Ciasto na wiele okazji – biszkopt z galaretką i owocami

Pyszny biszkopt z galaretką i owocami to ulubione ciasto wielu Polaków. Słodki i świeży deser jest chętnie wybierany niezależnie od pory roku, jako dodatek do popołudniowej kawy czy wyjątkowy tort na specjalne okazje. Biszkopt z galaretką i owocami może wydawać się trudny do przygotowania, ale rzeczywistość jest zupełnie inna. Warto sięgnąć po klasyczny przepis i przekonać się, że ciasto z galaretką i owocami najlepiej smakuje zrobione własnoręcznie ze świeżych i prostych składników.
Jak połączyć biszkopt z galaretką?
Jeśli zastanawiasz się, jak połączyć biszkopt z galaretką – nie ma nic prostszego. Najważniejsza jest temperatura obu tych składników – biszkopt musi być koniecznie wystudzony, a galaretka powinna zacząć tężeć. Następnie całość umieszcza się w lodówce.
Czym nasączyć biszkopt z galaretką?
Czym nasączyć biszkopt z galaretką? Wszystko zależy od okazji. Jeśli przygotowujesz tort na urodziny dziecka, biszkopt wystarczy nasączyć prostą mieszanką soku z cytryny, wody i cukru. W przypadku bardziej wykwintnego ciasta dla dorosłych, biszkopt można nasączyć kawą – espresso lub zwykłą kawą rozpuszczalną z cukrem. W przypadku zaskakujących ciast na wielkie okazje, biszkopt można nasączyć alkoholem – rozcieńczonym rumem, wiśniówką bądź innym smakowym likierem.
Jakie owoce do biszkoptu z galaretką?
Jakie owoce do biszkoptu z galaretką będą najlepsze? Biszkopt dobrze smakuje ze wszystkim – problemem jest tutaj galaretka. Galaretki nie wolno łączyć z owocami tj. kiwi, mango, ananas czy papaja, ponieważ uniemożliwiają one stężenie masy. Poza tymi wyjątkami możemy sięgnąć po wszystkie ulubione owoce – szczególne te sezonowe. Jeśli nie mamy dostępu do smacznych i świeżych owoców, zawsze można zastąpić je mrożonymi.
Jak zrobić krem do biszkoptu z galaretką?
Jeśli martwisz się, jak zrobić krem do biszkoptu z galaretką – spieszymy z pomocą. Wykonanie klasycznego kremu jest niezwykle proste. Wystarczy, że ubijesz zimną, słodką śmietanę na puszystą masę, a następnie dodasz do niej serek mascarpone, ekstrakt waniliowy i cukier puder. Wymieszaj delikatnie, aby zachować puszystość kremu i wykładaj na upieczone ciasto.
Biszkopt z galaretką i owocami – przepis
Przedstawiamy klasyczny przepis na prosty i pyszny biszkopt z galaretką i owocami – idealny na każdą okazję. Szybkie ciasto z owocami i galaretką udaje się za każdym razem i idealnie pasuje do herbaty, kawy czy lekkiego wina.
Biszkopt z galaretką i owocami – przepis:
Ciasto:
- 50g mąki
- 1 opakowanie ulubionego budyniu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- pół szklanki cukru pudru
Galaretka z owocami:
- 2 opakowania ulubionej galaretki
- pół kilograma wybranych owoców
Przygotowanie:
- Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę.
- Do piany powoli dodawaj cukier puder ciągle ubijając.
- Zmiksuj masę z oddzielonymi wcześniej żółtkami.
- Dodaj do masy mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia delikatnie mieszając.
- Masę na biszkopt przełóż do tortownicy i piecz 25min. w temp. 180 stopni.
- Kiedy biszkopt stygnie, przygotuj galaretkę według zaleceń na opakowaniu.
- Umyj i pokrój wybrane owoce.
- Ułóż owoce na biszkopcie, a następnie zalej galaretką.
- Tortownice włóż do lodówki aż całość stężeje.
Najpopularniejsze ciasto Japonii
Fani kultury japońskiej mogą kojarzyć piękny, puszysty biszkopt z owocami, często występujący w produkcjach popkultury z tego kraju. Japoński biszkopt, przekładany połówkami truskawek i kremem jest interesującą ciekawostką i niemal niczym nie różni się od ciasta w naszym kraju – oprócz tego, że dodaję się do niego większą ilość ubitego białka, by deser zyskał na puszystości.
Dodaj komentarz