Kasztany jadalne – skąd pochodzą, jak je jeść, przepis

kasztany jadalne

Kasztany jadalne, to dość orientalna nazwa, mimo że można spotkać je w Polsce. Nie są to zwykłe, znane nam kasztany, warto zaznaczyć to na wstępie. To, co odróżnia kasztana jadalnego od zwykłego to przede wszystkim skorupka. Pancerzyk jadalnej rośliny jest bardzo gęsto pokryty kolcami, które są cienkie. Należy jednak uważać, kolce wyglądają niepozornie, są jednak ostre. Polski, chłodny klimat nie jest odpowiedni do hodowli kasztanów jadalnych, jednak można je u nas spotkać. Coraz częściej też kasztany dostępne są w sklepach. Co warto wiedzieć o kasztanach jadalnych? Jak je przygotować? Czy warto je w ogóle kupować?

Kasztany jadalne – właściwości

Na wstępie warto omówić właściwości zdrowotne kasztanów jadalnych. Orzechy kasztanowe są świetnym źródłem witamin i minerałów. Dostarczają witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Taki zestaw korzystnie wpływa na układ nerwowy, ale też odpornościowy. Oprócz tego kasztany jadalne są dobrym źródłem błonnika oraz lecytyny. Jako orzechy, zawierają sporą dawkę tłuszczy nienasyconych. Wszystkie wymienione elementy sprawiają, że kasztany jadalne są bardzo wartościowym produktem spożywczym.

Dlaczego warto jeść kasztany?

Orzechy kasztana jadalnego zawierają w sobie całą masę mikroelementów, które w dobroczynny sposób wpływają na organizm i zdrowie człowieka. Na 100g kasztanów, czyli około garść przypada nieco ponad 220 kcal. Ponad orzechy wykorzystać można do różnego rodzaju potraw. Jest to dobry i niedrogi sposób na urozmaicenie codziennej diety.

Co można zrobić z kasztana jadalnego?

Przepisów na orzechy kasztana jadalnego jest cała masa. Produkt jest łatwo dostępny, bowiem znaleść go można w sieciowych sklepach spożywczych. Jego cena jest przystępna. W efekcie sprawia to, że kasztany jadalne są coraz częściej spotykane w polskich kuchniach. Co można zrobić z kasztana jadalnego? Odpowiedzi jest cała masa od kasztanów pieczonych, po lody.
Największym uznaniem zdecydowanie cieszą się kasztany z pieca. Można je również przyrządzić na patelni.

Jak zrobić pieczone kasztany jadalne?

  1. Przygotowanie pieczonych jadanych kasztanów jest naprawdę proste. Co należy zrobić?
  2. Orzechy myjemy, suszymy, a następnie w wypukłym miejscu nacinamy w kształcie X.
  3. Następnie rzucamy kasztany do gotującej się wody, na około 15-20 minut.
  4. Po tym czasie kasztany zamieszczamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika.

Kasztany najlepiej smakują gorące, zaraz po wyjęciu z pieca.

Ile trzeba piec kasztany?

Kasztany jadalne przez włożeniem do piekarnia, warto podgotować we wrzącej wodzie. Proces ten sprawi, że samo pieczenie będzie nieco krótsze. Po wyjęciu z wody kasztany umieszczamy na około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Jak zrobić kasztany jadalne na patelni?

Kasztany jadalne na patelni robi się w niemal identyczny sposób jak w piekarniku. Orzech należy umyć, wysuszyć i naciąć. W kolejnym kroku wrzucamy przygotowane kasztany na nagrzaną patelnię i prażymy aż do uzyskania miękkości w środku.

Z czym można jeść kasztany?

Kasztany jadalne to nic innego jak orzechy. Można wykorzystać je do przygotowania słodkiego farszu do naleśników. Innym sposobem jest wykorzystanie kasztanów do potraw wytrawnych, przykładowo jako nadzień do mięsa. Kasztany smaczne są też same.

Kasztany jadalne przepis na słodko

Kasztany jadalne można serwować również na słodko. Bardzo łatwy w przygotowaniu jest deser z kasztanów z dodatkiem bitej śmietany. Do przygotowania wystarczą kasztany, śmietanka kremówka, cukier puder, wanilia, mleko. Ugotowane lub upieczone kasztany obieramy z łupek. Obrane orzechy gotujemy w mleku z dodatkiem cukru oraz wanilii. Gdy kasztany są miękkie blendujemy je na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubijamy. Podajemy w pucharkach; krem kasztanowy przyozdobiony bitą śmietaną.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *