Sałatka grecka – jak wykonać jej orginalną wersję

Sałatka grecka jest uwielbiana w naszym kraju. Chętnie spożywa się ją jako dodatek do dań mięsnych lub solo, w towarzystwie grzanek. Najlepsza sałatka grecka bazuje na oryginalnych składnikach, które można bez problemu kupić w większych marketach. Sałatka grecka jest lekka i bezmięsna, co czyni ją świetnym daniem na stół podczas letnich przyjęć.
Co wchodzi w skład sałatki greckiej?
Sałatka grecka często gości w naszych domach. Uwielbiamy ją za to, że jest niezwykle prosta do zrobienia, a niezbędne składniki dostępne są w większości sklepów. Cała sałatka jest bardzo świeża i lekka, więc świetnie sprawdza się podczas letnich przyjęć, np. jako dodatek do grillowanych mięs i ryb.
Jakie składniki są więc niezbędne, by zrobić sałatkę grecką w swoim domu?
Przede wszystkim sałatka grecka najlepiej smakuje w okresie letnim, kiedy wszystkie warzywa cechują się najlepszym i najbardziej wyraźnym smakiem. Warzywa zimą są niestety mniej smaczne, co może negatywnie wpływać na smak naszej sałatki.
Oryginalna sałatka grecka nie posiada w swoim składzie żadnej sałaty. Wiele osób robi jednak sałatkę grecką z sałatą lodową, co oczywiście nie jest zabronione. W prawdziwej sałatce greckiej znajdziemy polskie świeże pomidory, np. malinowe, ogórka, czerwoną cebulę, czarne lub zielone oliwki, papryki, prawdziwego sera feta oraz dressingu.
Prawdziwy ser feta jest twardy i słony, więc nie ma nic wspólnego z popularnymi serkami sałatkowymi, które są bardzo miękkie. Chcąc zrobić sałatkę grecką w swoim domu, zdecydowanie wybierz oryginalny ser.
Jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką?
Wiesz już, jakie składniki są konieczne, by zrobić najlepszą grecką sałatkę. Jednym z kluczowych elementów jest jednak sos. To on dodaje smaku sałatce oraz umożliwia wchłanianie wszystkich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które znajdują się w warzywach. Sos do sałatki greckiej stanowi jedynie dobrej jakości grecka oliwa. Należy nią polać wszystkie warzywa, a na końcu całość oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem oraz suszonym oregano.
Zapraszamy również do zapoznania się z naszymi innymi sałatkami tutaj 🙂
Sałatka grecka – przepis
Czas poznać kolejność przygotowywania oryginalnej sałatki greckiej. Pamiętajmy, że najlepszym wyborem będą oryginalne greckie składniki i krajowe warzywa, pełne smaku i aromatu. Jak zrobić sałatkę grecką z fetą?
Składniki:
- 4 dojrzałe pomidory malinowe,
- 1 ogórek szklarniowy,
- 1 papryka, najlepiej zielona,
- 1 czerwona cebula,
- kostka oryginalnego sera feta,
- garść czarnych oliwek,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- suszone oregano,
- do skropienia ocet z czerwonego wina.
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
- Ogórka obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę, tak samo jak i paprykę. Z pomidorów zdejmujemy skórkę i kroimy w cząstki.
- Czerwoną cebulę bardzo drobno szatkujemy.
- Pokrojone warzywa i czarne oliwki przekładamy do miski i mieszamy z dobrej jakości oryginalną grecką oliwą.
- Całość posypujemy suszonym oregano, świeżo mieloną solą oraz pieprzem.
- Warzywa dodatkowo delikatnie skrapiamy octem z czerwonego wina.
- Na wierzchu układamy plastry sera feta.
Sałatka najlepiej smakuje serwowana od razu po zrobieniu.
Życzymy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz