Nalewka z pokrzywy z miodem – zdrowie i piękno w butelce

Pokrzywa z dodatkiem miodu, to bomba witaminowa działająca korzystnie na nasz organizm ale i wygląd. Od dawna znane są lecznicze właściwości pokrzywy. Ta niepozorna roślina potrafi obniżyć ciśnienie krwi, przyspieszyć metabolizm, podnieść odporność a przy okazji poprawić stan naszych włosów, skóry czy paznokci. Dzięki tym właściwościom, połączonym z bogactwem naturalnym miodu, nalewka z pokrzywy staje się coraz popularniejsza.

Pokrzywa właściwości

Pokrzywa to roślina, której właściwości lecznicze znane są od wieków. Jest bogata w witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty. Zawiera również duże ilości krwiotwórczego chlorofilu. Wspomaga trawienie, działa moczopędnie. Dzięki dużej zawartości żelaza, polecana jest osobom cierpiącym na anemię. Potrafi złagodzić objawy reumatyzmu, ma również działanie przeciwhistaminowe, dlatego bywa zalecana alergikom.

Obecność witamin B1, C, E i K, wapnia, fosforu, czy krzemu, sprawia że pokrzywa dobrze wpływa nie tylko na zdrowie ale i urodę. Roślina polecana jest zwłaszcza na włosy, konkretnie skórę głowy. Zalecane jest zarówno spożywanie jak i robienie wcierek, naparów czy płukanek z pokrzywy.

Jak zbierać pokrzywę?

Zaopatrzeni w rękawice ochronne, ścinamy świeże i młode pędy, ostrymi nożyczkami lub sektorem, ale tylko 4 górne liście. Wybieramy najładniejsze liście, nie uszkodzone i bez przebarwień. Należy pamiętać, że zbieranie pokrzywy rosnącej blisko ulic, to zły pomysł, będzie zanieczyszczona, jej spożywanie nie przyniesie pożytku a wręcz może zaszkodzić.  Zebrane liście, pędy, odkładamy do koszyka czy papierowej torby, najważniejsze żeby nie wkładać ich do foliowych reklamówek.

Kiedy zbierać pokrzywę?

Na nalewkę, sok czy zupę, najlepiej nadaje się młoda pokrzywa. Najlepszy czas na jej zbieranie to wiosna, kwiecień, maj, do początku czerwca. Wtedy listki są jeszcze młode,  świeże i najbardziej wartościowe. Należy jednak pamiętać, żeby ścinać pokrzywę zanim zdąży zakwitnąć. Po zakwitnięciu, roślinę można jedynie suszyć i przeznaczyć na przykład na napary lub herbaty.

Nalewka z pokrzywy z miodem

Nalewka z pokrzywy z miodem to połączenie ciekawego smaku i bogactwa naturalnego rośliny, dodatkowo wzmocnionego przez wszystko co najlepsze z miodu, który jest również wspaniałym superfood.

Miód jest ponadto dobrym konserwantem, jeśli pokrzywa zostanie porządnie odsączona z wody, nalewka pokrzywowa będzie trwała i długo zdatna do picia.

Przygotowujesz nalewkę? Te produkty, mogą Ci się przydać:


Nalewka z pokrzywy przepis

Lista składników:

  • 2 szklanki świeżych liści pokrzywy,
  • 2 łyżki miodu,
  • 500 ml spirytusu.

Sposób przygotowania:

  • Liście pokrzywy należy dokładnie umyć i oczyścić. Jeśli są już dojrzałe, sparzyć wrzątkiem. Młodziutkie listki, które jeszcze nie parzą, można użyć bez obróbki.
  • Porządnie osuszone liście blendujemy na gładką masę.
  • Powstały sok mieszamy ze spirytusem.
  • Dodajemy miód.
  • Nalewkę wlewamy do słoika i odstawiamy na około dwa tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.

Po tym czasie przelewamy ją do butelki. Nalewka z pokrzywy jest zdatna do picia od razu. Warto jednak pozwolić jej odstać kilka tygodni, aby nabrała aromatu a pokrzywa i miód oddały wszystkie swoje zdrowotne właściwości.

Pokrzywa przepisy

Nalewka to nie jedyne co można przyrządzić z pokrzywy. Mając świeże listki tej rośliny, możemy przygotować zdrowy, pełen witamin sok z pokrzywy z miodem i cytryną, który zamknięty w szczelnym słoiku lub butelce, będzie bezcenny jesienią czy zimą.

Nie brak również fanów zupy pokrzywowej, której ugotowanie jest łatwe i szybkie. Wystarczą dwie garście świeżych, umytych liści, ulubione warzywa, odrobina przypraw i mamy pyszną i oryginalną zupę, którą można zaskoczyć gości.

Nalewka z pokrzywy z miodem to nie tylko wyrazisty smak ale i wiele korzyści dla zdrowia oraz… urody. Dlatego warto pić regularnie niewielkie ilości tego trunku. A zbieranie pokrzywy może być nie tylko pożyteczne ale i przyjemne, jeśli połączymy je z relaksującym spacerem.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.