Doskonały wigilijny barszcz czerwony – pomysły i inspiracje

wigilijny barszcz czerwony

Wigilijny barszcz czerwony to tradycyjna polska potrawa, która pojawia się na stołach 24 grudnia. Najczęściej serwowana z grzybowymi uszkami, a w niektórych domach z makaronem. Staropolski barszcz czerwony był wykony z kiszonych buraków, z dodatkiem aromatycznych przypraw i suszonych grzybów. Jest to obowiązkowa potrawa wigilijna. Ta potrawa była serwowana już od wieków na terenach centralnej i wschodniej Europy, natomiast dodatek uszek do tej świątecznej potrawy datowany jest na około XVI wiek. Dowiedz się jak zrobić prawdziwy barszcz czerwony i zachwyć wszystkich swoich gości wyjątkowym smakiem. 

Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony?

Czerwony barszcz z zakwaszonych buraków wywodzi się z kuchni żydowskiej. Aby przygotować esencjonalny barszcz czerwony potrzebujemy świeżych, wysokiej jakości buraków ćwikłowych, z których przygotujemy aromatyczny zakwas.

Wigilijny barszcz czerwony – przepis na zakwas

Składniki:

  • 8 – 9 dużych czerwonych buraków ćwikłowych,
  • kilka listków laurowych,
  • główka czosnku,
  • 6 ziarenek pieprzu,
  • 2 czubate łyżki soli,
  • 1,5 litra przegotowanej wody

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy, obieramy najcieniej jak potrafimy.
  2. Pokroić na malutkie kawałki, najlepiej plasterki.
  3. Włożyć do dużego szklanego lub glinianego słoja i mocno docisnąć.
  4. Dodać liście laurowe, pieprz i obrany czosnek,
  5. W wodzie rozpuścić sól.
  6. Zalać buraki z dodatkami i jeszcze raz mocno docisnąć.
  7. Zamknąć słoik i odstawić.
  8. Kisić w temperaturze pokojowej, aż zobaczymy, że na wierzchu pojawiła się piana (potrwa to ok 3 dni)
  9. Po tym czasie włożyć zakwas do lodówki, chłodnej spiżarki lub piwnicy.
  10. Pozostawić około 2-3 tygodnie.

Z tak przygotowanego zakwasu uda nam się przygotować przepyszny barszczyk wigilijny.

Poznaj również nasz przepis na pyszne uszka.

buraki na barszcz

Jak doprawić barszcz czerwony wigilijny?

Pyszny, wigilijny barszcz czerwony to tradycja w zdecydowanej większości polskich domów. Oczywiście w wigilijnym barszczyku nie może zabraknąć dodatku suszonych, namoczonych i ugotowanych grzybów i wody, która pozostaje po gotowaniu. Grzyby do barszczu najlepiej mrozić przez około 12 godziny.
Połączenie grzybów i buraków sprawi, że przygotowywana przez nas zupa będzie pełna esencjonalnego smaku.

Do doprawienia barszczu czerwonego najlepiej dodać odrobinę suszonych ziół. Świetnie sprawdzi się tu: majeranek, mielone ziele angielskie, pieprz, a także drobno posiekana natka pietruszki.  Jeśli lubimy barszcz bardzo kwaskowaty można pokusić się o dodatek octu winnego.

Jak zrobić barszcz czerwony wigilijny bez zakwasu?

Jeśli nie mamy do dyspozycji zakwasu z buraków i zabraknie nam czasu na samodzielne jego przygotowanie możemy zdecydować się barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków. Ten barszcz nie wymaga dodawania zakwasu, wystarczy pod koniec gotowania zakwasić go odrobiną octu lub soku z cytryny. Dzięki dodatkowi pieczonych buraków wigilijna zupa jest zaskakująco pyszna, aromatyczna i nasycona głęboką słodyczą buraków.

Jak przygotować pieczone buraki do barszczu wigilijnego?

Aby barszcz czerwony był pełen buraczkowego smaku, warto ugotować go z upieczonych buraków. W tym celu buraki należy dokładnie umyć, owinąć szczelnie folią aluminiową i piec około 2h w temperaturze 180stopni. Czas pieczenia będzie uzależniony od rozmiaru buraków.

Życzymy smacznego barszczyku! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *