Przepis na babeczki Wielkanocne

Przepis na babeczki wielkanocne

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że babeczki wielkanocne wilgotne są nie tylko pysznym, ale również bardzo łatwym do wykonania deserem. Ponadto można bez większego problemu przyozdobić je praktycznie dowolnymi łakociami. Świetnymi przykładami mogą być kawałki czekolady, ozdoby cukrowe czy kolorowe posypki. Warto zaznaczyć, że babeczki wielkanocne na oleju z roku na rok zyskują na popularności. 

Przepis na babeczki wielkanocne

Wielkanocne babeczki do koszyczka

Składniki

Jak zrobić babeczki wielkanocne? Należy w pierwszej kolejności zaopatrzyć się w składniki. Będą to:

  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • cukier puder,
  • 0,5 szklanki drobnego cukru,
  • 3/4 szklanki roztopionego ciepłego masła lub oleju.
Wykonanie

Przepis na babeczki wielkanocne do koszyczka jest znacznie prostszy, niż mogłoby się wydawać. W pierwszej kolejności trzeba ubić jajka z cukrami, a następnie dodać bardzo wolnymi strumieniami mleko i tłuszcz. Rekomendowane jest miksowanie na wolnych obrotach i dodanie przesianej mąki z sodą i proszkiem. Należy zadbać o to, by ciasto ni było zbyt gęste. Kolejnym etapem będzie przełożenie ciasta do silikonowych foremek poprzez zalanie ich do 2/3 wysokości. Warto wypiec dokładnie tyle babeczek ile pozostanie ciasta. Zdecydowanie najlepszą opcją będzie pieczenie przez 25 minut w temperaturze wynoszącej 180 stopni Celsjusza. Następnie po upieczeniu warto od razu wyjąć z foremek. Ostudzone mini babeczki wielkanocne można posypać cukrem pudrem.

Przepis na babeczki wielkanocne cytrynowe z polewą owocową

Składniki

Do zrobienia babeczek będą potrzebne: 

  • 2 jajka,
  • 5 łyżek cukru trzcinowego,
  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cała cytryna,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego.
Wykonanie

Przepis na pyszne babeczki wielkanocne cytrynowe z owocową polewą jest bardzo prosty.

  1. Należy zagotować wodę i sparzyć nią cytrynę. Z kolei skórkę powinno się zetrzeć na małych oczkach tarki i wycisnąć z niej cały sok.
  2. Rekomendowane jest również przesianie mąki i proszku do pieczenia do większej miski. następnie wystarczy dodać cukier i wymieszać łyżką.
  3. W drugiej misce należy połączyć sok z cytryny, olej, jajka, a także mleko, wszystko wystarczy wymieszać mikserem.
  4. Nie można zapomnieć o dodaniu skórki cytrynowej i mąki.
  5. Całość trzeba ponownie wymieszać mikserem na gęstą, gładką masę.
  6. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie nakładanie do foremek do 3/4 ich wysokości.

Należy piec od 25 do 30 minut w temperaturze wynoszącej 180 stopni Celsjusza. Kolejnym etapem będzie poczekanie do momentu, aż babeczki ostygną. Można zacząć robić polewę. W rondelku trzeba podgrzać olej kokosowy, by uzyskał płynną postać. Z kolei do małego kubka warto dodać odrobinę oleju. Oczywiście mieszanka musi być gęsta. Nie jest zalecane zużycie od razu całej porcji podgrzanego oleju. Kolejnym krokiem będzie nakładanie łyżeczką lub pędzelkiem polewę na babeczki. Należy pozostawić do stężenia.

Poznaj również przepis na babkę cytrynową.

Jak udekorować muffinki na wielkanoc?

Rodzice z dziećmi bardzo często zastanawiają się jak ozdobić babeczki na wielkanoc. Niezwykle prostym i jednocześnie ciekawym sposobem będzie wykorzystanie do tego celu kolorowych jajeczek. Można je bowiem postawić na samym środku babeczki. Dzięki temu możliwe będzie uzyskanie efekt małego gniazdka. Jak zostało już wspomniane wcześniej, przepis na muffinki wielkanocne jest bardzo prosty.

Można oczywiście ozdobić babeczki w inny sposób. Wystarczy wcześniej upieczone muffiny udekorować kremem, którego kolor może być dowolny. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie dobranie go przy uwzględnieniu dekoracji stołu wielkanocnego. Babeczki można ozdobić posypując je wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi. Niezwykle ciekawą opcją będzie zamienia jajek w pisklaki siedzące w gnieździe. Wystarczy w tym celu stworzyć miniaturowe dzióbki z plastycznego lukru. Z kolei z roztopionej czekolady można wykonać oczy ptaszkom.

Życzymy smacznych wypieków 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *