Pierekaczewnik – tradycyjne danie tatarskie

Pierekaczewnik

Złota, krucha skórka kryjąca w sobie liczne cienkie warstwy ciasta przełożone słodkim lub mięsnym nadzieniem. Okrągłe, przypominające ślimaka danie to nic innego jak pierekaczewnik. Jaka jest jego historia i jak go przygotować?

Pierekaczewnik – co to takiego?

Pierekaczewnik to tradycyjne danie tatarskie, którego nazwa nawiązuje do słowa „pierekatyway” czyli rozwałkowywać po rosyjsku. Wytwarza się je w siedzibach Lipków – polskich Tatarów. Potrawy tatarskie są zazwyczaj pracochłonne, nie inaczej jest również w tym przypadku, dlatego pierekaczewnik zajmuje miejsce na stole podczas specjalnych okazji (na przykład świąt Bajramy). Do dziś danie to cieszy się dużą popularnością na Podlasiu i to właśnie w tamtejszych knajpach można spróbować najczęściej jego niesamowitego smaku.

Pierekaczewnik – jak zrobić to tradycyjne tatarskie danie?

Dania tatarskie zazwyczaj rzadko goszczą na stołach Polaków. Pierekaczewnik został jednak w 2005 roku wpisany na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa podlaskiego. Jego niesamowity wygląd oraz różnorodność farszu zachęcają do skosztowania. Jak wygląda jego przygotowanie?

Składniki potrzebne do wykonania ciasta:

  • 1 kg mąki tortowej (musi być przesiana),
  • 5 żółtek,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka oleju,
  • 0,5 l wody.

Jak można zauważyć, patrząc na listę składników, pierekaczewnik przyrządza się z ciasta makaronowego. Postępowanie krok po kroku:
  • Poszczególne składniki trzeba zmieszać ze sobą, a następnie ręcznie wyrabiać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • Wyrobione ciasto wałkujemy na 4 do 6 równych, bardzo cienkich części (około milimetra grubości). Należy zadbać o to, by każdy płat był równomiernie rozwałkowany, pozbawiony pęknięć i dziur.
  • Tak przygotowane płaty smarujemy warstwą masła lub tłuszczu gęsiego i układamy jeden na drugim.
  • Na ostatni płat nakładamy wybrany farsz.
Sprawdź również inne nasze artykuły:  Jak gotować mrożone pierogi: odkryj tajniki idealnego przygotowania domowych i surowych mrożonych pierogów!

Na słodko czy na słono? – farsz do pierekaczewnika

Farsz to w zasadzie najważniejsza część całego dania. To on nadaje główny smak temu tatarskiemu pierogowi. Inaczej niż w przypadku ciasta, którego przepis pozostaje niezmienny, farsz można wykonywać z zupełnie różnych składników. Miłośnicy mięsa mogą skosztować pierekaczewnika z baraniną, wołowiną czy gęsiną. Nie zawiodą się również fani słodkich dań. Owocowy bądź twarogowy pieróg zachwyci smakiem i aromatem!

 

Pierekaczewnik – przepis na farsz mięsny

  • około 1 kg mięsa (dowolne, jednak nie powinno się mieszać dwóch różnych rodzajów),
  • cebula,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu.

Mięso należy pokroić na drobne kawałki, cebulę posiekać. Składniki zmieszać ze sobą i doprawić solą i pieprzem.

Pierekaczewnik na słodko – masa serowa

Do wykonania dania z serowym farszem potrzebne będą:

  • 1 kg sera białego,
  • cukier do smaku,
  • rodzynki (opcjonalnie).

Ser wymieszać z rodzynkami oraz cukrem. Ilość cukru zależy od indywidualnych preferencji smakowych.

Pierekaczewnik na słodko – masa owocowa

Doskonałą opcją jest również wykorzystanie owoców do zrobienia farszu. Idealnie sprawdzą się jabłka bądź śliwki (około 1,5 kg). Opcjonalnie można dodać do nich cukier oraz rodzynki do smaku. Owoce należy pokroić w kostkę i dosłodzić w razie potrzeby. Należy jednak pamiętać, że podobnie jak w przypadku mięsa nie można mieszać dwóch różnych owoców ze sobą.

Wypiek oraz sposób podania pierekaczewnika

Przygotowanie ciasta oraz farszu to tylko połowa sukcesu. Sukces pierekaczewnika tkwi także w jego wyglądzie, który przypomina muszlę ślimaka. Posmarowane farszem ciasto należy więc zwinąć w rulon, tak by zmieściło się w okrągłym, wysmarowanym masłem naczyniu. Wierzch ciasta również smaruje się masłem, dzięki czemu po upieczeniu ma ono złocistą skorupkę na górze. Danie powinno się piec w temperaturze około 190 stopni nie mniej niż godzinę. Należy jednak kontrolować je od czasu do czasu. Pierekaczewnik nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej jednak smakuje jeszcze lekko ciepłe. Mięsny farsz doskonale komponuje się z warzywną sałatką i różnego rodzaju sosami. Danie w wersji na słodko można z powodzeniem podawać w towarzystwie bitej śmietany czy lodów.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Ile masy cukrowej potrzeba na tort 30 cm? Odkryj tajniki dekorowania tortów!

Pierekaczewnik to podlaski przysmak zachwycający smakiem i aromatem. Mamy nadzieję, że z naszym przepisem uda Ci się przygotować pierekaczewnik w werski zarówno słodkiej jak i wyrywanej, życzymy powodzenia i smacznego!

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.