłuszczoną olejem masę.
  9. Następnie rozciągamy ją w kształcie prostokąta o grubości około dwóch do trzech centymetrów.
  10. Na wierzch wysypujemy drobno pokrojone kawałki, a następnie zawijamy ciasto od jednego do drugiego rogu.
  11. Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułka tartą i wkładamy do formy zrolowane ciasto, które na zewnątrz smarujemy odrobinę olejem.
  12. Przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na około czterdzieści minut.
  13. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza, a następnie wstawiamy ciasto na około pięćdziesiąt minut.
  14. Po wystudzaniu murzin najlepiej kroić delikatne, w plastry przy pomocy noża do chleba.

Danie można podawać z warzywami oraz sosem czosnkowym lub jogurtowym.

Śląskie potrawy przepisy

Śląskie potrawy – Kozibroda

Kozibroda to to jedno z najbardziej popularnych i zarazem najprostszych dań śląskich. Do przygotowania potrawy wystarczą podstawowe składniki takie jak warzywa, woda czy mięso, a jej smak jest niepowtarzalny. Jak przygotować zupę?

Składniki:
  • pół kilograma kiszonej kapusty
  • półtora kilograma ziemniaków
  • dwie cebule
  • 3/4 kilograma żeberek
  • 15 dag słoniny
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżka soli
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • słodka papryka
  • mielony pieprz czarny
  • świeża, zielona pietruszka
  • trzy łyżki oleju
  • litr wody
Przygotowanie:
  1. Najpierw należy umyć oraz obrać ziemniaki, a następnie pokroić je w kostkę.
  2. Następnie odsączamy kapustę z wody, którą odlewamy do miski.
  3. W kolejnym kroku obieramy i kroimy cebulę, a następnie smażymy ją na oleju wraz ze słoniną.
  4. Po około dziesięciu minutach dorzucamy odsączoną kiszoną kapustę i dusimy na patelni pod przykryciem przez około piętnaście minut.
  5. W dużym garnku gotujemy wodę z żeberkami, wrzucamy do niej ziemniaki, a następnie dorzucamy kapustę i podsmażoną na tłuszczu cebulę, kiedy mięso oraz warzywa zmiękną.
  6. Gotujemy jeszcze przez piętnaście minut. na koniec dorzucamy do potrawy przyprawy, sól oraz cukier. Mieszamy.
  7. Po około pięciu minutach gotowania danie jest gotowe.

Kozibroda najlepiej smakuje w połączeniu z chlebem, podaje się ja w letniej temperaturze. Jest to bardzo sycąca i treściwa potrawa, która dawniej była podawana rolnikom po ciężkiej pracy w polu.

Śląskie potrawy – ciekawostki

Lista smaków śląskich jest naprawdę długa i stanowi prawdziwą tradycję narodową, którą warto pielęgnować. Wiele z dań jakie są przyrządzane w tym regionie zostało wpisach na listę produktów tradycyjnych utworzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Pielęgnowanie polskiej tradycji jest bardzo ważne szczególnie ze względu na wyjątkowość jaką posiadają potrawy śląskie. Z pewnością warto korzystać z tradycyjnych przepisów oraz poznać niesamowite smaki południa aby przekazać wiedzę o daniach oraz niesamowite przepisy przyszłym pokoleniom

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.