Sałatka grecka – jak wykonać jej orginalną wersję

sałatka grecka

Sałatka grecka jest uwielbiana w naszym kraju. Chętnie spożywa się ją jako dodatek do dań mięsnych lub solo, w towarzystwie grzanek. Najlepsza sałatka grecka bazuje na oryginalnych składnikach, które można bez problemu kupić w większych marketach. Sałatka grecka jest lekka i bezmięsna, co czyni ją świetnym daniem na stół podczas letnich przyjęć. 

Co wchodzi w skład sałatki greckiej?

Sałatka grecka często gości w naszych domach. Uwielbiamy ją za to, że jest niezwykle prosta do zrobienia, a niezbędne składniki dostępne są w większości sklepów. Cała sałatka jest bardzo świeża i lekka, więc świetnie sprawdza się podczas letnich przyjęć, np. jako dodatek do grillowanych mięs i ryb.

Jakie składniki są więc niezbędne, by zrobić sałatkę grecką w swoim domu?

Przede wszystkim sałatka grecka najlepiej smakuje w okresie letnim, kiedy wszystkie warzywa cechują się najlepszym i najbardziej wyraźnym smakiem. Warzywa zimą są niestety mniej smaczne, co może negatywnie wpływać na smak naszej sałatki.

Oryginalna sałatka grecka nie posiada w swoim składzie żadnej sałaty. Wiele osób robi jednak sałatkę grecką z sałatą lodową, co oczywiście nie jest zabronione. W prawdziwej sałatce greckiej znajdziemy polskie świeże pomidory, np. malinowe, ogórka, czerwoną cebulę, czarne lub zielone oliwki, papryki, prawdziwego sera feta oraz dressingu.

Prawdziwy ser feta jest twardy i słony, więc nie ma nic wspólnego z popularnymi serkami sałatkowymi, które są bardzo miękkie. Chcąc zrobić sałatkę grecką w swoim domu, zdecydowanie wybierz oryginalny ser.

Jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką?

Wiesz już, jakie składniki są konieczne, by zrobić najlepszą grecką sałatkę. Jednym z kluczowych elementów jest jednak sos. To on dodaje smaku sałatce oraz umożliwia wchłanianie wszystkich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które znajdują się w warzywach. Sos do sałatki greckiej stanowi jedynie dobrej jakości grecka oliwa. Należy nią polać wszystkie warzywa, a na końcu całość oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem oraz suszonym oregano.

Zapraszamy również do zapoznania się z naszymi innymi sałatkami tutaj 🙂

Sałatka grecka – przepis

Czas poznać kolejność przygotowywania oryginalnej sałatki greckiej. Pamiętajmy, że najlepszym wyborem będą oryginalne greckie składniki i krajowe warzywa, pełne smaku i aromatu. Jak zrobić sałatkę grecką z fetą?

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory malinowe,
  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 1 papryka, najlepiej zielona,
  • 1 czerwona cebula,
  • kostka oryginalnego sera feta,
  • garść czarnych oliwek,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszone oregano,
  • do skropienia ocet z czerwonego wina.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
  2. Ogórka obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę, tak samo jak i paprykę. Z pomidorów zdejmujemy skórkę i kroimy w cząstki.
  3. Czerwoną cebulę bardzo drobno szatkujemy.
  4. Pokrojone warzywa i czarne oliwki przekładamy do miski i mieszamy z dobrej jakości oryginalną grecką oliwą.
  5. Całość posypujemy suszonym oregano, świeżo mieloną solą oraz pieprzem.
  6. Warzywa dodatkowo delikatnie skrapiamy octem z czerwonego wina.
  7. Na wierzchu układamy plastry sera feta.

Sałatka najlepiej smakuje serwowana od razu po zrobieniu. 

Życzymy smacznego! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *