Najlepsze dania na imieniny

Najlepsze dania na imieniny przepisy

Imieniny to ważna okazja, która pozwala miło spędzić czas w gronie najbliższych. Kojarzy się z zastawionym stołem, na którym znajdują się smakowite dania, po które chętnie sięgają nasi goście. Zazwyczaj obok ciast na stole imieninowym znajdują się szybkie przekąski, ale także dania imieninowe na gorąco, serwowane przez gospodarza. Jeżeli zbliża się ważna uroczystość i zastanawiasz się, co podać na przyjęcie imieninowe, w poniższym wpisie znajdziesz kilka ciekawych inspiracji.

Szybkie dania na imieniny – sałatki

Na imieninowym stole powinny królować przede wszystkim szybkie przekąski, po które najchętniej sięgają goście. Co przygotować na imieniny w domu? Przede wszystkim warto postawić na sałatki! Goście je uwielbiają, a nie są czasochłonne i nie wymagają od nas wielu umiejętności kulinarnych.

Wśród sałatek może pojawić się na przykład tradycyjna sałatka jarzynowa, którą przygotowuje się z ugotowanych wcześniej na wywarze warzyw korzennych. Dodatek majonezu sprawia, że jest sycąca i stanowi dobry dodatek do wysokoprocentowych alkoholi. Co więcej, z przygotowanego wywaru można stworzyć aromatyczne zupy, na przykład krem, które można zaserwować na ciepło podczas swojego przyjęcia imieninowego.

Najlepsze dania na imieniny

Drugą ciekawą propozycją sałatki na imieniny jest lekka i zdrowa sałatka bazująca na makaronie orzo, który wygląda jak ziarenka ryżu. Niezbędne składniki są ogólnodostępne i smakują każdemu! Wystarczy wędzony kurczak, świeży ogórek gruntowy, pęczek koperku oraz sos przygotowany z majonezu, oliwy oraz soli i pieprzu.

Na uwagę zasługuje także sałatka bez mięsa z wykorzystaniem sera feta oraz różyczek brokułu. Sałatkę podaje się z domowym sosem czosnkowym, pomidorkami koktajlowymi oraz prażonymi ziarnami słonecznika. Ta prosta, jednak efektowna sałatka posmakuje nawet zagorzałym mięsożercom!

Dania główne na przyjęcie imieninowe

W wielu domach podczas imienin serwowane są także dania główne na ciepło. Jest to świetne rozwiązanie szczególnie podczas wielogodzinnych spotkań z bliskimi. Dania główne składają się zazwyczaj z porcji mięsa lub ryby, surówki oraz dodatków takich jak ziemniaki, kluski śląskie czy ryż.

Ciekawym daniem na imieniny jest podanie gotowanych roladek drobiowych z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym oraz szpinakiem. Jest to proste, sycące, ale zarazem lekkostrawne danie, które może być spożywane nawet przez gości na dietach redukcyjnych czy prozdrowotnych. Roladki nie wymagają żadnego sosu, ale gotowanie ich owiniętych w folię spożywczą w wodzie daje wiele możliwości ich podawania. Można je serwować z dowolnym sosem, na przykład pieczarkowym. Idealnym dodatkiem do roladek z kurczaka są wszelkie surówki i bukiety gotowanych warzyw oraz gotowane lub opiekane ziemniaki w ziołach.

Dania imieninowe na ciepło

Oprócz dania głównego warto zaserwować chociaż jedną potrawę na ciepło. Z całą pewnością docenią to nasi goście. Oprócz wspomnianej już zupy krem dobrze sprawdza się tradycyjna zupa gulaszowa podawana ze świeżym pieczywem. Inną propozycją dania imieninowego na ciepło jest także ciasto francuskie nadziewane szpinakiem oraz łososiem w formie rolady.

Co jeszcze podać na przyjęcie imieninowe? Goście uwielbiają także muszle makaronowe wypełnione mięsem mielonym i cebulką. Coraz częściej na imieninach można spotkać także wszelkie odsłony tarty, czyli ciasta na słono z dowolnymi dodatkami na ciepło. Tutaj znajdziesz dodatkowe pomysły na tradycyjne przystawki na imprezę.

Jakie dania na imieniny przygotować?

Jeżeli zastanawiasz się, jakie są najlepsze dania na imieniny, które można podać na zimno, postaw na szybkie i proste przekąski, których konsumpcja nie wymaga użycia sztućców czy talerzyka. Co przygotować na imieniny w domu?

  • mini kanapeczki na sucharkach lub krakersach z różnymi wędlinami, łososiem czy serami,
  • nuggetsy z kurczaka podawane w towarzystwie dipów,
  • przekąski na zimno z ciasta francuskiego zarówno wytrawne, jak i na słodko,
  • koreczki,
  • roladki z wędliny, serka śmietankowego i warzyw,
  • deska serów z wędlinami, oliwkami i winogronem,
  • paluchy wykonane z ciasta do pizzy.

Najlepsze dania na imieniny pomysly

Ciekawe dania na imieniny – roladki na wiele sposobów

Największą popularnością wśród gości zazwyczaj cieszą się roladki wykonane z placków tortilla, które podać można na wiele sposobów. Plusem tego dania jest także fakt, że można wykonać je nawet dzień wcześniej, a w dniu imienin jedynie pokroić i ułożyć na talerzu. Najpopularniejsze są roladki z łososiem oraz z wędlinami, takimi jak chuda szynka czy salami. Jak przygotować imieninowe roladki z tortilli?

Składniki:
  • Placki tortilla, najlepiej pszenne,
  • Dowolny serek do smarowania, może być naturalny, jednak najlepiej sprawdzają się smakowe, np. chrzanowy czy czosnkowy,
  • Ser żółty w plastrach,
  • Wędlina w plastrach lub łosoś wędzony,
  • Majonez,
  • Warzywa takie jak ogórek świeży, papryka, sałata.
Sposób wykonania
  1. Placki tortilli należy posmarować dowolnym serkiem oraz majonezem.
  2. Warzywa należy dokładnie umyć i pokroić w cienkie paski.
  3. Sałatę należy umyć i poczekać do jej całkowitego wyschnięcia. Może być to sałata lodowa, rukola czy roszponka.
  4. Na każdym posmarowanym placku układamy sałatę, plastry wędliny lub łososia, plastry sera oraz pokrojone w paski ogórek i paprykę.
  5. Całość ściśle zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na noc do lodówki.
  6. Przed przyjściem gości tortillę kroimy na 3 cm ślimaczki.

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.