Najpopularniejsze polskie dania jednogarnkowe

jak zrobić danie jednogarnkowe

Polskie dania jednogarnkowe są wyjątkowo popularnymi potrawami, serwowanymi w trakcie świąt. Ich ogromną zaletą jest to, że nie musimy używać wielu naczyń, by je przygotować. Są smaczne i wyjątkowo pożywne – dzięki wolnemu gotowaniu zachowują bardzo dużo wartości odżywczych. Dlatego warto je podawać nie tylko od święta. Ich historia sięga wieków średnich, a nawet starożytnych, kiedy większość potraw gotowano na palenisku. Ważne było więc skomponowanie takich dań, które łatwo będzie przygotować w jednym naczyniu. Najczęściej był to kociołek gliniany, odporny na wysokie temperatury.

Najsmaczniejsze polskie dania jednogarnkowe

Znane polskie dania jednogarnkowe, które zyskują ogromną popularność również w innych częściach świata, to m.in. rosół. Wolno gotowany wywar z kości, mięsa oraz warzyw jest podstawą wielu zup i sosów. Większość osób nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu. Jest polecany jako wzmacniający posiłek w czasie przeziębienia lub osłabienia organizmu.

najlepsze Dania polskie jednogarnkowe

Najlepsze dania jednogarnkowe to takie, które będą zawierały zarówno mięso jak i warzywa. Dzięki temu są sycące i dają dużo energii na długi czas. Jednym z nich jest na pewno gulasz z mięsa wieprzowego lub wołowego, a także słynne żarkoje, które jest daniem wschodnim, a dokładnie ukraińskim, ale mocno wtopiło się w kuchnię polską. popularne polskie dania jednogarnkowe

Jak przygotować polskie dania jednogarnkowe?

Sycące dania jednogarnkowe są dość proste to przygotowania – konieczna jest do niech również patelnia, na której warto wcześniej obsmażyć mięso, a także duży garnek, w którym składniki będą się później dusiły. Do rosołu oraz bigosu konieczny jest wyłącznie duży garnek, z grubym dnem, które zatrzymuje ciepło.

Niezawodne dania jednogarnkowe to m.in. bigos, który często króluje na polskich stołach w trakcie świąt, a także różne rodzaje zup. 

Bigos staropolski przygotowuje się na około 3-4 dni wcześniej, by nabrał odpowiedniego smaku.

Do jego wykonania konieczne będzie zakupienie:

  • kilograma kiszonej kapusty,
  • pół kilograma mięsa wieprzowego, np. z szynki,
  • około 200 g grzybów suszonych, najlepiej prawdziwków,
  • 100 g śliwek suszonych,
  • przypraw – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól oraz kminek,
  • 200 g kiełbasy wędzonej.

Sposób przygotowania:

  1. Przed gotowaniem bigosu należy namoczyć przez noc grzyby, by można je było obgotować i pokroić na mniejsze części.
  2. Kapustę należy przepłukać w zimnej wodzie oraz pokroić na mniejsze części.
  3. Następnie na patelni trzeba obsmażyć wcześniej umyte i pokrojone w kostkę mięso wieprzowe.
  4. Powinno zamknąć wszystkie „soki” i być delikatnie zrumienione.
  5. Mięso później wkładamy do garnka, wraz z kapustą, i zalewamy niewielką ilością wody.
  6. Dodajemy również wcześniej ugotowane i pokrojone grzyby, śliwki oraz podzieloną na plasterki kiełbasę.
  7. Bigos gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem.
  8. Do garnka trzeba wsypać wszystkie przyprawy i pamiętać, o regularnym mieszaniu potrawy oraz dolewaniem do niej wody, w razie potrzeby.  Bigos można podawać samodzielnie albo z mięsem i ziemniakami.

Najsmaczniejsze dania jednogarnkowe to również różnego rodzaju zupy, w tym rosół. Takie tradycje dania jednogarnkowe są wykonywane przez gospodynie i gospodarzy domowych praktycznie codziennie – ich gotowanie nie zajmuje wiele czasu, a składniki także nie należą do najdroższych.

Jeśli jesteś wielbicielem bigosu, zapraszamy na nasz przepis na bigos z kociołka.

Nowoczesne dania jednogarnkowe

Polskie dania jednogarnkowe przeważają w tradycyjnej kuchni, ale coraz częściej wypierają je nowoczesne dania jednogarnkowe. Popularne polskie dania jednogarnkowe, które mają swój rodowód w innych krajach lub łączą kuchnię polską z międzynarodową, to m.in leczo.

Do jego przygotowania konieczne są takie składniki jak:

  • kiełbasa,
  • papryka,
  • cebula,
  • por,
  • marchewka,
  • koncentrat pomidorowy,
  • sól i pieprz,
  • cukinia.

Sposób zrobienia potrawy:

  1. Kiełbasę kroimy na plastry i podsmażamy z cebulą.
  2. Paprykę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na grubej tarce, cukinię kroimy na małe plasterki, podobnie jak pora.
  3. Warzywa dodajemy do podsmażonej cebuli oraz kiełbasy.
  4. Doprawiamy do smaku i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz nieco wody.
  5. Całość dusimy przez około 40 minut, do momentu, aż warzywa zmiękną.

Leczo można podawać z ryżem lub chlebem.

Polskie dania jednogarnkowe są wyjątkowo smaczne i zdrowe. Warto je wykonywać na co dzień.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *