Przecierana zupa z jarzyn – pyszne i aromatyczne danie dla całej rodziny

Przecierana zupa z jarzyn

Przecierana zupa z jarzyn – poznaj przepis i właściwości! Wszelkiego rodzaju zupy doskonale nadają się nie tylko na pierwsze danie obiadowe, ale również na odrębny posiłek. Spora ilość warzyw oraz dodatek mięsa sprawiają bowiem, że są one bardzo sycące. Oprócz tradycyjnych zup pełnych pokrojonych warzyw dużą popularnością cieszą się również zupy przecierane. Idealnym uzupełnieniem takiej wersji potrawy są pyszne, chrupiące grzanki. Z jakich warzyw przyrządzić przecieraną zupę z jarzyn? 

Przecierana zupa z jarzyn – danie znane od dawna

Przecierana zupa z jarzyn to potrawa, która posiada swoją historię. Przygotowywana jest bowiem w polskich domach regularnie już od wielu lat, a spora liczba osób uważa ją za nieodłączny element dzieciństwa. Sam pierwszy człon w nazwie ma tutaj niebagatelne znaczenie i związany jest bezpośrednio ze sposobem jej przyrządzania. Dawniej, gdy nie było jeszcze blenderów, konieczne było przecieranie każdego warzywa przez sito. Zrobienie zupy zajmowało więc sporo czasu. Obecnie jest to o wiele prostsze, ponieważ wszystkie składniki łatwo po prostu zmiksować. Gęsta konsystencja, cudowny smak i aromat pozostają jednak niezmienne, stąd też zupa wciąż cieszy się sporą popularnością.

Przecierana zupa z jarzyn – jakie warzywa sprawdzą się najlepiej?

W tradycyjnej wersji przecieranej zupy jarzynowej z pewnością wyczujemy smak warzyw, które na co dzień służą nam do przygotowywania rosołu. Jednak to nie jedyne składniki potrzebne do jej przyrządzenia. Bardzo istotna jest również fasolka szparagowa. Opcjonalnie można użyć również zielonego groszku. Gładka konsystencja zupy sprawia, że jest ona niezwykle lubiana przez dzieci. Stanowi również doskonały sposób na przemycenie sporej liczby warzyw pociechom, które na co dzień uchodzą za niejadki. Jaka jeszcze może być przecierana zupa dla dzieci? Oprócz tradycyjnej wersji z fasolką możemy przyrządzić również zupę ze sporą ilością kalafiora i brokułu, a także chociażby pomidorową.

Przecierana zupa z jarzyn – przepis

Tradycyjna zupa przecierana jarzynowa dla dzieci i dorosłych przygotowywana była najczęściej na żeberkach. Można ją jednak przyrządzić również na chudym mięsie z kurczaka czy indyka lub wykorzystując same warzywa. Wegetariańska wersja jest również bardzo smaczna. Ważne, by gotując użyć aromatycznych przypraw.

Przecierana zupa z jarzyn z grzankami – składniki potrzebne do jej przyrządzenia:
  • 200 gram żeberek lub pałek z kurczaka,
  • 200 gram skrzydełek z indyka lub kurczaka,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1/3 pora,
  • 1/2 selera średniej wielkości,
  • 200 gram zielonej fasolki szparagowej,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki mąki,
  • przyprawy: liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, łyżka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, 2 kulki pieprzu czarnego,
  • posiekany koperek lub szczypiorek,
  • 4 kromki chleba pokrojone w kostkę.
Przecierana zupa z jarzyn z grzankami – wykonanie krok po kroku:
  1. Mięso dokładnie oczyścić i umieścić w garnku z zimną wodą.
  2. Obrać marchewkę, seler, pietruszkę oraz ziemniaki i dodać do mięsa.
  3. Fasolkę szparagową umyć i również dodać do garnka.
  4. Zawartość garnka przyprawić podanymi przyprawami i gotować około godziny.
  5. Po tym czasie wyjąć warzywa (poza fasolą) i odstawić do ostygnięcia.
  6. Ostygnięte warzywa pokroić na małe kawałki i zblendować razem ze śmietaną.
  7. Gotowy krem dodać do wywaru i dokładnie zamieszać.
  8. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wywaru i dodać do zupy, aby była gęstsza.
  9. Pokrojony chleb smażyć kilka minut na suchej patelni.
  10. Na talerze nalać zupę, dodać grzanki oraz posiekany szczypior bądź koperek.

Tak przygotowana przecierana zupa z jarzyn jest niezwykle pyszna i aromatyczna. Obecność chrupiących grzanek sprawia, że dodatkowo jest również bardzo sycąca. Doskonale nadaje się więc jako główny posiłek dla każdego członka rodziny.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *