Doskonały wigilijny barszcz czerwony – pomysły i inspiracje

wigilijny barszcz czerwony

Wigilijny barszcz czerwony to tradycyjna polska potrawa, która pojawia się na stołach 24 grudnia. Najczęściej serwowana z grzybowymi uszkami, a w niektórych domach z makaronem. Staropolski barszcz czerwony był wykony z kiszonych buraków, z dodatkiem aromatycznych przypraw i suszonych grzybów. Jest to obowiązkowa potrawa wigilijna. Ta potrawa była serwowana już od wieków na terenach centralnej i wschodniej Europy, natomiast dodatek uszek do tej świątecznej potrawy datowany jest na około XVI wiek. Dowiedz się jak zrobić prawdziwy barszcz czerwony i zachwyć wszystkich swoich gości wyjątkowym smakiem. 

Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony?

Czerwony barszcz z zakwaszonych buraków wywodzi się z kuchni żydowskiej. Aby przygotować esencjonalny barszcz czerwony potrzebujemy świeżych, wysokiej jakości buraków ćwikłowych, z których przygotujemy aromatyczny zakwas.

Wigilijny barszcz czerwony – przepis na zakwas

Składniki:

  • 8 – 9 dużych czerwonych buraków ćwikłowych,
  • kilka listków laurowych,
  • główka czosnku,
  • 6 ziarenek pieprzu,
  • 2 czubate łyżki soli,
  • 1,5 litra przegotowanej wody

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy, obieramy najcieniej jak potrafimy.
  2. Pokroić na malutkie kawałki, najlepiej plasterki.
  3. Włożyć do dużego szklanego lub glinianego słoja i mocno docisnąć.
  4. Dodać liście laurowe, pieprz i obrany czosnek,
  5. W wodzie rozpuścić sól.
  6. Zalać buraki z dodatkami i jeszcze raz mocno docisnąć.
  7. Zamknąć słoik i odstawić.
  8. Kisić w temperaturze pokojowej, aż zobaczymy, że na wierzchu pojawiła się piana (potrwa to ok 3 dni)
  9. Po tym czasie włożyć zakwas do lodówki, chłodnej spiżarki lub piwnicy.
  10. Pozostawić około 2-3 tygodnie.

Z tak przygotowanego zakwasu uda nam się przygotować przepyszny barszczyk wigilijny.

Poznaj również nasz przepis na pyszne uszka.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  5 prostych sposobów na dekorowanie potraw wigilijnych - spraw, by Twoje dania zachwyciły gości!

buraki na barszcz

Jak doprawić barszcz czerwony wigilijny?

Pyszny, wigilijny barszcz czerwony to tradycja w zdecydowanej większości polskich domów. Oczywiście w wigilijnym barszczyku nie może zabraknąć dodatku suszonych, namoczonych i ugotowanych grzybów i wody, która pozostaje po gotowaniu. Grzyby do barszczu najlepiej mrozić przez około 12 godziny.
Połączenie grzybów i buraków sprawi, że przygotowywana przez nas zupa będzie pełna esencjonalnego smaku.

Do doprawienia barszczu czerwonego najlepiej dodać odrobinę suszonych ziół. Świetnie sprawdzi się tu: majeranek, mielone ziele angielskie, pieprz, a także drobno posiekana natka pietruszki.  Jeśli lubimy barszcz bardzo kwaskowaty można pokusić się o dodatek octu winnego.

Jak zrobić barszcz czerwony wigilijny bez zakwasu?

Jeśli nie mamy do dyspozycji zakwasu z buraków i zabraknie nam czasu na samodzielne jego przygotowanie możemy zdecydować się barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków. Ten barszcz nie wymaga dodawania zakwasu, wystarczy pod koniec gotowania zakwasić go odrobiną octu lub soku z cytryny. Dzięki dodatkowi pieczonych buraków wigilijna zupa jest zaskakująco pyszna, aromatyczna i nasycona głęboką słodyczą buraków.

Jak przygotować pieczone buraki do barszczu wigilijnego?

Aby barszcz czerwony był pełen buraczkowego smaku, warto ugotować go z upieczonych buraków. W tym celu buraki należy dokładnie umyć, owinąć szczelnie folią aluminiową i piec około 2h w temperaturze 180stopni. Czas pieczenia będzie uzależniony od rozmiaru buraków.

Życzymy smacznego barszczyku! 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *