Przepisy na zdrowe lody domowe

Zbliżające się wielkimi krokami lato przybliża nas do ciepłych dni, wakacyjnego odpoczynku oraz wyjątkowych smakołyków i przekąsek, na które najczęściej pozwalamy sobie właśnie podczas tej pory roku. Jednym z takich rarytasów są doskonale komponujące się z upalnym otoczeniem, będące słodką ochłodą dnia lody. Możemy oczywiście kupić kilka gotowych sztuk na patyku czy w pudełku, ale zdecydowanie warto choć raz spróbować przygotować je samodzielnie. 

Domowe lody – dlaczego warto? 

Dlaczego warto samodzielnie wykonać domowe lody? Przede wszystkim możemy w ten sposób całkowicie kontrolować skład wykonanego deseru, a co za tym idzie mieć pewność, że nie znajdą się w nim żadne sztuczne ulepszacze smaku, konserwanty czy ukryte alergeny. Ponadto jest to wyjątkowy sposób na kreatywne spędzenie czasu z najmłodszymi – wspólne tworzenie różnych smaków lodów, ich dekorowanie oraz – oczywiście – jedzenie to doskonały plan na upalne popołudnie! Wykonanie domowych lodów to ponadto naprawdę nieskomplikowany proces – wystarczy jedynie kilka pomysłów, niezbędne składniki i lodówko-zamrażarka! 

Domowe lody truskawkowe 

Lody truskawkowe to jeden z najpopularniejszych smaków, który cieszy się sporą popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Deser wykonać można z klasycznym cukrem lub w zdrowszej wersji, ze stewią. Do przygotowania domowych lodów truskawkowych będziemy potrzebować: 

  • 2–2 i ½ szklanki truskawek, 
  • ½ szklanki wody lub mleka, 
  • ¼ szklanki stewii lub cukru brązowego.  

Ponadto potrzebne będą specjalne foremki do lodów i patyczki lub jedna, duża forma czy pojemnik. Przygotowanie lodów jest niezwykle proste. Wystarczy jedynie dokładnie zmiksować umyte owoce, a następnie – po uzyskaniu gładkiej masy – dolać wodę lub mleko i stewię bądź cukier. Całość raz jeszcze mieszamy i przekładamy do pojemniczków. Lody należy pozostawić w zamrażarce na co najmniej dwie godziny.  

Domowe lody arbuzowe 

Ciekawym pomysłem na deser dla miłośników nietypowych smaków są lody arbuzowe. Do ich przygotowania potrzebne będą: 

  • pół litra mleka (krowiego, kokosowego lub sojowego), 
  • ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy, 
  • trzy łyżki cukru pudru lub stewii,
  • półtorej szklanki pokrojonego w kostkę arbuza. 

Oczywiście niezbędne będą także specjalne foremki oraz patyczki. W przygotowaniu lodów pomocna będzie nowoczesna lodówko-zamrażarka – do zabudowy lub wolnostojąca. Aby przygotować arbuzowe lody, należy dokładnie zmiksować wszystkie składniki, a następnie przełożyć gotową masę do pojemniczków. Całość należy wstawić do zamrażarki na co najmniej trzy godziny.  

Domowe lody to doskonała, zdrowa alternatywa dla sklepowych deserów, świetna zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, takie jak chociażby urodziny najmłodszych. Wystarczy jedynie pomysł, dawka świeżych owoców i kilka rąk chętnych do pracy. Decydując się na domowe lody, wybieramy większą świadomość, zdrowie i wspólną zabawę w kuchni.  

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *