Doskonały wigilijny barszcz czerwony – pomysły i inspiracje

Wigilijny barszcz czerwony to tradycyjna polska potrawa, która pojawia się na stołach 24 grudnia. Najczęściej serwowana z grzybowymi uszkami, a w niektórych domach z makaronem. Staropolski barszcz czerwony był wykony z kiszonych buraków, z dodatkiem aromatycznych przypraw i suszonych grzybów. Jest to obowiązkowa potrawa wigilijna. Ta potrawa była serwowana już od wieków na terenach centralnej i wschodniej Europy, natomiast dodatek uszek do tej świątecznej potrawy datowany jest na około XVI wiek. Dowiedz się jak zrobić prawdziwy barszcz czerwony i zachwyć wszystkich swoich gości wyjątkowym smakiem.
Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony?
Czerwony barszcz z zakwaszonych buraków wywodzi się z kuchni żydowskiej. Aby przygotować esencjonalny barszcz czerwony potrzebujemy świeżych, wysokiej jakości buraków ćwikłowych, z których przygotujemy aromatyczny zakwas.
Wigilijny barszcz czerwony – przepis na zakwas
Składniki:
- 8 – 9 dużych czerwonych buraków ćwikłowych,
- kilka listków laurowych,
- główka czosnku,
- 6 ziarenek pieprzu,
- 2 czubate łyżki soli,
- 1,5 litra przegotowanej wody
Przygotowanie:
- Buraki myjemy, obieramy najcieniej jak potrafimy.
- Pokroić na malutkie kawałki, najlepiej plasterki.
- Włożyć do dużego szklanego lub glinianego słoja i mocno docisnąć.
- Dodać liście laurowe, pieprz i obrany czosnek,
- W wodzie rozpuścić sól.
- Zalać buraki z dodatkami i jeszcze raz mocno docisnąć.
- Zamknąć słoik i odstawić.
- Kisić w temperaturze pokojowej, aż zobaczymy, że na wierzchu pojawiła się piana (potrwa to ok 3 dni)
- Po tym czasie włożyć zakwas do lodówki, chłodnej spiżarki lub piwnicy.
- Pozostawić około 2-3 tygodnie.
Z tak przygotowanego zakwasu uda nam się przygotować przepyszny barszczyk wigilijny.
Poznaj również nasz przepis na pyszne uszka.
Jak doprawić barszcz czerwony wigilijny?
Pyszny, wigilijny barszcz czerwony to tradycja w zdecydowanej większości polskich domów. Oczywiście w wigilijnym barszczyku nie może zabraknąć dodatku suszonych, namoczonych i ugotowanych grzybów i wody, która pozostaje po gotowaniu. Grzyby do barszczu najlepiej mrozić przez około 12 godziny.
Połączenie grzybów i buraków sprawi, że przygotowywana przez nas zupa będzie pełna esencjonalnego smaku.
Do doprawienia barszczu czerwonego najlepiej dodać odrobinę suszonych ziół. Świetnie sprawdzi się tu: majeranek, mielone ziele angielskie, pieprz, a także drobno posiekana natka pietruszki. Jeśli lubimy barszcz bardzo kwaskowaty można pokusić się o dodatek octu winnego.
Jak zrobić barszcz czerwony wigilijny bez zakwasu?
Jeśli nie mamy do dyspozycji zakwasu z buraków i zabraknie nam czasu na samodzielne jego przygotowanie możemy zdecydować się barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków. Ten barszcz nie wymaga dodawania zakwasu, wystarczy pod koniec gotowania zakwasić go odrobiną octu lub soku z cytryny. Dzięki dodatkowi pieczonych buraków wigilijna zupa jest zaskakująco pyszna, aromatyczna i nasycona głęboką słodyczą buraków.
Jak przygotować pieczone buraki do barszczu wigilijnego?
Aby barszcz czerwony był pełen buraczkowego smaku, warto ugotować go z upieczonych buraków. W tym celu buraki należy dokładnie umyć, owinąć szczelnie folią aluminiową i piec około 2h w temperaturze 180stopni. Czas pieczenia będzie uzależniony od rozmiaru buraków.
Życzymy smacznego barszczyku! 🙂
Dodaj komentarz