Najpopularniejsze polskie dania jednogarnkowe

Polskie dania jednogarnkowe są wyjątkowo popularnymi potrawami, serwowanymi w trakcie świąt. Ich ogromną zaletą jest to, że nie musimy używać wielu naczyń, by je przygotować. Są smaczne i wyjątkowo pożywne – dzięki wolnemu gotowaniu zachowują bardzo dużo wartości odżywczych. Dlatego warto je podawać nie tylko od święta. Ich historia sięga wieków średnich, a nawet starożytnych, kiedy większość potraw gotowano na palenisku. Ważne było więc skomponowanie takich dań, które łatwo będzie przygotować w jednym naczyniu. Najczęściej był to kociołek gliniany, odporny na wysokie temperatury.
Najsmaczniejsze polskie dania jednogarnkowe
Znane polskie dania jednogarnkowe, które zyskują ogromną popularność również w innych częściach świata, to m.in. rosół. Wolno gotowany wywar z kości, mięsa oraz warzyw jest podstawą wielu zup i sosów. Większość osób nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu. Jest polecany jako wzmacniający posiłek w czasie przeziębienia lub osłabienia organizmu.
Najlepsze dania jednogarnkowe to takie, które będą zawierały zarówno mięso jak i warzywa. Dzięki temu są sycące i dają dużo energii na długi czas. Jednym z nich jest na pewno gulasz z mięsa wieprzowego lub wołowego, a także słynne żarkoje, które jest daniem wschodnim, a dokładnie ukraińskim, ale mocno wtopiło się w kuchnię polską. popularne polskie dania jednogarnkowe
Jak przygotować polskie dania jednogarnkowe?
Sycące dania jednogarnkowe są dość proste to przygotowania – konieczna jest do niech również patelnia, na której warto wcześniej obsmażyć mięso, a także duży garnek, w którym składniki będą się później dusiły. Do rosołu oraz bigosu konieczny jest wyłącznie duży garnek, z grubym dnem, które zatrzymuje ciepło.
Niezawodne dania jednogarnkowe to m.in. bigos, który często króluje na polskich stołach w trakcie świąt, a także różne rodzaje zup.
Bigos staropolski przygotowuje się na około 3-4 dni wcześniej, by nabrał odpowiedniego smaku.
Do jego wykonania konieczne będzie zakupienie:
- kilograma kiszonej kapusty,
- pół kilograma mięsa wieprzowego, np. z szynki,
- około 200 g grzybów suszonych, najlepiej prawdziwków,
- 100 g śliwek suszonych,
- przypraw – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól oraz kminek,
- 200 g kiełbasy wędzonej.
Sposób przygotowania:
- Przed gotowaniem bigosu należy namoczyć przez noc grzyby, by można je było obgotować i pokroić na mniejsze części.
- Kapustę należy przepłukać w zimnej wodzie oraz pokroić na mniejsze części.
- Następnie na patelni trzeba obsmażyć wcześniej umyte i pokrojone w kostkę mięso wieprzowe.
- Powinno zamknąć wszystkie „soki” i być delikatnie zrumienione.
- Mięso później wkładamy do garnka, wraz z kapustą, i zalewamy niewielką ilością wody.
- Dodajemy również wcześniej ugotowane i pokrojone grzyby, śliwki oraz podzieloną na plasterki kiełbasę.
- Bigos gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem.
- Do garnka trzeba wsypać wszystkie przyprawy i pamiętać, o regularnym mieszaniu potrawy oraz dolewaniem do niej wody, w razie potrzeby. Bigos można podawać samodzielnie albo z mięsem i ziemniakami.
Najsmaczniejsze dania jednogarnkowe to również różnego rodzaju zupy, w tym rosół. Takie tradycje dania jednogarnkowe są wykonywane przez gospodynie i gospodarzy domowych praktycznie codziennie – ich gotowanie nie zajmuje wiele czasu, a składniki także nie należą do najdroższych.
Jeśli jesteś wielbicielem bigosu, zapraszamy na nasz przepis na bigos z kociołka.
Nowoczesne dania jednogarnkowe
Polskie dania jednogarnkowe przeważają w tradycyjnej kuchni, ale coraz częściej wypierają je nowoczesne dania jednogarnkowe. Popularne polskie dania jednogarnkowe, które mają swój rodowód w innych krajach lub łączą kuchnię polską z międzynarodową, to m.in leczo.
Do jego przygotowania konieczne są takie składniki jak:
- kiełbasa,
- papryka,
- cebula,
- por,
- marchewka,
- koncentrat pomidorowy,
- sól i pieprz,
- cukinia.
Sposób zrobienia potrawy:
- Kiełbasę kroimy na plastry i podsmażamy z cebulą.
- Paprykę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na grubej tarce, cukinię kroimy na małe plasterki, podobnie jak pora.
- Warzywa dodajemy do podsmażonej cebuli oraz kiełbasy.
- Doprawiamy do smaku i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz nieco wody.
- Całość dusimy przez około 40 minut, do momentu, aż warzywa zmiękną.
Leczo można podawać z ryżem lub chlebem.
Polskie dania jednogarnkowe są wyjątkowo smaczne i zdrowe. Warto je wykonywać na co dzień.
Dodaj komentarz