Jak zrobić najlepsze ciasto na pizzę? Poznaj przepis!

najlepsze ciasto na pizzę

Zastanawiasz się jakie jest najlepsze ciasto na pizzę? Odpowiadamy! Dobra pizza nie będzie istniała bez dobrego ciasta. Czasem nachodzi nas chęć przygotowania tego włoskiego dania samemu w domu. I choć to ser i dodatki są zwieńczeniem smaku jaki osiągniemy, należy pamiętać, że najważniejszym elementem dobrej pizzy jest ciasto. Jakie powinno być ciasto na pizzę? Jak je zrobić? Jakie składniki będą potrzebne, by samemu zrobić najlepsze ciasto na pizzę? O tym dowiesz się poniżej.

Najlepsze ciasto na pizzę

Prawdziwa włoska pizza zbudowana jest na solidnej podstawie, jaką jest cienkie, elastyczne i miękkie ciasto. To właśnie ono stanowi bazę do dalszych smakowych wariacji. I choć grube ciasto ma swoich zwolenników, to warto zwrócić uwagę na to, że prawdziwi Włosi pizzę jedzą wyłącznie na cienkim cieście.

Jak zrobić miękkie ciasto na pizzę?

Aby zrobić miękkie ciasto na pizzę należy sięgnąć do przepisu, który pochodzi od samego źródła najlepszej pizzy na świecie. Choć ciasto zawiera niewiele składników, to właśnie odpowiednie ich proporcje są w stanie pomóc nam odtworzyć idealne ciasto i sprawić, by jego smak podbił podniebienia niejednego smakosza.

Dzięki zasłudze drożdży i odpowiednio długiemu i solidnemu wyrabianiu zrobimy miękkie ciasto na pizzę. Im drożdży użyjemy więcej, tym ciasto będzie bardziej puszyste. Należy pamiętać też o użyciu dobrej jakościowo mąki o typie 00 – mąka taka jest przeznaczona specjalnie do wyrobu pizzy. Jest bardzo drobno zmielona, dzięki czemu podczas garowania pod wpływem działania drożdży w cieście tworzą się elastyczne, glutenowe włókna. Odpowiedni czas garowania pozwoli ciastu wyrosnąć na tyle, by było odpowiednio miękkie.

 pyszne ciasto na pizze

Jak zrobić prawdziwe ciasto na pizzę?

Włosi są mistrzami w przygotowywaniu pizzy. Aby ciasto wyszło idealne, należy przede wszystkim zadbać o dobrej jakości produkty spożywcze. Na listę zakupową należy wpisać produkty takie jak:

  •  mąka pszenna do pizzy, typ 00
  •  drożdże (w proszku lub świeże)
  •  cukier
  •  sól
  •  oliwa z oliwek.

Do zrobienia prawdziwego ciasta na pizzę będzie potrzebna także ciepła woda.

Przepis na domowe ciasto na pizzę

Składniki:

  • 25g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie drożdży w proszku)
  • 150 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki drobnego cukru
  • 250g mąki pszennej 00
  •  szczypta soli

Sposób przygotowania najlepszego ciasta na domową pizzę:

  1. Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn (drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać odrobinę mąki i cukier, odstawić na kwadrans).
  2. Mąkę należy przesiać przez drobne sitko, wymieszać z solą, dodać przygotowany rozczyn.
  3. Wyrabiać ciasto do miękkości, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  4. Ciasto przełożyć do miski, przykryć wilgotną ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić w dłoniach i uformować w odpowiedni kształt.

ciasto na pizze przepis
Jak zrobić ciasto na pizzę żeby nie było twarde?

Chrupiące ciasto na pizzę, elastyczne, idealne

Zarówno sposób przygotowywania i użyte składniki przekładają się na jakość uzyskanego ciasta. Aby ciasto nie było twarde, należy szczególną uwagę zwrócić na temperaturę w jakiej będziemy piec pizzę i dostosować do tej temperatury czas pieczenia. Zarówno zbyt wysoka temperatura jak i zbyt długi czas pieczenia negatywnie wpływają na twardość ciasta. Optymalny czas pieczenia pizzy to 10/15 minut (na cienkim cieście) a temperatura pieczenia w domowym piekarniku powinna oscylować w granicy 220 stopni Celsjusza. Aby osiągnąć chrupiące ciasto na pizzę, należy pamiętać o odpowiednim uformowaniu jej brzegów.

Jak zrobić elastyczne ciasto na pizzę?

Aby zrobić elastyczne ciasto na pizzę należy bardzo uważnie pilnować ilości używanych składników. Zbyt duża ilość użytej mąki w stosunku do innych składników (szczególnie wody), może spowodować, że ciasto będzie twarde i mało elastyczne. Najlepsze ciasto na pizzę powinno być wilgotne podczas wyrabiania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *