Jak zrobić domowe lody?

Zastanawiałeś się kiedyś jak zrobić domowe lody? Jeśli tak to bardzo dobrze trafiłeś. Chcielibyśmy przybliżyć wam nieco tematykę własnoręcznie robionych lodów w domowych warunkach. Jak się okaże, nie jest to takie trudne, jakby mogło się wydawać. Wystarczy nieco wolnego czasu, trochę chęci i domowe zacisze, gdzie przystąpimy do ich przygotowania.
Jak zrobić domowe lody? – przygotowanie
Przed rozpoczęciem robienia lodów bardzo ważne jest podjęcie decyzji, jaki typ lodów nas interesuje. Przede wszystkim chodzi tutaj o smak oraz rodzaj podania, możemy bowiem przygotować lody zarówno na patyku jak i w pucharku. Jeżeli mamy już wszystko postanowione to warto wybrać odpowiedni przepis, na którym będziemy bazować.
Rodzaje lodów domowych – wybierz swój smak
Wchodząc do klasycznej lodziarni, możemy spotkać się z przeróżnymi rodzajami lodów. Wyróżnić możemy trzy główne rodzaju smaków, bez których żadna lodziarnia nie miałaby racji bytu,
Lody owocowe — orzeźwiające lody smakowe, do których przygotowania możemy użyć niemalże wszystkich znanych nam owoców.
Lody śmietankowe — klasyczny smak, którego chyba nie trzeba nikomu przedstawiać
Lody czekoladowe — coś dla miłośników zmrożonej czekolady
Domowe lody najprostszy przepis
Jak zrobić domowe lody z mleka — przygotuj składniki
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 100 g cukru
Przygotowanie domowych lodów śmietankowych
- Jajka należy sparzyć wrzątkiem i oddzielić białka od żółtek.
- Cukier waniliowy wymieszać ze zwykłym cukrem.
- Do pierwszej miseczki ubjamy białko, dodając jednocześnie połowę naszej mieszanki cukrów.
- Do drugiej miseczki ubijamy śmietankę (na sztywno).
- Do trzeciej miseczki ucieramy żółta z pozostałym cukrem oraz łyżką wody. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji
- Połączyć ze sobą zawartość wszystkich misek i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę należy przełożyć do pojemnika i zamknąć do w zamrażalce na całą noc.
- Na drugi dzień nasze lody są gotowe do jedzenia.
Jak zrobić domowe lody na patyku
Do produkcji własnych lodów na patyku niezbędne będzie przygotowanie sobie odpowiednich foremek oraz wspominanych patyczków. Jeżeli macie problem ze znalezieniem foremki, pomocne mogą okazać się nawet puste pojemniki po małych jogurcikach. Tak naprawdę, to czego użyjecie — pozostawiamy Waszej wyobraźni. Zapoznaj się z prostym przepisem, który powie Ci jak przygotować lody na patyku w domowym zaciszu.
Lista składników na lody na patyku
- 40 ml serka waniliowego np. Danio
- 50 ml śmietanki kremówki (36%)
- 25 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Lody na patyku — przygotowanie
Przygotujmy wysokie naczynie, do którego wlejemy nasz serek oraz śmietankę. Musimy dodać również dwa rodzaje cukrów. Użyjmy teraz miksera, aby wymieszać wszystko na tyle dobrze, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Po tym czasie możemy przelać masę do przygotowanych przez nas foremek. Ostatnim krokiem jest delikatne wbicie patyczków w środek masy i wystawienie do zamrażalnika na kilka godzin.
Szybki przepis na domowe lody
Przedstawiamy Państwu jeden z najprostszych i najszybszych przepisów na lody domowej roboty. Będą to klasyczne lody śmietankowe. Składniki, jakie będą nam potrzebne, są bardzo proste w zdobyciu. Tak naprawdę największe wyzwanie to odrobina własnego wysiłku, jaki należy poświecić nad ich przygotowaniem.
Lista składników na super szybkie lody domowej roboty
- 500 ml mleka
- 8 żółtek
- 150-200 g cukru
- 250 ml śmietanki 36%
Przygotowanie szybkich domowych lodów
- Pierwszym krokiem jest utarcie żółtka z cukrem.
- Zagotowane mleko wlewamy stopniowo do naczynia z żółtkami, które wstawione jest do garnka z wrzątkiem.
- W trakcie tego procesu należy cały czas mieszać zawartość naczynia za pomocą trzepaczki. Gdy nasza masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i mieszamy jeszcze przez jakiś czas aż do wystygnięcia.
- Ubijamy naszą śmietankę i łączymy ją z wcześniej przygotowaną masą mleczno-jajeczną.
- Całość przekładamy do maszynki do kręcenia lodów i wkładamy do zamrażalki.
- Jeśli nie posiadacie maszynki do kręcenia lodów, wystarczy co godzinę otwierać zamrażalkę i przemieszać masę znajdującą się w pojemniku. Po kilku godzinach nasza masa nadaje się do jedzenia.
Szybki przepis na domowe lody z mleka skondensowanego
Chcielibyśmy Wam zaprezentować prosty przepis na lody bazujące na mleku skondensowanym. Tego typu lody najlepiej wychodzą na patyku, ponieważ po zamrożeniu bardzo mocno twardnieją. Lody te są bardzo proste w przygotowaniu i ogólnie proces ich przygotowania jest bardzo krótki. Jedna porcja powinna starczyć na około 6 lodów na patyku.
Lista składników na lody z mleka skondensowanego
- 1 szklanka mleka
- połowa puszki skondensowanego słodzonego mleka
- około 250 g owoców (zmiksowanych)
Przygotowanie lodów z mleka skondensowanego
W celu przygotowania lodów zmieszaj ze sobą obydwa mleka w dużej misce. Dodaj do tego zmiksowane owoce (250g) i wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną masę przelej do foremek od lodów bądź jakiegoś innego pojemnika. Tak przygotowane lody nadawać się będą do jedzenia po kilku godzinach w zamkniętej zamrażarce
Życzymy smacznych i udanych lodów! 🙂
Dodaj komentarz