Pudding czekoladowy – 4 ciekawe przepisy

Pudding czekoladowy zdecydowanie wpisuje się w kanony deserów tradycyjnych. Jest prosty w przygotowaniu, nie zajmuje wiele czasu, a smak czekolady kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Dodatkowo, jest to doskonała propozycja deseru na przyjęcie, urodziny dziecka czy po prostu jako dopełnienie pysznego obiadu.
Jak zrobić pudding czekoladowy?
Przygotowanie puddingu o smaku czekoladowym jest bardzo proste i nie wymaga wielu składników.
Potrzebne będą:
- pół szklanki cukru
- jeden gram soli
- szklanka mleka
- szklanka śmietanki 30%
- dwie i pół łyżki skrobi ziemniaczanej
- półtora łyżeczki ekstraktu z wanilii
- jedna trzecia szklanki gorącej wody
- jedna trzecia szklanki + jedna łyżka kakao
- listki świeżej mięty do dekoracji
- trzydzieści gram czekolady deserowej lub gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Do małego garnka wsypać cukier, sól oraz kakao i mieszać. Stopniowo, powolnym strumieniem dolewać gorącej wody tak, aby powstała zwięzła i jednorodna masa.
- Garnek postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. W momencie, gdy masa się zagotuje zestawić ją z płomienia i dodać do niej startą na drobnych oczkach czekoladę.
- Następnie wymieszać ze sobą mleko i śmietankę. Jedną czwartą wymieszanej cieczy odlać do osobnego naczynia, a pozostałą część wlać do masy czekoladowej.
- Do miseczki, do której odlana została część śmietany z mlekiem dodać skrobię kukurydzianą i zmiksować na jednolitą masę.
- Całość dodać do czekolady i dokładnie wymieszać. Masę ponownie podgrzać i zagotować aż zgęstnieje. Dodać wanilię.
Pudding jest gotowy. Należy przelać go do małych salaterek i odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Po schłodzeniu udekorować listkami mięty.
Pudding czekoladowy na zimno
Pudding da się również zrobić w wersji na zimno. Dodatkowo, jest on doskonałym pomysłem na deser dla osób, które odżywiają się w myśl nurtu „fit”.
Składniki:
- łyżka ricotty
- ulubiony słodzik (najlepiej erytrol)
- cztery łyżki jogurtu naturalnego light
- łyżeczka kakao
- sześć gram żelatyny (plus pięćdziesiąt mililitrów wody do jej rozrobienia)
- dwieście pięćdziesiąt mililitrów mleka 0,5%
- opcjonalnie dwadzieścia gram odżywki białkowej
- dwadzieścia gram budyniu czekoladowego
Przygotowanie:
- Budyń ugotować wraz ze słodzikiem.
- Zblendować jogurt, ricottę, kakao i opcjonalnie odżywkę białkową.
- Dodać przestudzony budyń i znów dokładnie zblendować.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie, przestudzić i dodać do powstałej masy czekoladowej.
- Odstawić do lodówki na dwie, trzy godziny, aby składniki mogły się dobrze związać.
Pudding czekoladowy z tapioki
Tapioka to surowiec, który także może odpowiedzieć na pytanie jak zrobić pudding czekoladowy. Dodatkowym generatorem smaku w tym wypadku jest mus z dojrzałego owocu mango.
Potrzebne będą:
- jedno dojrzałe mango
- czterysta mililitrów mleka kokosowego
- trzy kostki gorzkiej bądź deserowej czekolady
- półtora łyżki ulubionego słodzika (najlepiej syropu klonowego lub erytrolu)
- jedna czwarta szklanki kulek tapioki
- pestki owocu grantu i listki mięty do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
- Zagotować mleko kokosowe.
- Wrzucić granulki tapioki i gotować pod przykryciem 20-25 minut w przypadku mniejszych lub 40-45 minut w przypadku większego granulatu.
- Do ugotowanej tapioki dodać słodzik i rozdrobnione kostki czekolady.
- Pudding przełożyć do pucharków i odstawić do wystudzenia.
- Pora zabrać się za mus z mango. Owoc pozbawić pestki, pokroić i rozdrobnić blenderem.
Powstały w ten sposób mus wyłożyć na schłodzony pudding i ozdobić według uznania granatem oraz miętą.
Zdrowy pudding czekoladowy
Istnieje jeszcze jedna opcja, która pozwala na przygotowanie zdrowego, a zarazem smacznego puddingu czekoladowego. Wykorzystuje ona nasiona chia.
Składniki:
- puszka mleka kokosowego
- sześć kostek czekolady deserowej
- cztery łyżki nasion chia
- szklanka wody lub dowolnego mleka roślinnego
- łyżka miodu
Przygotowanie:
Mleko kokosowe wymieszać z wodą lub mlekiem roślinnym. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do mleka. Następnie dodać ulubiony słodzik, nasiona chia i dokładnie wszystko wymieszać na gładką masę. Pudding należy odstawić na co najmniej kilka godzin, aby chia mogła napęcznieć i zagęścić deser.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz