Placki ziemniaczane – przepis na pyszne i proste danie

placki ziemniaczane

Domowe placki ziemniaczane są najlepsze, gdy są takie ciepłe, zaraz po usmażeniu. Dobrym pomysłem jest położenie obok patelni ręcznika papierowego, a gdy zdejmiemy placki z ognia, wtedy można je położyć na tym ręczniku i pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcesz zrobić własne ciasto na placki ziemniaczane, to najlepiej użyć robota kuchennego lub blendera. Możesz dodać czosnek w proszku i cebulę w proszku, a także posiekaną pietruszkę, jeśli lubisz. Pamiętaj tylko: jeśli zamierzasz dodać jakiekolwiek zioła lub przyprawy, rób to z umiarem – nie chcesz przecież, aby Twoje placki smakowały jak z włoskiej restauracji!

Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu i witaminy C, dzięki czemu dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych, które pomagają utrzymać sprawność organizmu. Węglowodany zawarte w ziemniakach dodadzą Ci energii na cały dzień, bez uczucia zmęczenia czy ospałości.

Przepis na najlepsze placki ziemniaczane

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Obierz ziemniaki, zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Następnie obierz cebulę i również ją zetrzyj na tarce. Rozbij jajko, dodaj mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Całość wymieszać za pomocą łyżki. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Jak więc widać, placki ziemniaczane, z pewnością należą do kategorii: szybkie dania oraz szybkie pomysły na przekąskę.

Placki ziemniaczane – uniwersalne danie

Placki ziemniaczane to uniwersalne danie, które można jeść na śniadanie, obiad lub kolację. Są pyszne z kwaśną śmietaną i podsmażoną cebulką. Można je również podawać z różnymi sosami, takimi jak sos jabłkowy, sos jabłkowy z dodatkiem cynamonu i cukru lub syrop klonowy. Placki ziemniaczane są również dobre podawane bez dodatków, z odrobiną soli i pieprzu na wierzchu.

Jeśli jesteśmy rodzicami niejadków, to z pewnością warto uzupełnić nasze pomysły na obiad o przepis na placki ziemniaczane. Dzięki temu, że są one smaczne praktycznie ze wszystkim, to z pewnością któryś wariant ich spożywania przypadnie do gustu naszym pociechą.

Jeśli jesteśmy zabiegani, to również powinniśmy uzupełnić nasze pomysły na obiad oraz pomysły na przekąskę o ten przepis. Wykonanie takich placków jest bardzo szybkie oraz proste, dzięki czemu bez dużego nakładu czasu przygotujemy pyszny obiad lub przekąskę.

Placki ziemniaczane – na jakie okazje?

Jak już wspominaliśmy, są to świetny pomysł na obiad oraz pomysł na przekąskę, jednakże nie są to jedyne okazje, na które może my przygotować to danie.

Placki ziemniaczane to świetne danie na wszelkiego rodzaju spotkania rodzinne. Dzięki temu, że można je jeść praktycznie ze wszystkim, z pewnością trafimy w gusta większości gości.

Placki ziemniaczane znajdują się w menu większości restauracji właśnie ze względu na swoją uniwersalność. Można je podać jako dodatek do dania, można też zmienić je w coś bardziej treściwego i zjeść na śniadanie, obiad lub kolację. Możliwości są nieograniczone!

Jak więc widać, placki ziemniaczane to nie tylko pomysł na obiad, ale również mogą być one świetną przekąską na imprezy okolicznościowe. Każdy, kto nie dysponuje dużą ilością czasu, będzie również w stanie przygotować to danie, ponieważ nie wymaga ono dużego nakładu czasu, a jest odpowiednio zbilansowane. Węglowodany zawarte w ziemniakach dadzą nam energię na pozostałą część dnia, co zwiększy naszą efektywność.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.