Tradycyjne polskie potrawy regionalne

Tradycyjna kuchnia polska obfituje w dania regionalne. Wśród nich można znaleźć zarówno zupy, przystawki jak i pieczenie. Przygotowanie dań o smaku charakterystycznym dla danego regionu nie zawsze jest trudne, dlatego warto eksperymentować w kuchni gotując potrawy o wyśmienitym, aromacie spotykanym wyłącznie w regionalnej kuchni. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na tradycyjne polskie potrawy regionalne.

Potrawy regionalne Polski, przepisy, które trzeba znać

Tradycyjne polskie potrawy regionalne – Żur staropolski w chlebie

Składniki:

  • cztery ziemniaki
  • cebula
  • czosnek
  • jedna marchew
  • bulion z golonki
  • biała kiełbasa
  • zakwas żytni
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • duży chleb okrągły
  • woda – 1 litr
  • smalec – 6 łyżek
  • śmietana – 100 ml
  • jajka gotowane.

Przygotowanie:

  • Najpierw należy przygotować zakwas żytni. Najlepiej jeżeli przyrządzimy go sami.
  • Do dużego garnka wlewamy litr wody.
  • Następnie gotujemy w nim bulion na golonce, pod koniec gotowania dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, sól oraz przyprawy. Odławiamy mięso po około godzinie gotowania.
  • Do wrzącego bulionu wsypujemy obrane i pokrojone ziemniaki. Teraz czas na dodanie zakwasu żytniego.
  • Dodajemy go do zupy powoli, cały czas mieszając, tak aby nie utworzyły się grudki.
  • Wrzucamy białą kiełbasę (w zależności od upodobań może być w całości lub pokrojona). Gotujemy około 20 minut.
  • Na patelni rozgrzewamy smalec.
  • Obieramy i kroimy cebulę w drobna kostkę. Smażymy na smalcu aż się zarumieni.
  • Teraz pora na wydrążenie chleba, najlepiej wybrać duży i okrągły (tradycyjnie pieczywo było wypiekane samodzielnie).
  • Odcinamy górę chleba dużym nożem tak aby było równo.
  • Teraz wyjmujemy z wewnątrz miękkie fragmenty pieczywa. Ważne aby zrobić to dokładnie.
  • W międzyczasie gotujemy jajka oraz kroimy czosnek, a także śmietanę.
  • Jajka kroimy na ćwiartki i wrzucamy do żurku razem z czosnkiem. Można obrać również mięso z golonki i dorzucić do potrawy.
  • Zupę wlewamy do wydrążonego chleba.

Potrawę podajemy na gorąco.

Tradycyjne polskie potrawy regionalne – zakwas

Gotujemy wodę. w międzyczasie kroimy pięć ząbków czosnku na drobne kawałki. Teraz do czystego słoja wsypujemy szklankę mąki żytniej, dodajemy czosnek. Zalewamy wszystko połową szklanki przegotowanej wody. Zakręcamy lekko słoik i czekamy trzy do czterech dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy.

Pochodzenie potrawy:

Żurek na golonce to regionalna potrawa znana na terenie całej Polski, ale różniąca się nieco składem w zależności od obszaru kraju. Jest to zupa, która gościła na stołach ubogich chłopów, a także zwyczajnych posiadaczy ziemskich. Jest ona bardzo sycąca i właśnie z tego względu była często gotowana w chłopskich chatach. Dawniej każda gospodyni posiadała na piecu zakwas żytni, który był podstawą wielu dań regionalnych.

Kaczka pieczona z jabłkami

Składniki:

  • tuszka z kaczki
  • cebula
  • 6 jabłek (najlepsze są malinówki lub renety)
  • woda – pół szklanki
  • przyprawy – majeranek, tymianek, pieprz, sól, kolendra, jałowiec, suszony czosnek
  • olej – 3 łyżki

Przygotowanie:

Najpierw należy umyć tuszkę z kaczki i natrzeć je marynatą przyrządzoną z oleju, soli i przypraw. Wkładamy tuszkę do naczynia żaroodpornego i posypujemy jagodami jałowca. W międzyczasie myjemy i obieramy jabłka, a następnie kroimy na ćwiartki. Obieramy także cebulę oraz kroimy ją w plasterki. Nadziewamy nimi kaczkę jabłkami i cebulą.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.  Pozostałe dwa, pokrojone jabłka zostawiamy na dekorację. Kroimy je w kostkę i posypujemy nimi kaczkę. Na dno naczynia wlewamy pół szklanki wody, aby tuszka się nie przypaliła. Przykrywamy naczynie pokrywką. Teraz wstawiamy kaczkę do piekarnika na około 50 minut.

Jeżeli mięso jest zbyt twarde można przedłużyć czas pieczenia do 70 minut. Potrawa jest gotowa. Jeśli mamy na myśli tradycyjne polskie potrawy regionalne nie może na naszej liście zabraknąć dobrze przygotowanej kaczki.

Pochodzenie potrawy:

Jest to danie regionalne serwowane dawniej na dworach królewskich. Mięso kacze w połączeniu z jabłkami posiada wykwintny smak, dlatego było ono przyrządzanie dla bogaczy i kupców, raczej nie serwowano go w zwyczajnych chłopskich domach. W późniejszych latach pieczeń z kaczki jadała szlachta i bogaci posiadacze ziemscy. Od zawsze była to tradycyjna potrawa o wyszukanym aromacie, której nie jadano na co dzień, była ona raczej przyrządzana na specjalne okazje.

Tradycyjne polskie potrawy regionalne – dlaczego warto z nich korzystać?

Gotowanie regionalnych potraw to przede wszystkim kultywowanie tradycji polskiej. W czasach kiedy większość dań jest łatwo dostępna w formie instant pamięć o staropolskich przepisach oraz recepturach sprawia, że przyszłe pokolenia mają szansę poznać smak potraw swoich przodków.

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

1 Komentarz

  • Małgośka

    Nie będę ukrywać, wychowując się za granicami mojej ojczyzny miło mi znaleźć stronę wprowadzającą w jeszcze głębsze szczeliny naszej kuchni! Rodzice zawsze gotowali „po domowemu” i nie żyło się u nas na fast foodach, wiec i ja chciałabym wprowadzać kuchnie moich korzeni do życia codziennego! 🙂 Dziękuje! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *