Rolada z łososiem i szpinakiem – pyszna przekąska na różne okazje

Rolada z łososiem i szpinakiem

Rolada z łososiem i szpinakiem jako świetna przekąska! Zbliża się domówka ze znajomymi, urządzasz urodziny albo zaczynasz planować menu na święta i sylwestra. Okazji jest sporo i ciągle pojawia się ten sam problem – jakie przekąski podać gościom? Ważne, żeby ich przygotowanie nie pochłonęło całego przedpołudnia, były smaczne a najlepiej jeszcze chociaż trochę zaskakujące.

Rolada z łososiem i szpinakiem przepis

Propozycją, która spełnia wszystkie wspomniane wyżej wymogi jest rolada szpinakowa. Biesiadnicy będą pod wrażeniem a gospodarz nie będzie musiał tracić cennego czasu ze spotkania na długie przygotowania w kuchni. Sprawdź sam, jakie to proste!

Zielona podstawa

Jak się robi roladę szpinakową? W pierwszej kolejności należy przygotować szpinakowy omlet. Lista składników jest krótka i niewymagająca:

  • paczka szpinaku (250 g) mrożonego lub świeżego
  • łyżka masła – jeśli używamy świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • serek do smarowania (200 g)
  • wędzony łosoś (200 g)
  • sól i pieprz, tarta gałka muszkatołowa

Zaczynamy od szpinaku. Mrożony szpinak rozmrażamy na sitku, następnie wrzucamy na patelnię i podsmażamy na maśle z czosnkiem. Świeży myjemy i postępujemy tak samo. Na koniec dodajemy przyprawy – według uznania. Pozostawiamy do wystudzenia, po czym dodajemy mąkę i żółtka. Oddzielone białka natomiast ubijamy na pianę i dopiero wtedy delikatnie mieszamy z resztą składników.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i przygotowaną masę wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej sprawdzi się blacha o wymiarach 20 cm x 30 cm. Pieczemy 10 minut. Upieczony omlet wykładamy na czystą ściereczkę i odklejamy papier do pieczenia, następnie całość zawijamy w rulon. Po ostudzeniu najtrudniejsza część jest za nami. Pora wybrać dodatki.

Dodatki do szpinaku

Sam szpinak jest zdrowy i smaczny, ale nasza przekąska wymaga jeszcze kilku dodatków. Przede wszystkim do środka należy dodać odrobinę serka do smarowania i wybrane dodatki. Możemy sięgnąć po warzywa lub to co idealnie komponuje się z szpinakiem, czyli łososia.

Jaki serek do rolady szpinakowej z łososiem?

Rolada szpinakowa dobrze smakuje w połączeniu z czymś wyrazistym, jak np. chrzan. I to właśnie serki o takim smaku chętnie są wybierane do tego dania. Rolada z łososiem i serkiem almette o kremowym smaku jednak równie dobry wybór.

Przygotowanie rolady z łososiem i szpinakiem

Po wybraniu dodatków czas na ostatnie szlify rolady. Ostudzony omlet należy rozłożyć na blacie i posmarować wybranym serkiem. Następnie na jednym boku wykładamy plastry łososia i całość zawijamy. Gotową roladę najlepiej owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Po kilku godzinach krojenie jej będzie wygodniejsze niż od razu po przygotowaniu.

Rolada z łososiem i szpinakiem przepis

Alternatywa

Jeśli mamy mniej czasu lub domownicy nie przepadają za szpinakiem, można skorzystać z gotowych placków tortilli. Tak samo smarujemy je ulubionym serkiem i dodajemy wędzonego łososia. Całość należy zwinąć w rulon i pokroić na kawałki. Tak przygotowana rolada z łososiem tortilla jest szybszą alternatywą to powyższego przepisu.

Kiedy warto przygotować roladę szpinakową?

Ten prosty przepis na roladę z łososiem i szpinakiem sprawdzi się na wiele okazji. I co najważniejsze, jest pyszny! Rolada z łososiem i szpinakiem na święta będzie dobrą alternatywą dla osób, które nie przepadają za rybą a chcą zachować trochę tradycji. Cała rolada z łososiem i szpinakiem ma około 900 kcal, nasyci gości na długo.

Życzymy smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *