Ryż na mleku z truskawkami, czyli najlepsze śniadanie z dzieciństwa

Ryż na mleku z truskawkami

Ryż na mleku to danie, które większości z nas kojarzy się z dzieciństwem. Na pewno każdy z nas nieraz zajadał się ryżem na słodko z truskawkami, który serwowała nam babcia czy mama. Przepis na ryż na mleku z truskawkami jest bardzo szybki, a przede wszystkim tani, co stanowi świetny pomysł na sycące i zdrowe śniadanie. Ryż z truskawkami na mleku jest uwielbiany przez najmłodszych, ale nie tylko. Jak zrobić ryż na mleku, który przypadnie do gustu całej rodzinie?

Ryż na mleku z truskawkami

Ryż z owocami to sposób na bardzo szybkie i zdrowe śniadanie. Możemy wykorzystać dowolne owoce, zarówno świeże, jak i te mrożone. Doskonale sprawdzają się również domowe konfitury czy powidła, które nadają całemu daniu słodyczy. Jedną z wariacji na temat tej potrawy jest ryż na mleku z truskawkami. Truskawki to owoce, które w sezonie letnim cieszą się olbrzymią popularnością. Oprócz tego, że są słodkie i pyszne, to dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. Są więc sprzymierzeńcem każdej zdrowej i zbilansowanej diety.

Szybki ryż na mleku z truskawkami jest bardzo tanim śniadaniem, więc docenią go wszyscy, którzy pilnują swojego rodzinnego budżetu. Za mniej niż 10 złotych możemy przygotować posiłek, którym najedzą się wszyscy domownicy. Ryż na słodko z truskawkami jest także ulubionym śniadaniem dzieci, także tych, które są wybredne i nie przepadają za tradycyjnymi kanapkami czy tostami.

Jak zrobić ryż na mleku?

Aby zrobić ryż z truskawkami na mleku, potrzebujemy dosłownie 3 podstawowych składników. Są to:

  • truskawki,
  • biały ryż
  • oraz mleko.

Osoby, które muszą ze swojego codziennego jadłospisu wykluczyć laktozę, mogą wykorzystać napój roślinny, na przykład owsiany czy ryżowy. Jeżeli sezon na truskawki się zakończył, z powodzeniem sprawdzą się mrożone truskawki, które możemy przez cały rok kupić w marketach. Najlepszym ryżem, by zrobić ryż na mleku z truskawkami mrożonymi lub świeżymi, jest biały ryż sypki. Po pierwsze, jest znacznie tańszy niż ryż w woreczkach, a po drugie pozwala na dokładne odmierzenie potrzebnej ilości ryżu, co minimalizuje ryzyko marnowania jedzenia.

Ryż na mleku z truskawkami można posłodzić cukrem, cukrem waniliowym lub ich zdrowszym zamiennikiem. Sprawdzi się:

  • erytrytol,
  • miód
  • czy syrop z agawy.

Obowiązkowa jest także szczypta soli, która przełamie słodki smak ryżu z truskawkami. Innym patentem jest ryż na mleku z truskawkami i śmietaną, który stanowi propozycję na zdrowy i domowy deser dla całej rodziny. Gdy dysponujemy większą ilością czasu rano, warto spróbować zrobić równie smaczny ryż zapiekany z truskawkami.

Ryż na mleku przepis-o czym pamiętać?

Jeżeli planujemy zrobić to smaczne i odżywcze danie, jakim bez wątpienia jest ryż na mleku z truskawkami, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim podczas gotowania ryżu na mleku nie można doprowadzić do jego przypalenia. Sprawi to, że cała potrawa będzie gorzka i czuć będzie w każdym kęsie spaleniznę. Bez względu na to, czy wykorzystujemy truskawki świeże, czy mrożone, muszą znaleźć się one także w garnuszku, w którym przygotowujemy ryż na mleku. Truskawki dodają smaku i słodyczy całej potrawie.

Jeżeli używamy truskawek mrożonych, możemy je najpierw rozmrozić lub dodać do garnuszka zamrożone, jednak wtedy wydłuża się czas gotowania posiłku. Może także okazać się, że konsystencja całego ryżu na mleku będzie zbyt wodnista. Zawsze należy przygotowywać ryż na mleku z surowych ziaren, a nie z uprzednio ugotowanych.

Ryż na mleku z truskawkami-przepis

Chociaż ryż na mleku z truskawkami przygotowujemy około 40 minut, to jest on mimo wszystko szybkim pomysłem na śniadanie. Podczas jego gotowania możemy zająć się innymi czynnościami domowymi, pod warunkiem, że co jakiś czas wygospodarujemy chwilę na jego przemieszanie. Poznaj przepis na ryż na mleku z truskawkami!

Składniki na 3 porcje:

  • 100 g ryżu, najlepiej białego okrągłego o krótkich ziarnach,
  • 25 g masła,
  • Litr mleka tłustego (lub napoju roślinnego),
  • Szczypta soli,
  • 300 g truskawek,
  • 2 łyżki cukru lub jego zamiennika,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

Przygotowanie:

  1. W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Dodajemy ziarna ryżu, mleko oraz szczyptę soli do smaku.
  2. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 40 minut. Ogień cały czas ma być mały, co zapobiegnie przypaleniu potrawy. Co kilka minut całość należy zamieszać drewnianą łyżką.
  3. Po upływie 40 minut, gdy ryż powinien być już miękki, dodajemy cukier waniliowy oraz zwykły cukier.
  4. Na koniec do rondelka dodajemy pokrojone drobno truskawki.
  5. Część pokrojonych truskawek bez szypułek możemy rozgnieść widelcem i udekorować nałożone do miseczek danie. Na wierzchu można położyć także łyżkę słodkiej śmietany lub domowej konfitury.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *