Pudding czekoladowy – 4 ciekawe przepisy

pudding czekoladowy

Pudding czekoladowy zdecydowanie wpisuje się w kanony deserów tradycyjnych. Jest prosty w przygotowaniu, nie zajmuje wiele czasu, a smak czekolady kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Dodatkowo, jest to doskonała propozycja deseru na przyjęcie, urodziny dziecka czy po prostu jako dopełnienie pysznego obiadu. 

Jak zrobić pudding czekoladowy?

Przygotowanie puddingu o smaku czekoladowym jest bardzo proste i nie wymaga wielu składników.
Potrzebne będą:

  • pół szklanki cukru
  • jeden gram soli
  • szklanka mleka
  • szklanka śmietanki 30%
  • dwie i pół łyżki skrobi ziemniaczanej
  • półtora łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • jedna trzecia szklanki gorącej wody
  • jedna trzecia szklanki + jedna łyżka kakao
  • listki świeżej mięty do dekoracji
  • trzydzieści gram czekolady deserowej lub gorzkiej

Sposób przygotowania: 

  1. Do małego garnka wsypać cukier, sól oraz kakao i mieszać. Stopniowo, powolnym strumieniem dolewać gorącej wody tak, aby powstała zwięzła i jednorodna masa.
  2. Garnek postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. W momencie, gdy masa się zagotuje zestawić ją z płomienia i dodać do niej startą na drobnych oczkach czekoladę.
  3. Następnie wymieszać ze sobą mleko i śmietankę. Jedną czwartą wymieszanej cieczy odlać do osobnego naczynia, a pozostałą część wlać do masy czekoladowej.
  4. Do miseczki, do której odlana została część śmietany z mlekiem dodać skrobię kukurydzianą i zmiksować na jednolitą masę.
  5. Całość dodać do czekolady i dokładnie wymieszać. Masę ponownie podgrzać i zagotować aż zgęstnieje. Dodać wanilię.

Pudding jest gotowy. Należy przelać go do małych salaterek i odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Po schłodzeniu udekorować listkami mięty.

Pudding czekoladowy na zimno

Pudding da się również zrobić w wersji na zimno. Dodatkowo, jest on doskonałym pomysłem na deser dla osób, które odżywiają się w myśl nurtu „fit”.

Składniki:

  • łyżka ricotty
  • ulubiony słodzik (najlepiej erytrol)
  • cztery łyżki jogurtu naturalnego light
  • łyżeczka kakao
  • sześć gram żelatyny (plus pięćdziesiąt mililitrów wody do jej rozrobienia)
  • dwieście pięćdziesiąt mililitrów mleka 0,5%
  • opcjonalnie dwadzieścia gram odżywki białkowej
  • dwadzieścia gram budyniu czekoladowego

Przygotowanie:

  1. Budyń ugotować wraz ze słodzikiem.
  2. Zblendować jogurt, ricottę, kakao i opcjonalnie odżywkę białkową.
  3. Dodać przestudzony budyń i znów dokładnie zblendować.
  4. Żelatynę rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie, przestudzić i dodać do powstałej masy czekoladowej.
  5. Odstawić do lodówki na dwie, trzy godziny, aby składniki mogły się dobrze związać.

jak zrobić pudding czekoladowy

Pudding czekoladowy z tapioki

Tapioka to surowiec, który także może odpowiedzieć na pytanie jak zrobić pudding czekoladowy. Dodatkowym generatorem smaku w tym wypadku jest mus z dojrzałego owocu mango.

Potrzebne będą:

  • jedno dojrzałe mango
  • czterysta mililitrów mleka kokosowego
  • trzy kostki gorzkiej bądź deserowej czekolady
  • półtora łyżki ulubionego słodzika (najlepiej syropu klonowego lub erytrolu)
  • jedna czwarta szklanki kulek tapioki
  • pestki owocu grantu i listki mięty do dekoracji

Sposób przyrządzenia:

  1. Zagotować mleko kokosowe.
  2. Wrzucić granulki tapioki i gotować pod przykryciem 20-25 minut w przypadku mniejszych lub 40-45 minut w przypadku większego granulatu.
  3. Do ugotowanej tapioki dodać słodzik i rozdrobnione kostki czekolady.
  4. Pudding przełożyć do pucharków i odstawić do wystudzenia.
  5. Pora zabrać się za mus z mango. Owoc pozbawić pestki, pokroić i rozdrobnić blenderem.

Powstały w ten sposób mus wyłożyć na schłodzony pudding i ozdobić według uznania granatem oraz miętą.

Zdrowy pudding czekoladowy

Istnieje jeszcze jedna opcja, która pozwala na przygotowanie zdrowego, a zarazem smacznego puddingu czekoladowego. Wykorzystuje ona nasiona chia.
Składniki:

  • puszka mleka kokosowego
  • sześć kostek czekolady deserowej
  • cztery łyżki nasion chia
  • szklanka wody lub dowolnego mleka roślinnego
  • łyżka miodu

Przygotowanie:
Mleko kokosowe wymieszać z wodą lub mlekiem roślinnym. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do mleka. Następnie dodać ulubiony słodzik, nasiona chia i dokładnie wszystko wymieszać na gładką masę. Pudding należy odstawić na co najmniej kilka godzin, aby chia mogła napęcznieć i zagęścić deser.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *