Przepis na łazanki z boczkiem i kapustą

Łazanki z boczkiem są tradycyjnym daniem kuchni polskiej, które z pewnością wielu z nas miało okazję spróbować. Być może przyrządzając je samemu, wrócisz wspomnieniami do czasów dzieciństwa? Może Twoja mama albo babcia robiła podobne? Poznaj przepis na tę przepyszną potrawę.
Łazanki z boczkiem i kapustą — składniki
Do przygotowania naszych łazanek z boczkiem będziemy potrzebować:
- makaron łazanki – 200 g,
- olej rzepakowy – 24 ml (2 łyżki),
- cebula – 50 g (1 mała),
- boczek wędzony bez kości – 100 g,
- kapusta biała – 500 g,
- 1 mały por,
- kiełbasa – 150 g,
- sól,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- majeranek,
- 1 i 1/2 szklanki bulionu,
- 1 pęczek koperku
Niezbędne będą także: duża patelnia oraz duży garnek i mniejszy garnek.
Drobna uwaga odnośnie do składników — podana ilość powinna wystarczyć na 4 porcje tego dania.
Łazanki z kiszoną kapustą i boczkiem — wykonanie
- Na samym początku musimy przygotować łazanki. Należy nastawić posoloną wodę i następnie ugotować w niej łazanki. Makaron po ugotowaniu należy odcedzić oraz przemyć dokładnie pod zimną wodą.
- W tym samym czasie przygotowujemy nasz większy garnek. Kroimy nasz boczek w drobną kostkę. Wlewamy do garnka olej, zamiast niego można także użyć smalcu, a następnie wrzucamy pokrojony w kostkę boczek.
- Następnie bierzemy cebulę, obieramy ją i kroimy w drobną kostkę, po czym dodajemy do naszego garnka z boczkiem.
- Następnie wszystko razem smażymy, cały czas mieszając. Zajmie nam to około 5 minut. Pilnujmy, aby boczek ani cebulka nam się nie przypaliły. Chcemy osiągnąć na cebulce piękny, złocisty kolor.
- Bierzemy pora i kroimy go wzdłuż na 4 części. Następnie należy go dokładnie opłukać. Po tej czynności kroimy go znowu, tym razem na małe kawałeczki. Tak przygotowany por wrzucamy do naszego dużego garnka i dokładnie mieszamy całą jego zawartość.
- Następnie kroimy naszą kiełbasę na małe kawałeczki, jeżeli chcemy, możemy wcześniej ją obrać, i dodajemy suszony majeranek. Smażymy wszystko razem, cały czas starannie mieszając. Smażenie powinno trwać około 5 minut.
Łazanki z młodą kapustą i boczkiem — ostatnie etapy przygotowań
- Kolejnym etapem będzie odpowiednie przygotowanie naszej kapusty. Należy ją najpierw obrać z zewnętrznych liści, następnie umyć i pokroić na około 3 cm kawałeczki.
- Kolejnym krokiem będzie dokładne cienkie poszatkowanie naszej kapusty. Poszatkowaną kapustę dodajemy do naszego dużego garnka, gdzie znajduje się już, boczek, cebula, por i kiełbasa.
- Następnie dolewamy wcześniej przygotowany gorący bulion. Wszystko to razem mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Kolejnym krokiem będzie zagotowanie zawartości naszego dużego garnka.
- Teraz ten duży garnek przykrywamy i gotujemy tak długo, aż nasza kapusta stanie się miękka. Zwykle trwa to około 20 minut. Należy jednak pamiętać, aby podczas tego gotowania, kilka razy starannie zamieszać całą zawartość garnka.
- Na końcu dodajemy do garnka nasze wcześniej odcedzone łazanki i starannie, dokładnie mieszamy wszystko razem w dużym garnku. Teraz podgrzewamy wszystko już na małym ogniu i starannie mieszamy. Chcemy, by smaki się wzajemnie przeniknęły. Na sam koniec dodajemy posiekany pęczek koperku.
Przygotowane danie serwujemy na talerzu.
Łazanki z boczkiem i kiełbasą — pozostałe informacje
Do podanego wyżej przepisu na przepyszne łazanki z boczkiem i kiełbasą warto dodać jeszcze kilka innych przydatnych informacji.
- Kosz przygotowania tego dania to około 15 zł.
- Szacowany indeks glikemiczny łazanek z młodą kapustą i boczkiem to 45.
- Liczba kalorii w przewidywanej porcji, czyli 230 g to ok 400 kcal.
- Nasze łazanki zawierają w sobie następujące witaminy: Witaminę A, B6, B12, C, D, E, Retinol, Tiaminę, Ryboflawinę, Niacynę, Foliany oraz Beta karoten.
- Jeżeli chodzi o składniki mineralne, to zawierają następujące: Sód, Potas, Wapń, Fosfor, Magnez, Żelazo, Cynk, Miedź.
- Widzimy zatem, że podany wyżej przepis nie tylko podaje jak przygotować wyjątkowo smaczne, ale także zdrowe danie.
Dowiedz się również dlaczego warto wybierać zdrowe dania z makaronem 🙂
Teraz nie pozostaje już nic innego jak życzyć wam smacznego!
Dodaj komentarz