Ser smażony wielkopolski – przepis i ciekawostki

Ser smażony wielkopolski przepis

Ser smażony wielkopolski  – czym się charakteryzuje i jak go przyrządzić? Każdy Wielkopolanin zna niepowtarzalny smak sera smażonego. Nie każdy jednak wie, że wywodzi się on właśnie z Wielkopolski. W artykule znajdziesz znakomity przepis na tradycyjny ser smażony wielkopolski oraz wiele ciekawostek z nim związanych.

Jak się robi ser smażony?

W skrócie, tradycyjny, ser smażony przygotowywano z domowej roboty białego twarogu. Świeżo wydojone od krowy mleko pozostawiano do skwaśnienia. Po tym czasie, oddzielano od niego tzw. serwatkę. Gotowy ser po pewnym czasie ulegał tzw. „zgliwieniu”. Taki „zepsuty” ser poddawano smażeniu. Do niego dodawano np. kminek lub czarnuszkę. W ten sposób powstawał znany ser smażony wielkopolski.

Ser smażony wielkopolski ciekawostki

Zanim przejdziemy do przepisów i tego, co można zrobić z sera smażonego, warto zapoznać się z historią jego powstania i ciekawostkami, które się z nim wiążą.

Wielkopolska to region słynący z produkcji nabiału. Mleko było wszechobecne w diecie Wielkopolan, szczególnie na wsi. Niestety, okres jego przydatności spożycia był niezwykle krótki. Trzeba było więc wymyślić sposoby na to, aby przedłużyć jego trwałość. Jednym z takich sposobów stało się właśnie wynalezienie sposobu na przygotowanie sera smażonego. Stopniowo, spożycie nabiału, a także samego sera, zaczęło docierać do miast.

Z końcem XVIIw., przybyli do Wielkopolski kolonizatorzy z Holandii, Niemiec i Śląska (nazwani Olędrami) rozpowszechnili udój bydła na szerszą skalę. Zaadaptowali gleby o słabszych warunkach i rozprzestrzenili wyroby mleczne na całą Polskę, w tym także ser smażony wielkopolski.

Legenda o serze smażonym wielkopolskim

Wielkopolanie, z pokolenia na pokolenie przekazują legendę o Starym Gliwie. Był to już stary mężczyzna, który nie miał tyle sił, co dawniej. Posiadał w swoich zasobach dużo sera, który niespożywany, po czasie zaczynał nieprzyjemnie pachnieć. Ser nie odstraszał jednak jego psa – Bilonka. Zdegustowani mieszkańcy postanowili podpalić posiadłość Gliwy. Starzec uciekł, a jego dobytek (wraz z serem i jajami) spłonął. Na miejscu został jednak piesek, który ciągle coś podjadał. Zauważył to pewien Konar i zabrał Bilonka do siebie. Szybko zorientował się, co posmakowało psiakowi. Dzięki temu odkrył przepis na znaną dziś potrawę. Od nazwiska starego Gliwy podobno wywodzi się nazwa procesu, jakiemu ulega ser – gliwienie.

Ser smażony wielkopolski

Garść ciekawostek

  • w 1899r. wydano książkę „Gospodyni doskonała, czyli przepisy utrzymania porządku w domu i zaopatrzenia…”, w którym znalazł się przepis na ser smażony wielkopolski,
  • za kolebkę rozwoju tradycji uznaje się Równinę Nowotomyską,
  • przepis został rozpowszechniony i cieszy się uznaniem również poza granicami Polski,
  • wpisany na listę produktów tradycyjnych dnia 18.11.2005r. w kategorii Produkty mleczne w województwie wielkopolskim.

Jak przygotować ser smażony wielkopolski?

Potrzebujemy tak naprawdę niewielu składników. Bardziej kluczowy w tym przepisie jest czas.

Składniki
  • 0,5 kg twarogu półtłustego (może być ze sklepu lub wykonany wcześniej ze skwaśniałego mleka)
  • łyżka sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • sól (pół łyżeczki)
  • 2 płaskie łyżki masła
  • opcjonalnie: garść kminku lub czarnuszki
Sposób przygotowania
  1. W misce rozkruszyć drobno ser.
  2. Dodać sodę oczyszczoną.
  3. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej.
  4. Zgliwiony ser (bladożółty, ciągnący) odsmażamy na maśle, na małym ogniu.
  5. W trakcie smażenia dodać przyprawy: sól, kminek lub czarnuszkę.
  6. Gdy ser stanie się płynny, dorzucić do niego żółtka i wymieszać. (można odstawić z ognia lub na bardzo małym ogniu)
  7. Gotowy ser można rozlać do miseczek.

Jak przygotować ser smażony wielkopolski, aby się udał?

  • Nie wolno dopuścić do wrzenia!
  • Po przesmażeniu można posmarować masłem – uniknie to wytworzenia się skorupy.
  • Ser można schłodzić i pokroić w plastry. Można też jeść na ciepło.
  • Warto przygotować sobie składniki wcześniej.
  • Należy dokładnie obserwować, czy ser jest już gotowy do przesmażenia.

Co można zrobić z sera smażonego?

Sam ser jest wyśmienitą potrawą, można jednak stosować ją jako dodatek do innych dań oraz wykorzystać na różne sposoby.

Ser smażony wielkopolski z czym jeść? Tak naprawdę można go podawać o każdej porze dnia. Na śniadanie i kolację sprawdzi się świetnie w towarzystwie świeżego chleba. Można podawać go na ciepło bezpośrednio po odsmażeniu lub po ostygnięciu pokroić w grube plastry. W przypadku obiadu, obłędnie smakuje z ziemniakami (lub bardziej po wielkopolsku – pyrami) i sadzonymi jajkami.

Ser smażony wielkopolski przepisy

Oto kilka propozycji na dania z serem smażonym w roli głównej.

Ser smażony z pyrami w łupinach

Tutaj wystarczy ugotować tradycyjne ziemniaki w mundurkach. Do tego podaje się ser smażony wielkopolski oraz opcjonalnie masło i sól.

Ser smażony z boczkiem i cebulą

Również nieskomplikowana potrawa. Podczas odsmażania sera wystarczy wcześniej zeszklić cebulkę i dodać boczek.

Ser smażony wielkopolski to banalnie prosty przepis na obłędną potrawę. Kliknij i dowiedz się więcej o tym, jak się robi smażony ser i co można zrobić z sera smażonego

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *