Kotlety z kalafiora – smaczne i aromatyczne danie bez mięsa

kotlety z kalafiora

Mięsne kotlety w różnej formie stanowią często główny składnik obiadu. W ostatnim czasie coraz więcej osób stara się jednak nieco ograniczyć produkty pochodzenia zwierzęcego. W takim przypadku doskonałym rozwiązaniem jest wypróbowanie kotlecików warzywnych. Wśród wielu przepisów na uwagę zasługują kotlety z kalafiora. Jak je przyrządzić i z czym najlepiej podawać?

Kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce – doskonały pomysł na obiad

Kotlety z kalafiora to niezwykle pyszna i aromatyczna potrawa, którą przyrządzić można na kilka sposobów. Dzięki swojej strukturze oraz przepysznemu smakowi zyskują coraz więcej zwolenników. Warzywna podstawa i niewielka ilość dodatków sprawiają, że kotleciki są lekkie i doskonale nadają się na obiad zarówno dla dorosłych, jak i najmłodszych członków rodziny.

Kotlety z kalafiora – z czym podawać?

Wiele osób zastanawia się jak w ogóle spożywać kalafior w takiej formie? Kotleciki oczywiście można jeść z dodatkiem ulubionego sosu i chrupiącego chleba. Świetnie nadają się również na kanapki, ponieważ poprawnie zrobione są na tyle zwarte, że swobodnie można je kroić. Kotletami z kalafiora zastąpić można mięsne odpowiedniki w domowych burgerach. Standardową opcją jest jednak podanie ich po prostu z gotowanymi ziemniakami i ulubioną sałatką.

 

Kalafiorowe kotlety – przepis podstawowy

Jak zrobić dobre kotlety z kalafiora? – potrzebne składniki:
  • 1 spory kalafior (o wadze nieco ponad kilogram),
  • 1 duże jajko,
  • 1 średnia cebulka,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • około 2 łyżki mąki pszennej (ilość może nieco ulec zmianie),
  • około 3 łyżki bułki tartej,
  • natka pietruszki (około 2 łyżki posiekanej),
  • przyprawy: łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki czosnku granulowanego, łyżeczka soli do posolenia wody,
  • olej do smażenia.
Jak zrobić dobre kotlety z kalafiora? – wykonanie krok po kroku:
  • Kalafior oczyścić z liści, odciąć głąb, umyć pod bieżącą wodą.
  • Dokładnie odciąć wszystkie różyczki z warzywa, a następnie umieścić je w garnku i zalać zimną wodą z dodatkiem łyżeczki soli.
  • Gotować różyczki około 10 minut na małym ogniu.
  • Ugotowane różyczki odcedzić z wody, następnie posiekać na drobne kawałki i podgrzewać kilka minut na suchej patelni w celu odparowania resztek wody.
  • Ostygnięty kalafior przełożyć do miski, dodać jajko, mąkę, posiekaną cebulę, szczypiorek oraz pietruszkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także przyprawy.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i łyżką formować kotleciki, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
  • Kotlety smażyć około 4 minuty z każdej strony, aż pięknie się zarumienią.

Smażone kotlety z kalafiora są niezwykle chrupiące i pyszne. Jeśli jednak zależy nam na zmniejszeniu ilości tłuszczu w przepisie, można przygotować je również w piekarniku. Jak zrobić kotlety z kalafiora pieczone? W przepisie należy pominąć mąkę, pozostałe zaś składniki razem z bułką tartą dokładnie wymieszać i formować kotleciki. Gotowe kulki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec kilka minut w temperaturze 180 stopni (aż do zarumienienia).

Ile kotlety z kalafiora mają kcal?

Kotleciki, w których główną rolę odgrywa kalafior, są niskokaloryczne. Nie należy jednak sztywno trzymać się liczby kilokalorii na sztukę, ponieważ wszystko zależy od użytych składników. Korzystając z podstawowego przepisu, przyrządzimy kotleciki, których kaloryczność oscyluje w granicy 40 kilokalorii. Jak zrobić kotlety z kalafiora i jajek w podstawowej wersji?

Kotlety z kalafiora z serem

Poza standardową wersją, niezwykłą popularnością cieszą się kotlety z kalafiora z serem żółtym. Wystarczy do składników dodać garść startego ulubionego sera. Jego dodatek sprawia, że kotlety mają nieco zmieniony smak oraz cudownie się ciągną. Należy jednak pamiętać, że taka wersja będzie nieco bardziej kaloryczna.

Niezależnie od wersji kotlety z kalafiora to doskonały pomysł na obiad. Jeden kęs sprawi, że w ich smaku zatracą się nawet najwięksi miłośnicy potraw z dodatkiem mięsa.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *