Kuchnia z Podlasia – 4 przepisy na tradycyjne dania

Co jedzą na Podlasiu?
Kuchnia z Podlasia łączy różne tradycje kulinarne, a kuchnia ta stoi przede wszystkim ziemniakiem. Bliny, kartacze, kiszki ziemniaczane, to wyjątkowe dania, w których zakochać można się od pierwszego spróbowania. Dużą wagę przykłada się również do produktów regionalnych, bo kto z nas nie słyszał o wybitnym serze korycińskim czy sękaczu. Prawdą staje się stare przysłowie: „Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie.” Warto więc zasmakować w tym wyjątkowym regionie.
Podlasie – zielone płuca Polski
Podlasie, to malowniczy i magiczny region Polski, z ciekawymi zabytkami, pięknymi krajobrazami rzek, jezior i aż czterema parkami narodowymi. Położone w północno – wschodniej części kraju, nazywane jest regionem pogranicza. Mozaika różnorodności objawia się w przenikaniu kultur, religii, języków i kuchni.
Kuchnia kresowa z Podlasia przepisy
Kartacze, zwane inaczej cepelinami, to pyzy z gotowanych i surowych ziemniaków, nadziewane mięsem.
Poznaj również inne potrawy które są związane z kuchnią podlasia 🙂
Kuchnia z Podlasia – przepis na kartacze
Składniki:
- 3 kilogramy ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 kilogram łopatki wieprzowej
- 0,5 kilograma piersi z indyka
- 200 gramów boczku
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
- 1 kilogram ziemniaków obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przestudzone przecisnąć przez praskę
- 2 kilogramy ziemniaków zetrzeć na tarce i dokładnie odcisnąć, najlepiej przez gazę. Wodę z ziemniaków zostawić w miseczce, aby aby na jej dnie osadziła się skrobia.
- Mięso wieprzowe i drobiowe zmielić w maszynce, razem z cebulą i czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
- Zagnieść masę z ugotowanych i startych ziemniaków, wbić do niej jajko, wlać skrobię i delikatnie posolić. Wyrabiać aż do uzyskania gładkiego ciasta.
- Odrywać małe porcje masy ziemniaczanej, rozpłaszczyć je na dłoni, nałożyć łyżkę nadzienia mięsnego i formować kule.
- Kartacze wrzucać na gotującą się, posoloną wodę, na około 30 minut. Mają gotować się na małym ogniu.
- Podawać z podsmażoną cebulką i skwarkami z boczku.
Kuchnia z Podlasia – przepis na bliny
Składniki:
- 1,5 kilograma ziemniaków
- 500 gramów mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 2 jajka
- świeże zioła: natka pietruszki, koperek
- przyprawy: sól, pieprz
- olej do smażenia
- mały kubek śmietany 12%
Przygotowanie:
- Ziemniaki zetrzeć na tarce i dokładnie odcisnąć z nich wodę.
- Do ziemniaków wbić jajko i doprawić solą oraz pieprzem.
- Cebulę pokroić w kostkę, a zioła posiekać i dodać wszystko do mięsa. Przyprawić do smaku.
- Na rozgrzany olej nałożyć łyżkę masy ziemniaczanej, a kiedy trochę się przysmaży, położyć na nią farsz mięsny i przykryć drugą porcją ziemniaków.
- Smażyć na złoty kolor z obu stron.
- Bliny najlepiej smakują gorące, z kleksem śmietany na wierzchu.
Kuchnia z Podlasia przepis na kiszkę
Składniki:
- 3-4 metry wieprzowych jelit
- 3 kilogramy ziemniaków
- 4 jajka
- 2 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 300 gramów boczku wędzonego
- 200 gramów słoniny
- przyprawy: majeranek, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Jelita wieprzowe namoczyć w wodzie, na minimum 2 godziny.
- Słoninę pokroić w kotkę i wrzucić na zimną patelnie, aby powstały chrupiące skwarki.
- Na tłuszczu po skwarkach usmażyć pokrojoną w kostkę cebule i boczek.
- Ziemniaki zetrzeć i odcisnąć.
- Do ziemniaków dodać skwarki, boczek, cebulę, przeciśnięty czosnek, wbić jajka i doprawić przyprawami.
- Jelita pociąć na 30-centymetrowe kawałki i zawiązać każdy z nich na jednym końcu.
- Napełniać je masą przy użyciu lejka, ale tylko do 1/3 długości i zawiązać drugi koniec kiszki.
- Naczynie do pieczenia wysmarować olejem, ułożyć kiszki ziemniaczane jedna obok drugiej i ponakłuwać każdą widelcem, aby nie popękały w trakcie pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, aż staną się ładnie rumiane (około godzinę).
Kuchnia z Podlasia przepis na kibiny
Kibiny, to krucho – drożdżowe pierogi, nadziewane mięsem i kapustą, pieczone w piekarniku. Bardzo smaczne i sycące.
Składniki:
CIASTO:
- 30 gramów świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- pół szklanki mleka
- pół kilograma mąki
- kostka masła
- 3 jajka
- 150 gramów śmietany 18%
FARSZ:
- pół kilograma łopatki wieprzowej
- 300 gramów posiekanej białej kapusty
- 2 cebule
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Mąkę z solą przesiać, zrobić dołek, dodać masło pokrojone na małe kawałki i lekko zagnieść.
- Drożdże i łyżeczkę cukru rozpuścić w ciepłym mleku.
- W osobnej misce roztrzepać jajka ze śmietaną i wlać masę do mąki z masłem.
- Dodać rozczyn drożdżowy i dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
- Mięso pokroić w kostkę, dodać kapustę, pokrojoną w kostkę cebulę i doprawić solą i pieprzem.
- Z ciasta formować małe bułeczki i każdą z nich rozwałkować.
- Nakładać mięso na środek i zalepiać identycznie jak pierogi. Sploty pieroga trzeba wykonać dokładnie, a na środku każdego kibina wykonać nacięcie, aby para miała ujście.
- Przed upieczeniem posmarować je żółtkiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 20 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz