Najlepsza zupa cebulowa – pyszna potrawa wspierająca odporność

najlepsza zupa cebulowa

Zastanawiasz się jaka jest najlepsza zupa cebulowa? Zupy z dużą ilością dodatków to pomysł na pyszny, sycący i przede wszystkim szybki obiad. Pomidorowa, ogórkowa czy rosół pojawiają się na naszych talerzach niezwykle często. Czasem jednak warto nieco odejść od standardowych przepisów i spróbować posiłków, które mimo początkowych obaw wprawiają w zachwyt tuż po spróbowaniu. Doskonały przykład stanowi zupa na bazie cebuli. Ta aromatyczna potrawa idealnie rozgrzewa w chłodne jesienne i zimowe dni. Jak wygląda prosty przepis na zupę cebulową?

Zupa cebulowa – moc smaku i aromatu

Cebula to warzywo, które chętnie dodawane jest jako przyprawa do wszelkiego rodzaju potraw. Jednak jej większe ilości powodują często obawy zarówno przed smakiem, jak i zapachem potrawy. Strach ten można zniwelować, próbując zupy cebulowej. Ta specjalność francuskiej kuchni udowadnia bowiem, że połączenie cebuli, warzywno-mięsnego wywaru oraz przypraw może naprawdę wybornie smakować. Jak zrobić dobrą zupę cebulową?

Francuska zupa cebulowa – potrawa, która podbija podniebienia

Najlepsza zupa cebulowa opiera się oczywiście na tym ostrym w smaku warzywie, jednak aby zawartość talerza zachwyciła, nie można zapomnieć również o innych składnikach. Co się dodaje do zupy cebulowej?

Najlepszy przepis na zupę cebulową – potrzebne składniki:

  • 6 dużych cebul,
  • 80 gram masła,
  • 200 mililitrów wina wytrawnego,
  • 600 mililitrów wołowego bulionu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • przyprawy: łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego, łyżeczka tymianku, liść laurowy, pół łyżeczki cukru.
Sprawdź również inne nasze artykuły:  Jak mrozić ciasto na pizzę? Poradnik krok po kroku z odpowiedziami na najczęstsze pytania

Najlepszy przepis na zupę cebulową – wykonanie krok po kroku:

  1. W garnku umieścić masło i poczekać aż się rozpuści.
  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka i dodać na rozgrzane masło.
  3. Cebulę smażyć na maśle około 20 minut. W trakcie nie zapominać o mieszaniu by warzywo nie przywarło do dna.
  4. Gdy cebula się zeszkli doprawić ją cukrem, solą oraz liściem laurowym.
  5. Doprawione warzywo smażyć kolejne 20, 25 minut, aż puści wodę i znacznie zmniejszy objętość.
  6. Po tym czasie dodać pozostałe przyprawy oraz pięć ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę.
  7. Dokładnie wymieszać zawartość garnka, a następnie zalać wytrawnym winem.
  8. Zawartość garnka mieszać kilka minut, aż do odparowania wina.
  9. Do garnka dodać bulion wołowy i gotować na bardzo małym ogniu przez około pół godziny.

Najlepsza zupa cebulowa – z czym podawać?

Tak przygotowana zupa gotowa jest do podania. Francuska zupa cebulowa pysznie smakuje jednak zapiekana z grzankami oraz serem żółtym. Ich wykonanie oraz samo zapiekanie to naprawdę nic trudnego.

Składniki potrzebne do wykonania grzanek:
  • bagietka pszenna,
  • oliwa z oliwek (2, 3 łyżki),
  • 150 gram parmezanu lub sera Gruyere,
  • 2 ząbki czosnku
Wykonanie krok po kroku:
  1. Bagietkę pokroić w poprzek na cienkie kromki.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę i zmieszać z oliwą.
  3. Każdą kromkę posmarować oliwą czosnkową i podpiec z obu stron na patelni.
  4. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Zupę przełożyć do żaroodpornego naczynia, grzanki zanurzyć lekko w zupie a całość posypać serem.
  6. Naczynie wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika (około 200 stopni).

Jak zrobić zupę cebulową z ziemniakami?

Zupa cebulowa w tradycyjnej odmianie smakuje wybornie, jednak są osoby, które wolą ją w wersji z ziemniakami. Zrobienie zupy na bazie cebuli z dodatkiem ziemniaków nie jest trudne. Na listę składników wystarczy bowiem dodać 2 lub 3 ziemniaki. Warzywa należy obrać, pokroić w kostkę oraz podsmażyć w garnku na odrobinie oleju, a następnie zalać bulionem. Z cebulką postępujemy podobnie jak przy francuskiej wersji zupy, jednak po odparowaniu wina nie zalewamy jej bulionem, lecz dodajemy do gotujących się ziemniaków.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  10 pomysłów na smakowite dania: Co zrobić z hummusem? Odkryj nowe przepisy!

Zupa cebulowa – właściwości

Najlepsza zupa cebulowa zapewnia niesamowite doznania smakowe i zapachowe, jednak to nie jedyna jej wartość. Oprócz tego posiada ona bowiem niezwykle silne właściwości rozgrzewające. Regularne jedzenie potrawy (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym) pomaga wzmocnić odporność, a w przypadku infekcji umożliwia szybki powrót do zdrowia. Cebula zawiera mnóstwo witamin i minerałów (żelazo, potas, magnez, wapń, witamina A, C, E, kwas foliowy), które sprawiają, że warzywo to jest niejako naturalnym środkiem przeciwzapalnym, który reguluje ciśnienie krwi i oczyszcza drogi oddechowe. Wszystko to sprawia, że najlepsza zupa cebulowa to zdecydowanie posiłek, który warto włączyć do swojej codziennej diety.

Poznaj również nasz przepis na pyszną zupę chrzanówkę.

Życzymy smacznego! 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *