Mlecz i mniszek lekarski – jak wykorzystać je w kuchni?

Mniszek lekarski jest bardzo znaną rośliną, często spotykaną w przydomowych ogródkach, na łąkach czy przy drogach. Wszyscy znają popularne dmuchawce, którymi uwielbiają bawić się dzieci. Roślina ta, poza ładnymi, żółtymi kwiatami znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie, kuchni i medycynie. Znana i lubiana jest nalewka z kwiatów mniszka lekarskiego, syrop albo wino z mleczy.

Mniszek lekarski i mlecz, to nie to samo

Mniszek lekarski to nie to samo co mlecz, chociaż popularnie przyjęło się używać zamiennie tych określeń. Podstawowa różnica pomiędzy mleczem a mniszkiem jest taka, że ten pierwszy jest chwastem, drugi, chociaż niechciany w ogródkach i na trawnikach jest wykorzystywany w ziołolecznictwie, kosmetyce i kuchni. Mniszek tworzy przy ziemi z liści rozetę, z której wyrastają pojedyncze łodygi zakończone charakterystycznymi, żółtymi kwiatami, które po przekwitnięciu tworzą dmuchawce. Mlecz natomiast ma tylko jedną łodygę, z której odchodzą boczne pędy i liście, kwiaty nie tworzą dmuchawców.

Wykorzystanie mniszka lekarskiego

Jak już zostało to wspomniane, mniszek lekarski to nie tylko nalewka z mlecza. Spokojnie można jeść młode liście i kwiaty w postaci sałatki i nie tylko. W medycynie roślina ta ceniona jest szczególnie we wspomaganiu leczenia:

– cukrzycy

– zaburzeń układu moczowego

– chorób układu trawiennego

Pozytywnie również wpływa na układ odpornościowy. Mniszek jest cenny ze względu na zawartość w nim witamin A, C, D i z grupy B. Ponadto zawiera również magnez, potas czy żelazo.

Warto pamiętać, że również przetwory z mniszka, takie jak nalewka z mniszka lekarskiego, syrop czy wino z mleczu będą miały działanie prozdrowotne, oczywiście przy odpowiednim stosowaniu.

Syrop mniszkowy przepis

Zaczynając przygodę z mniszkiem lekarskim, warto sięgnąć po przepis na syrop.

Sok z mniszka lekarskiego przepis:

  • ok 300 szt kwiatów mniszka (mniej więcej 1 l)
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • 2 cytryny
Przygotowanie:
  1. Zebrane kwiaty należy odstawić na kilka godzin.
  2. Kwiaty trzeba umieścić w garnku, zalać wodą i gotować ok 20 min.
  3. Wywar należy odstawić na dobę.
  4. Po dobie trzeba odcedzić wszystko, połączyć z sokiem z cytryny i cukrem i ponownie gotować, aż konsystencja będzie przypominała miód.
  5. Czas na zamknięcie wszystkiego w słoiczkach.

Powyższe proporcje można również wykorzystać jako przepis na miód z mleczy 500 szt kwiatów. Różnica będzie taka, że może być potrzebne trochę więcej wody niż 1 l.

Syrop z mniszka lekarskiego przepis bez gotowania

Z zerwanych kwiatów mniszka odrywa się same płatki i przesypywane cukrem układa się w słoiczku. Ostatnią warstwę powinien stanowić cukier. Do całości można dolać 1- 2 łyżki spirytusu. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru (słoik powinien stać ok tydzień w słonecznym miejscu), syrop należy przechowywać w lodówce.

Jak widać, syrop z mniszka bez gotowania jest naprawdę prostym przepisem.

Współcześnie jest coraz więcej różnego rodzaju alergii, może się okazać, że ktoś ma uczulenie na syrop z mniszka, dlatego początkowo należy używać go ostrożnie.

Nalewka z mniszka lekarskiego przepis

Nalewka z mniszka to naprawdę prosty trunek. Każdy da radę przygotować go samemu w domu.

Składniki:

  • ok 100 szt kwiatów mniszka
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 1,5- 2 cytryny
  • 100 g miodu
Przygotowanie:
  1. Kwiaty należy pozbawić zielonej części (można oberwać same płatki) odłożyć na ok 2 h i włożyć do słoja.
  2. Wyszorowaną i sparzoną cytrynę trzeba pokroić w plastry i razem ze spirytusem dodać do słoja.
  3. Całość odstawić w ciemne miejsce.
  4. Po tygodniu dodać rozpuszczony miód, przefiltrować i rozlać do butelek.
  5. Odstawić na miesiąc.

Nalewka z mniszka, na co pomaga?

Tak jak było to już wspomniane, nalewka pomaga między innymi przy problemach z trawieniem czy układem moczowym. Niektórzy polecają ją również w przypadku wspomagania leczenia bezsenności.

Nalewka z mniszka lekarskiego, jak stosować?

Profilaktycznie zaleca się picie 1 łyżki dziennie.

Jak obliczyć moc nalewki?

Jak wiadomo, alkohol jest podstawowym składnikiem nalewek. Chcąc obliczyć moc nalewki, należy wziąć pod uwagę wszystkie składniki wchodzące w jej skład, czyli wodę, potencjalny sok z owoców, cukier lub miód oraz alkohol. Przy braku wprawy można posiłkować się dostępnymi kalkulatorami pomagającymi obliczyć moc nalewki.

Jeśli posiadamy sfermentowany miód, nalewka zrobiona na nim również wyjdzie. Dzięki temu miód się nie zmarnuje, a trunek może nabrać ciekawego smaku i aromatu.

Wino z mniszka lekarskiego przepisy

Z mniszka lekarskiego można również zrobić wino, które znane jest już od bardzo dawna.

Wino z mniszka lekarskiego przepis:

  • garść rodzynek
  • ok 2 l płatków z mleczy
  • 3 l wody
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżeczka drożdży winiarskich
  • sok i skórka z 2 cytryn i pomarańczy

Wino z mniszka lekarskiego, wykonanie:

  1. Płatki z kwiatów należy zalać 3 l wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na 3 dni.
  2. Z cukru i litra wody trzeba przygotować syrop.
  3. Wszystko połączyć w balonie dodając drożdże z pożywką przygotowane wg instrukcji, sok i skórkę z pomarańczy i cytryn.
  4. Zostawić na tydzień, pozwalając aby zaszła fermentacja.
  5. Rozlać wino z mniszka do butelek dodając do każdej trochę rodzynek.

Wino z mlecza może być świetnym prezentem, który zaskoczy niejednego. Dodatkowym urozmaiceniem będzie kartka, z informacją – wino z mniszka przepis.

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *