Kuchnia podlaska – poznaj bogactwo smaków Podlasia

Kuchnia podlaska

Kuchnia z Podlasia to kuchnia tradycyjna, która opiera się na produktach regionalnych. Podlasie jest krainą bogatą w produkty roślinne i zwierzęce, dlatego kuchnia podlaska jest bardzo bogata w różnorodne składniki. Podstawą kuchni z Podlasia są zupy, które są przyrządzane z warzyw, kasz oraz mięs. Zupy podlaskie są bardzo sycące i mogą być podawane jako danie główne. Do popularnych dań z Podlasia należą również bigos, pierogi oraz placki ziemniaczane. Kuchnia z Podlasia jest bardzo bogata w różnorodne smaki i aromaty, dlatego jest warta uwagi. Jakie są najpopularniejsze dania kuchni podlaskiej? Zapraszamy do zapoznania się z artykułem. 

Kuchnia podlaska – wyjątkowe smaki

Czym charakteryzuje się kuchnia podlaska? Podlasie to wyjątkowo piękny krajobrazowo region Polski, ale to potrawy regionalne Podlasia stały się w ostatnich latach czynnikiem przyciągającym turystów. Sława podlaskiej kuchni potoczyła się szerokim echem po świecie zdobywając uznanie wśród wybitnych kucharzy i doświadczonych smakoszy. Jednak zanim zapoznamy się z przepisami na smaki Podlasia warto zrozumieć dlaczego są one takie wyjątkowe.

Czym charakteryzuje się kuchnia podlaska?

Przy przejechaniu przez granicę województwa podlaskiego wiele osób odczuwa wrażenie cofnięcia się w czasie. Ciężko znaleźć tam duże aglomeracje miejskie, a przez dziesiątki kilometrów widać jedynie małe miasteczka, pola, lasy i pojedyncze gospodarstwa. Są to tereny, które przez setki lat były obszarem styku różnych kultur, które musiały ze sobą funkcjonować na stosunkowo małym obszarze. Wynikały z tego trudności i wyzwania, z którymi miejscowi musieli sobie sami poradzić. Mieszkanie w rejonie naznaczonym historycznie częstymi starciami między nacjami skutkowało potrzebą samowystarczalności ludności w zaspokajaniu swoich potrzeb, przede wszystkim tych fizjologicznych.

Właśnie dlatego potrawy podlaskie składają się z tego co ludzie mogli sami wyhodować – mięsa, mąki, ziemniaków i prostych warzyw, takich jak cebula i kapusta. Menu Podlasian musiało być też wystarczająco sycące i kaloryczne, by mogli pracować w polu i tą żywność nadal sobie tworzyć. Mieszanie się różnych nacji zostawiło wyraźnie widoczne w kuchni podlaskiej wpływy Żydów, Białorusinów, Rosjan, Ukraińców i Litwinów. Co warto zjeść na Podlasiu?

Najbardziej charakterystycznymi potrawami kuchni podlaskiej są:

  1. kartacze – zainspirowane Litewskimi cepelinami ogromne pyzy z mięsem okraszone skwarkami i cebulką, podawane często z tradycyjną podlaską kapustą kiszoną,
  2. kiszka – starte ziemniaki, boczek, słonina, jajko i cebula wciśnięte do jelita wieprzowego i upieczone, kiszka znana jest też na Białorusi,
  3. bliny – placuszki lub pulchne naleśniki, które można zjeść ze wszystkim, co pokazują wszyscy nasi wschodni sąsiedzi,
  4. kołduny (i podobne pielmieni) – małe pierożki nadziewane mięsem surowym (najczęściej jagnięciną i wołowiną) z cebulką i przyprawami,
  5. kibiny – pieczone pierogi drożdżowe z grzybami lub mięsem takim jak w kartaczach lub kołdunach (potrawa jedzona też przez Tatarów i Litwinów),
  6. soczewiaki – duże placki lub pierogi z ciasta ziemniaczanego wypełnione farszem z zielonej soczewicy, dodatkowo czasem dodaje się kaszę lub grzyby,
  7. ser koryciński – dojrzewający, wyrabiany z niepasteryzowanego, pełnego mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki oraz soli kuchennej,
  8. zaguby – tarte ziemniaki, smażona cebulka i boczek zawinięte w ciasto pierogowe, gotowane w formie rulonu, który później kroimy,
  9. sękacz – ciasto z ogromnej ilości jaj, wysokie na 40-60cm tworzone poprzez wolne dolewanie ciasta na obracające się rożno,
  10. mrowisko – cieniutkie, nieregularne placuszki z ciasta podobnego do faworków, pieczone na głębokim oleju i ułożone w kształt kopca, posypane makiem i polane miodem,
  11. marcinek – ciasto z cienkich, płaskich placków przekładanych śmietaną.

Z czego słynie Podlaskie jedzenie?

Przede wszystkim z imponujących ilości kalorii, ale też z prostoty i pomysłowości. Mieszkańcy tych trudnych terenów potrafili połączyć niepozorne, zwyczajne składniki w ciekawe i przepyszne dania. Wszystkie te historycznie mieszające się przez starcia zbrojne nacje znalazły sposób na zgodę w kuchni i przetrwanie dając przyszłym pokoleniom niezapomniane smaki. które w połączeniu z krajobrazem przyciągają turystów z całego świata.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.