Przepis na łazanki z boczkiem i kapustą

łazanki z boczkiem i kapustą

Łazanki z boczkiem są tradycyjnym daniem kuchni polskiej, które z pewnością wielu z nas miało okazję spróbować. Być może przyrządzając je samemu, wrócisz wspomnieniami do czasów dzieciństwa? Może Twoja mama albo babcia robiła podobne? Poznaj przepis na tę przepyszną potrawę.

Łazanki z boczkiem i kapustą — składniki

Do przygotowania naszych łazanek z boczkiem będziemy potrzebować:

  • makaron łazanki – 200 g,
  • olej rzepakowy – 24 ml (2 łyżki),
  • cebula – 50 g (1 mała),
  • boczek wędzony bez kości – 100 g,
  • kapusta biała – 500 g,
  • 1 mały por,
  • kiełbasa – 150 g,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • majeranek,
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu,
  • 1 pęczek koperku

Niezbędne będą także: duża patelnia oraz duży garnek i mniejszy garnek.

Drobna uwaga odnośnie do składników — podana ilość powinna wystarczyć na 4 porcje tego dania.

Łazanki z kiszoną kapustą i boczkiem — wykonanie

  1. Na samym początku musimy przygotować łazanki. Należy nastawić posoloną wodę i następnie ugotować w niej łazanki. Makaron po ugotowaniu należy odcedzić oraz przemyć dokładnie pod zimną wodą.
  2. W tym samym czasie przygotowujemy nasz większy garnek. Kroimy nasz boczek w drobną kostkę. Wlewamy do garnka olej, zamiast niego można także użyć smalcu, a następnie wrzucamy pokrojony w kostkę boczek.
  3. Następnie bierzemy cebulę, obieramy ją i kroimy w drobną kostkę, po czym dodajemy do naszego garnka z boczkiem.
  4. Następnie wszystko razem smażymy, cały czas mieszając. Zajmie nam to około 5 minut. Pilnujmy, aby boczek ani cebulka nam się nie przypaliły. Chcemy osiągnąć na cebulce piękny, złocisty kolor.
  5. Bierzemy pora i kroimy go wzdłuż na 4 części. Następnie należy go dokładnie opłukać. Po tej czynności kroimy go znowu, tym razem na małe kawałeczki. Tak przygotowany por wrzucamy do naszego dużego garnka i dokładnie mieszamy całą jego zawartość.
  6. Następnie kroimy naszą kiełbasę na małe kawałeczki, jeżeli chcemy, możemy wcześniej ją obrać, i dodajemy suszony majeranek. Smażymy wszystko razem, cały czas starannie mieszając. Smażenie powinno trwać około 5 minut.

Łazanki z młodą kapustą i boczkiem — ostatnie etapy przygotowań

  1. Kolejnym etapem będzie odpowiednie przygotowanie naszej kapusty. Należy ją najpierw obrać z zewnętrznych liści, następnie umyć i pokroić na około 3 cm kawałeczki.
  2. Kolejnym krokiem będzie dokładne cienkie poszatkowanie naszej kapusty. Poszatkowaną kapustę dodajemy do naszego dużego garnka, gdzie znajduje się już, boczek, cebula, por i kiełbasa.
  3. Następnie dolewamy wcześniej przygotowany gorący bulion. Wszystko to razem mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  4. Kolejnym krokiem będzie zagotowanie zawartości naszego dużego garnka.
  5. Teraz ten duży garnek przykrywamy i gotujemy tak długo, aż nasza kapusta stanie się miękka. Zwykle trwa to około 20 minut. Należy jednak pamiętać, aby podczas tego gotowania, kilka razy starannie zamieszać całą zawartość garnka.
  6. Na końcu dodajemy do garnka nasze wcześniej odcedzone łazanki i starannie, dokładnie mieszamy wszystko razem w dużym garnku. Teraz podgrzewamy wszystko już na małym ogniu i starannie mieszamy. Chcemy, by smaki się wzajemnie przeniknęły. Na sam koniec dodajemy posiekany pęczek koperku.

Przygotowane danie serwujemy na talerzu.

Łazanki z boczkiem i kiełbasą — pozostałe informacje

Do podanego wyżej przepisu na przepyszne łazanki z boczkiem i kiełbasą warto dodać jeszcze kilka innych przydatnych informacji.

  • Kosz przygotowania tego dania to około 15 zł.
  • Szacowany indeks glikemiczny łazanek z młodą kapustą i boczkiem to 45.
  • Liczba kalorii w przewidywanej porcji, czyli 230 g to ok 400 kcal.
  • Nasze łazanki zawierają w sobie następujące witaminy: Witaminę A, B6, B12, C, D, E, Retinol, Tiaminę, Ryboflawinę, Niacynę, Foliany oraz Beta karoten.
  • Jeżeli chodzi o składniki mineralne, to zawierają następujące: Sód, Potas, Wapń, Fosfor, Magnez, Żelazo, Cynk, Miedź.
  • Widzimy zatem, że podany wyżej przepis nie tylko podaje jak przygotować wyjątkowo smaczne, ale także zdrowe danie.

Dowiedz się również dlaczego warto wybierać zdrowe dania z makaronem 🙂

Teraz nie pozostaje już nic innego jak życzyć wam smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *