Tradycyjny polski sernik – poznaj sernik krakowski

sernik krakowski

Sernik krakowski  to jeden z polskich deserów, którego smak zachwyci każdego. Wystarczy tylko raz skosztować pyszny sernik krakowski, aby już nigdy nie odczuwać potrzeby poszukiwania innego sernika. 

Sernik krakowski tradycyjny

Sernik krakowski to tradycyjne polskie ciasto przygotowane z sera z dodatkiem bakalii. W oryginalnych przepisach dodaje się do niego skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Sernik ten pieczony jest na kruchym spodzie. Wierzch masy serowej wykłada się tym samym ciastem, jednak układając je w kratkę. Nowoczesna sztuka piekarnicza wprowadza także powiew świeżości do przepisu przekazywanego z dziada pradziada, dodając do sernika krakowskiego odrobinę skórki z otartej cytryny, a także piekąc sernik krakowski na ciemnym spodzie.

Jak zrobić sernik krakowski?

Sernik krakowski tradycyjnie piecze się w dużej, prostokątnej formie. Sernik ten charakteryzuje się gęstą masą serową. Świetnie sprawdzi się przygotowywany z okazji świąt Bożego Narodzenia, a także jako imieninowy deser. Dzięki swojej formie i gęstości można przygotować go kilka dni przed planowanym podaniem. Długo zachowuje świeżość i łatwo się przechowuje. Dodatkowo sernik ten świetnie nadaje się do mrożenia.

Sernik krakowski piecze się około godzinę, najczęściej w 180 stopniach. 

Polecamy również aby zapoznać się z naszym przepisem na pyszny sernik z rosą lub na sernik ze śliwkami kalifornijskimi 🙂

Jak przygotować szybki sernik krakowski?

Tradycyjnie ciasto to powinno być przygotowane z trzykrotnie zmielonego twarogu, jednak sernik krakowski z wiaderka również się udaje. Wybierając twaróg z wiaderka warto zwrócić uwagę na jego skład. Idealny twaróg z wiaderka powinien w swoim składzie zawierać 100% zmielonego twarogu.

Sernik krakowski – przepis

Przepis na ten sernik możliwy jest do znalezienia w prawie każdej polskiej książce kucharskiej. Jest on zapisany w niejednym zeszycie polskich gospodyń domowych.

Aby sernik się udał i nie popękał w trakcie pieczenia, należy zadbać o to by wszystkie użyte składniki, na masę serową do sernika krakowskiego, były ogrzane do temperatury pokojowej.

Sernik krakowski na dużą blachę – składniki na kruche ciasto:
  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 250 g masła – zimnego, najlepiej prosto z lodówki,
  • 3 czubate łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 3 żółtka w z jajek w rozmiarze L.

Ciasto kruche do sernika krakowskiego – przygotowanie:

  1. Mąkę wysypać na blat. Wymieszać ją z odmierzonym cukrem pudrem.
  2. Dodać szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło.
  3. Dodać żółtka
  4. Szybko zagnieść składniki w jednolite ciasto.
  5. Uformować kulę, włożyć do foliowego woreczka lub owinąć folią aluminiową.
  6. Schłodzić w lodówce przez około 40 minut.
  7. Aby przyspieszyć proces przygotowywania sernika ciasto można przygotować dzień wcześniej lub zchłodzić w zamrażarce (ok 15-20 minut)
Sernik krakowski na dużą blachę – składniki na masę serową:
  • 1,5 kg sera 3 krotnie zmielonego lub sera z wiaderka,
  • 6 jajek w rozmiarze L,
  • 1 szklanka cukru (jeśli lubimy sernik bardzo słodki, można dać troszkę więcej),
  • 150 g rodzinek,
  • skórka pomarańczowa otarta z jednej pomarańczy,
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej (lub opakowanie 2 opakowania budyniu),
  • 250 g masła.

Przygotowanie masy serowej: 

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka schłodzić w lodówce.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  3. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać zmielony ser i masło.
  4. Dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń waniliowy.
  5. Następnie do masy serowej wrzucić skórkę otartą z pomarańczy, rodzinki i kandyzowaną pomarańczę.
  6. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę.
  7. Delikatnie wmieszać połączyć białkową pianę z przygotowaną masą serową.
Sernik krakowski – przygotowanie:
  1. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić w stosunku 3/4 i 1/4.
  3. Mniejszą część schować do lodówki, a większą cieniutko rozwałkować i wyłożyć do blachy.
  4. Podpiec przez ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  5. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną wcześniej masę serową. Wyrównać.
  6. Mniejszą część ciasta cieniutko rozwałkować i pociąć na 1 cm paseczki.
  7. Z paseczków ułożyć na masie serowej krateczkę.
  8. Paski posmarować rozkłóconym żółtkiem lub mlekiem.
  9. Piec przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *