Sałatka gyros – aromatyczny kurczak z dodatkiem warzyw

sałatka gyros najlepszy przepis

Wszelkiego rodzaju sałatki to idealny pomysł na imprezową przekąskę. Są one pyszne, pożywne, a przy tym doskonale prezentują się na stole. Wśród wielu ciekawych pomysłów na tego rodzaju dania niezwykłą popularnością cieszy się sałatka gyros. Połączenie aromatycznego kurczaka, świeżych warzyw i pysznego sosu czosnkowego zachwyca nawet najbardziej wybrednych gości.

Jak zrobić gyrosa z sosem czosnkowym?

Większość z nas słyszała albo przynajmniej raz w życiu miała do czynienia z sałatką gyros. Nie każdy jednak wie, jakie konkretnie produkty potrzebne są do jej wykonania. Tymczasem warto mieć taką wiedzę bowiem sałatka ta podbija każdą imprezę, znikając z talerzy w błyskawicznym tempie. Jak zrobić warstwową sałatkę z gyrosa?

Sałatka gyros – przepis

Najlepsza sałatka gyros warstwowa to danie, którego tajemnica tkwi w niezwykle aromatycznie przyprawionym mięsie. Obok niego nie może zabraknąć jednak dużej ilości warzyw, które idealnie chrupią i nadają sałatce świeżości. Wiele osób zastanawia się również czym przyprawić sałatkę gyros? Kluczem do sukcesu jest tutaj aromatyczny sos czosnkowy.

sałatka gyros składniki

Jak zrobić gyrosa z kapustą pekińską ? – potrzebne składniki:

  • 800 gram piersi z kurczaka (2 piersi średniej wielkości lub 3 małe),
  • dwie pełne łyżki oleju rzepakowego,
  • dwie łyżki przyprawy gyros,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 150 gram ogórków konserwowych,
  • 1 średnia czerwona cebula,
  • 150 gram kapusty pekińskiej,
  • 2 średnie papryka czerwona,
  • opcjonalnie 250 gram świeżego ogórka lub pora,
  • około 5 łyżek pikantnego ketchupu.

Składniki potrzebne do zrobienia sosu:

  • 2/3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • opcjonalnie drobno posiekany koperek.

Jak zrobić gyrosa z kapustą pekińską ? – wykonanie krok po kroku:

  1. Pracę rozpocząć od przygotowania piersi z kurczaka. Piersi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na małe kawałki.
  2. Każdy kawałek obtoczyć dokładnie w przyprawie, odstawić na pół godziny.
  3. Po tym czasie rozgrzać na patelni olej i dokładnie przysmażyć mięso.
  4. Podczas gdy mięso się studzi, przygotować sos. W tym celu przecisnąć przez praskę ząbki czosnku, dodać majonez, sól, jogurt, koperek i wymieszać.
  5. W szklanym naczyniu o pojemności około 2,5 litra ułożyć przysmażone mięso, następnie opcjonalnie ketchup.
  6. Na tak przygotowaną warstwę ułożyć kolejno pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i zwykłe (ewentualnie posiekanego pora), odsączoną z zalewy kukurydzę, drobno posiekaną czerwoną cebulkę oraz zrobiony wcześniej sos czosnkowy.
  7. Na warstwie sosu ułożyć pokrojoną w kostkę paprykę oraz poszatkowaną kapustę pekińską.

Sałatka gyros kcal

Tak przygotowaną sałatkę udekorować można świeżo posiekanym szczypiorkiem lub ulubionymi ziołami (doskonale sprawdzi się bazylia). Przy nabieraniu sałatki starajmy się dotrzeć do dna miski, wówczas połączenie smakowe będzie najlepsze. Stu gramowa porcja zawiera około 120 kcal, a więc spokojnie można pozwolić sobie na kosztowanie i zachwycanie się jej smakiem.

Jeżeli interesuje Cię więcej sałatek zachęcamy do zapoznania się z przepisem na naszą sałatkę nicejską.

Wegańska sałatka gyros

Sałatka gyros jest przepyszna, jednak dodatek mięsa sprawia, że nie mogą jeść jej weganie. Jeśli wśród gości zaproszonych na imprezę znajdują się takie osoby, warto zadbać również o nie.

Doskonałym pomysłem jest wegańska sałatka gyros. Aby ją wykonać, wystarczy zastąpić kurczaka pokrojonym w kostkę i obtoczonym w przyprawie gyros tofu. Do czosnkowego sosu zaś dodać jogurt kokosowy bądź sojowy. Całość będzie równie pyszna co tradycyjna wersja, a wszyscy goście wyjdą z imprezy najedzeni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *