Kuchnia z Podlasia – 4 przepisy na tradycyjne dania

kuchnia podlaska

Co jedzą na Podlasiu?

Kuchnia z Podlasia łączy różne tradycje kulinarne, a kuchnia ta stoi przede wszystkim ziemniakiem. Bliny, kartacze, kiszki ziemniaczane, to wyjątkowe dania, w których zakochać można się od pierwszego spróbowania. Dużą wagę przykłada się również do produktów regionalnych, bo kto z nas nie słyszał o wybitnym serze korycińskim czy sękaczu. Prawdą staje się stare przysłowie: „Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie.” Warto więc zasmakować w tym wyjątkowym regionie.

Podlasie – zielone płuca Polski

Podlasie, to malowniczy i magiczny region Polski, z ciekawymi zabytkami, pięknymi krajobrazami rzek, jezior i aż czterema parkami narodowymi. Położone w północno – wschodniej części kraju, nazywane jest regionem pogranicza. Mozaika różnorodności objawia się w przenikaniu kultur, religii, języków i kuchni.

Kuchnia kresowa z Podlasia przepisy

Kartacze, zwane inaczej cepelinami, to pyzy z gotowanych i surowych ziemniaków, nadziewane mięsem.

Poznaj również inne potrawy które są związane z kuchnią podlasia 🙂

kartacze kuchnia podlaska

Kuchnia z Podlasia – przepis na kartacze

Składniki:

  • 3 kilogramy ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kilogram łopatki wieprzowej
  • 0,5 kilograma piersi z indyka
  • 200 gramów boczku
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

  1. 1 kilogram ziemniaków obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przestudzone przecisnąć przez praskę
  2. 2 kilogramy ziemniaków zetrzeć na tarce i dokładnie odcisnąć, najlepiej przez gazę. Wodę z ziemniaków zostawić w miseczce, aby aby na jej dnie osadziła się skrobia.
  3. Mięso wieprzowe i drobiowe zmielić w maszynce, razem z cebulą i czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Zagnieść masę z ugotowanych i startych ziemniaków, wbić do niej jajko, wlać skrobię i delikatnie posolić. Wyrabiać aż do uzyskania gładkiego ciasta.
  5. Odrywać małe porcje masy ziemniaczanej, rozpłaszczyć je na dłoni, nałożyć łyżkę nadzienia mięsnego i formować kule.
  6. Kartacze wrzucać na gotującą się, posoloną wodę, na około 30 minut. Mają gotować się na małym ogniu.
  7. Podawać z podsmażoną cebulką i skwarkami z boczku.

Kuchnia z Podlasia – przepis na bliny

Składniki:

  • 1,5 kilograma ziemniaków
  • 500 gramów mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • świeże zioła: natka pietruszki, koperek
  • przyprawy: sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • mały kubek śmietany 12%

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki zetrzeć na tarce i dokładnie odcisnąć z nich wodę.
  2. Do ziemniaków wbić jajko i doprawić solą oraz pieprzem.
  3. Cebulę pokroić w kostkę, a zioła posiekać i dodać wszystko do mięsa. Przyprawić do smaku.
  4. Na rozgrzany olej nałożyć łyżkę masy ziemniaczanej, a kiedy trochę się przysmaży, położyć na nią farsz mięsny i przykryć drugą porcją ziemniaków.
  5. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
  6. Bliny najlepiej smakują gorące, z kleksem śmietany na wierzchu.

Kuchnia z Podlasia przepis na kiszkę

Składniki:

  • 3-4 metry wieprzowych jelit
  • 3 kilogramy ziemniaków
  • 4 jajka
  • 2 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 gramów boczku wędzonego
  • 200 gramów słoniny
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Jelita wieprzowe namoczyć w wodzie, na minimum 2 godziny.
  2. Słoninę pokroić w kotkę i wrzucić na zimną patelnie, aby powstały chrupiące skwarki.
  3. Na tłuszczu po skwarkach usmażyć pokrojoną w kostkę cebule i boczek.
  4. Ziemniaki zetrzeć i odcisnąć.
  5. Do ziemniaków dodać skwarki, boczek, cebulę, przeciśnięty czosnek, wbić jajka i doprawić przyprawami.
  6. Jelita pociąć na 30-centymetrowe kawałki i zawiązać każdy z nich na jednym końcu.
  7. Napełniać je masą przy użyciu lejka, ale tylko do 1/3 długości i zawiązać drugi koniec kiszki.
  8. Naczynie do pieczenia wysmarować olejem, ułożyć kiszki ziemniaczane jedna obok drugiej i ponakłuwać każdą widelcem, aby nie popękały w trakcie pieczenia.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, aż staną się ładnie rumiane (około godzinę).

 kibiny - kuchnia podlaska

Kuchnia z Podlasia przepis na kibiny

Kibiny, to krucho – drożdżowe pierogi, nadziewane mięsem i kapustą, pieczone w piekarniku. Bardzo smaczne i sycące.

Składniki:

CIASTO:

  • 30 gramów świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pół szklanki mleka
  • pół kilograma mąki
  • kostka masła
  • 3 jajka
  • 150 gramów śmietany 18%

FARSZ:

  • pół kilograma łopatki wieprzowej
  • 300 gramów posiekanej białej kapusty
  • 2 cebule
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Mąkę z solą przesiać, zrobić dołek, dodać masło pokrojone na małe kawałki i lekko zagnieść.
  2. Drożdże i łyżeczkę cukru rozpuścić w ciepłym mleku.
  3. W osobnej misce roztrzepać jajka ze śmietaną i wlać masę do mąki z masłem.
  4. Dodać rozczyn drożdżowy i dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
  5. Mięso pokroić w kostkę, dodać kapustę, pokrojoną w kostkę cebulę i doprawić solą i pieprzem.
  6. Z ciasta formować małe bułeczki i każdą z nich rozwałkować.
  7. Nakładać mięso na środek i zalepiać identycznie jak pierogi. Sploty pieroga trzeba wykonać dokładnie, a na środku każdego kibina wykonać nacięcie, aby para miała ujście.
  8. Przed upieczeniem posmarować je żółtkiem.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 20 minut.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *