Placek pasterski – co to za danie?

placek pasterski

Placek pasterski to jedna z najbardziej popularnych dań kuchni irlandzkiej, które wyróżnia się delikatnym smakiem oraz dużą możliwością tworzenia własnych kombinacji kulinarnych. Jest to danie, które wymaga znacznych nakładów pracy oraz dużej ilości składników, co jednak wynagradza wykwintność i niepowtarzany aromat potrawy. Jak zrobić placek pasterski? 

Placek pasterski, przepis jakich mało

Jest to potrawa, która zachwyca wyglądem, smakiem oraz różnorodnością, a dodatkowo jest bardzo sycąca. Świetnie nadaje się on jako danie na obiad, przystawkę, a także na kolację. Można przyrządzać je na wiele sposobów, dlatego każdy może wybrać do niej dodatkowe, ulubione składniki.

Co przygotować do tradycyjnej wersji?

  • pół kilograma mięsa mielonego wołowego
  • pięć do ośmiu większych ziemniaków
  • cztery łyżeczki masła
  • pół szklanki kukurydzy konserwowej
  • dwie małe cebule
  • jedna starta marchewka
  • 3/4 szklanki groszku konserwowego
  • pół szklanki mleka
  • szklanka bulionu
  • cztery ząbki czosnku
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sos worcestershire około dwóch łyżeczek
  • łyżka stołowa mąki pszennej
  • pół łyżeczki tymianku
  • szczypta rozmarynu
  • świeżo mielony pieprz czarny – około szczypty
  • dwie łyżki oleju
  • bazylia – świeża lub suszona
  • sól – ćwierć łyżeczki
  • opcjonalnie papryka świeża

Sposób przyrządzenia:

  1. W pierwszym etapie należy obrać ziemniaki i ugotować je na miękko.
  2. Następnie dodajemy do nich przyprawy, sól oraz masło i ugniatamy tłuczkiem na gładkie puree.
  3. W osobnym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju.
  4. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy drobno. Wszystko wrzucamy razem i smażymy na średnim ogniu.
  5. Odsączamy nadmiar tłuszczu z garnka, tak aby mięso było całkiem suche.
  6. Do potrawy dodajemy groszek i kukurydzę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, również dodajemy do garnka.
  7. Bulion wołowy podgrzewamy i dodajemy do niego mąkę.
  8. Następnie dokładnie łączymy mieszaninę z przyprawami, solą oraz koncentratem. Wlewamy ją do mięsa i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż całość zgęstnieje.
  9. W przypadku wersji papryką, kroimy i dodajemy ją na koniec.
  10. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
  11. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy do niego masę mięsną, na górze pokrywamy ją puree ziemniaczanym.
  12. Przykrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika na około pół godziny do czterdziestu minut.

Najlepiej podawać na ciepło. Danie można ozdobić świeżą bazylią.

Placek pasterski, jak inaczej się nazywa?

Rodzima nazwa placka pasterskiego to shepherds pie i wymodzi się ona z języka islandzkiego, skąd pochodzi placek pasterski.

Wegetariański placek pasterski, przepis inaczej

Warto wiedzieć, że placek pasterski można przygotować również w wersji wegetariańskiej. W tym celu należy zamienić mięsne składniki na dodatki roślinne. Do przyrządzenia potrawy w wersji wege można użyć tofu, gotowanej lub konserwowej fasoli. Bardzo smaczne jest także połączenie puree ziemniaczanego z pieczarkami lub boczniakami. Warto również uzupełnić danie o ciekawe dodatki warzywne takie jak suszone pomidory, cukinia czy bakłażan. Placek pasterski wegetariański jest równie smaczny co jego mięsny odpowiednik, jest jednak lepiej przyswajalny i lżejszy dla żołądka.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *